USA bekymret over iransk flytransport til Syria

USA frykter at iranske fraktfly som flyr over Irak med kurs for Syria inneholder våpen som brukes av det syriske regimet til å slå ned på opprøret der.

I dette bildet frigitt av det syriske offisielle nyhetsbyrået SANA, blir iranske nødhjelp losset av et fly på Damaskus flyplass i Syria.
Publisert:

– Vi påpeker overfor Irak at eksport av våpen og lignende fra Iran til enhver destinasjon er et brudd på FNs sikkerhetsråds resolusjon 1747, sier Victoria Nuland, talskvinne i det amerikanske utenriksdepartementet.

Resolusjon 1747 omhandler sanksjoner innført mot Iran i 2007 som en reaksjon på landets atomprogram. Ifølge Nuland har amerikanerne fortalt irakerne at «alle våpen som blir sendt til det syriske regimet nå utvilsomt vil bli brukt i den brutale undertrykkelsen regimet gjennomfører mot sitt eget folk».

– Derfor oppmuntrer vi den irakiske regjeringen til å være helt sikker på hva slags last som flyr over landet, sier Nuland.

Iraks statsminister Nuri al-Maliki forsikret fredag at all transport gjennom Irak til Syria er humanitær frakt, etter at en amerikansk avis hevdet at Iran forsyner Syria med våpen over irakisk luftrom.

Publisert: