Iberias ansatte varsler femdagers streik

Ansatte i det spanske flyselskapet Iberia varsler en fem dager lang streik i siste halvdel av februar etter at forhandlinger om nedbemanninger brøt sammen.

FLYSELSKAP I KRISE: Iberia nedbemanner etter at forhandlingene brøt sammen. Her protesterer ansatte utenfor International Tourism Trade Fair (FITUR) i Madrid 30. januar.
Publisert:

Iberias eier, International Airlines Group (IAG), varslet fredag at selskapet vil presse gjennom omstillingsplanene, til tross for motstanden fra de ansatte.

Det siste tilbudet fra selskapet er å redusere lønnen til kabinansatte og piloter med 23 prosent, og bakkepersonellets lønn med 11 prosent.

Dette er ned fra 25 til 35 prosent for alle gruppene, som var selskapets opprinnelige krav.

Planene ble offentliggjort i november i fjor. De innebærer at Iberias rutekapasitet skal kuttes med 15 prosent som følge av sammenslåingen med British Airways. Flyparken reduseres med 25 fly.

Les mer: - Umulig å fortsette med «Business as usual»

Det er ikke klart om selskapet vil opprettholde planen om å fjerne 4.500 stillinger etter at fagforeningene avviste et forslag om å kutte «bare» 3.147 stillinger.

- Vi er fast bestemt på og enige om å iverksette de nødvendige endringene for å sikre at Iberia overlever og blir levedyktig i framtiden, sier IAGs toppsjef Willie Walsh.

Les også: Spansk flystreik kan ramme påsketurister

De ansatte svarer med streik, som ifølge en talsmann for fagforeningene vil vare i minst fem dager. Streiken kan begynne allerede 18. februar, skriver Bloomberg.

Verken de bakkeansatte eller kabinpersonalet i Iberia ville godta selskapets forslag til omstruktureringer. Iberia har regnet ut at en streik vil koste selskapet 1 million euro per dag, tilsvarende 7,5 millioner kroner.

Les mer: British Airways sluker konkurrent

Publisert: