Frankrike og Kina erklærer at klimaavtale ligger fast

Kina og Frankrike vil undertegne en erklæring om at Parisavtalen er irreversibel, samtidig som USA formelt er på vei ut av klimaavtalen.

Frankrikes president Emmanuel Macron beklager USAs uttrekning fra Parisavtalen og sier dette øker viktigheten av klimasamarbeidet med Kina i stedet.

Foto: Frank Augstein / AP/ NTB scanpix
  • NTB-AFP
Publisert:,

Den franske presidenten Emmanuel Macron, som er på besøk i Kina, kom tirsdag med en kort kommentar til nyheten fra USA dagen før.

– Vi beklager dette, het det i uttalelsen fra Macrons administrasjon.

Presidenten mener også at USAs beslutning gjør miljøsamarbeidet mellom Frankrike og Kina enda viktigere. Macron og Kinas president Xi Jinping skal onsdag undertegne et dokument om klimaendringene som inneholder en erklæring om at Parisavtalen ikke kan reverseres.

Også EU og myndighetene i Kina sier de beklager USAs beslutning om å forlate avtalen.

– Vi mener klimaendringene er en felles utfordring som hele menneskeheten står overfor, sier Geng Shuang, talsmann for Kinas utenriksdepartement.

Iherdig motstander

Parisavtalen ble inngått i desember 2015 og er signert av nesten alle verdens land. Den anses som et minimum av hva verden må gjøre for å unngå de mest katastrofale konsekvensene av global oppvarming.

Men USAs president Donald Trump har vært en iherdig motstander av avtalen. Trump og hans parti, Republikanerne, mener tiltak for å beskytte klima og miljø skader amerikansk økonomi.

Allerede i valgkampen i 2016 lovet Trump å «kansellere» Parisavtalen og i stedet satse på kullkraft – en av de største kildene til utslipp av CO2.

Kan omgjøres

I juni 2017 bekreftet Trump at han vil trekke USA ut av Parisavtalen. Men formelt kan dette først skje 4. november 2020 – dagen etter det neste amerikanske presidentvalget.

Hvis Trump taper valget, kan en ny president fra Det demokratiske partiet omgjøre beslutningen om å forlate Parisavtalen. USA kan slutte seg til avtalen igjen i løpet av 30 dager, ifølge tidligere visepresident og nobelprisvinner Al Gore.

– Ingen enkeltperson og intet parti kan stanse vår fremdrift for å løse klimakrisen. Men de som prøver, vil bli husket for sin selvtilfredshet, medvirkning og løgnaktighet i sine forsøk på å ofre planeten for sin grådighet, sier han.

USA er det eneste landet i verden som har varslet at det vil ut av Parisavtalen. Men ledere i enkelte andre land har uttrykt skepsis til den.

Dmitrij Peskov, talsmann for Russlands president Vladimir Putin, mener avtalen undergraves på svært alvorlig vis av USAs beslutning om å trekke seg.

– Uten verdens største økonomi er det veldig, veldig vanskelig å snakke om noen form for klimaenighet, sa Peskov tirsdag.

Fjerner miljøtiltak

USAs utenriksminister Mike Pompeo sa mandag at USA har gitt FN beskjed om igangsettingen av den formelle prosessen med å forlate Parisavtalen.

Likevel planlegger amerikanske myndigheter å delta på FNs klimakonferanse neste måned, som er blitt flyttet til Spania fra Chile.

Donald Trump har en rekke ganger sådd tvil rundt forskningen på menneskeskapte klimaendringer. Han og Republikanerne har opphevet eller forsøkt å oppheve en lang rekke lover og reguleringer i USA som er ment å beskytte klima og miljø.

Mandag la Trump fram et forslag som vil svekke to lover som ble innført av Obama-regjeringen, og som skal sikre bedre håndtering av farlige tungmetaller og aske fra kullkraftverk.

Andrew Wheeler, som nå leder det amerikanske miljødirektoratet EPA, sier at det nye forslaget vil fjerne de store byrdene som amerikanske kraftprodusenter er pålagt. Wheeler er tidligere lobbyist for kullindustrien og ble nominert til stillingen av Trump.

Les også

Har startet prosessen med å trekke USA fra Parisavtalen