Tysk varehuskjede vakler

Det kjente varehuset KaDeWe i Berlin kan bli solgt til utlandet. Eieren Arcandor har store økonomiske problemer og trenger kapital raskt.

102 år gamle KaDeWe(Kaufhaus des Westens)- midt i Vest-Berlin - er enturistattraksjon.40 prosent av de 50 000kundene som er innomhver dag, er turister.
  • HÅKON HÅKON LETVIK - Aftenpostens korrespondent
Publisert:

Først på salgslisten står luksusvarehusene KaDeWe i Berlin, Alsterhaus i Hamburg og Oberpollinger i München, men flere av de 91 andre Karstadt-varehusene over hele Tyskland kan også bli solgt eller nedlagt.

Den nye Arcandor-sjefen Karl-Gerhard Eick orienterte i helgen styret om sin spareplan og om behovet for ny kapital for at konsernet skal kunne overleve. I midten av juni forfaller lån for 650 millioner euro (5,68 mrd. kr), og konsernet har behov for ytterligere 800 millioner euro (7 mrd. kr) de nærmeste årene.

–Vi befinner oss i en alvorlig situasjon, sier Eick til avisen Bild.


Finanskrisen gjør det hele enda mer alvorlig, siden banker er tilbakeholdne med å gi lån og kreditter.
At en av Tysklands mest kjente og populære varehuskjeder har store problemer, vekker oppsikt i Tyskland, også fordi undersøkelser har vist at kjøpelysten ikke har avtatt. Men konkurransen er blitt hardere, også fordi billigkjeder som Lidl og Aldi tilbyr alt fra datamaskiner, motorsager og jeans i tillegg til dagligvarer som brød, melk, kjøtt og smør.


Sist uke gikk den populære billigkjeden Woolworth Deutschland med 323 filialer og 10000 ansatte konkurs. Nedgang i julehandelen og øket konkurranse brukes som forklaring på problemene.
Også varehuskjeden Hertie med 74 varehus og 4500 ansatte har meldt oppbud. Begge varehuskjedene drives videre mens bobestyrerne jobber for å finne en varig løsning.
Den nye Arcandor-sjefen har endret fokus totalt etter at han overtok som sjef i mars. Inntil da ville selskapet satse videre på KaDeWe-modellen – luksuriøse varehus skulle etableres i flere tyske byer og også i utlandet. Arcandor åpnet da også rett før påske et nytt Karstadt-varehus i bydelen Steglitz i Berlin – som et slags mini-KaDeWe.


Det spekuleres nå på hvem som kan tenkes å ville overta KaDeWe. De franske kjedene La Fayette og Printemps nevnes som aktuelle, sammen med amerikanske Wal-Mart og spanske El Corte Ingles.
På 60000 kvadratmeter – tilsvarende ni fotballbaner – kan kundene velge mellom 380000 ulike vareslag, bli fraktet i 64 rulletrapper eller 26 heiser og bli betjent av 2000 ansatte. Spesielt er feinschmeckeretasjen i sjette etasje populær, og kundene kan etter slitsom shopping nyte all verdens delikatesser i dusinvis av småbarer og restauranter.
KaDeWe er etter Harrods i London Europas nest største varehus.
Les mer på E24 her.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Solgte varehus til seg selv

  2. Tysk varehuskjede konkurs

  3. Tysk gigant kan gå konkurs

  4. Slik bygget Kamprad milliardkonsernet

  5. EU godkjenner tysk milliardlån til Air Berlin