Tyskland unngår resesjon

Europas største økonomi fikk en svak oppgang i tredje kvartal, etter å ha falt de foregående tre månedene. Seniorøkonom advarer mot å bli for positiv til utviklingen.

– Det store spørsmålet er ikke om det er en nedtur, men hvor dyp eller langvarig den blir, sa sjefstrateg Øystein Børsum i Swedbank i forkant av tallene.
 • Eivind Bøe
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Tysklands økonomi vokste 0,1 prosent i tredje kvartal, viser foreløpige tall for bruttonasjonalproduktet (BNP).

Det skjer etter at tysk BNP krympet i andre kvartal. Tallene for andre kvartal er nå blitt justert ned til et fall på 0,2 prosent, fra tidligere 0,1 prosent.

Dermed unngår Europas største økonomi teknisk resesjon, som gjerne defineres som fall i BNP to kvartaler på rad.

– Det endrer ikke totalbildet om at økonomien utvikler seg svakt, sier seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets til E24.

Han mener det betyr lite for stemningen i markedet at Tyskland unngikk en såkalt teknisk resesjon.

– Det kan være at man blir litt mer positiv fordi to kvartaler på rad hadde blitt tolket som at det er en resesjon, men jeg mener det er viktig å se på hva som faktisk skjer. Hovedsaken er at Europas største økonomi ikke vokser i det hele tatt for tiden, og det er klart negativt, sier Magnussen.

Tyskland overrasker økonomene, som i snitt hadde ventet en nedgang på 0,1 prosent i tredje kvartal. Over halvparten av 39 spurte økonomer i en Bloomberg-undersøkelse spådde på forhånd en nedgang på 0,1 prosent.

Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets.

Konsum drev veksten

En resesjon hadde blitt Tysklands første på seks år, ifølge Bloomberg.

– Jeg vil beskrive den tyske BNP-rapporten som svakt positiv, sier sjefstrateg Jim McDonald ved Northern Trust Bank til nyhetsbyrået.

Den største bidragsyteren til veksten i tredje kvartal var konsum, ifølge tyske statistikkmyndigheter. Forbruket i husholdningene økte, det gjorde også offentlig konsum.

– Eksporten økte, mens investeringene i utstyr og maskiner falt. Det speiler at det er særlig industrien som trekker ned, forklarer Magnussen i DNB Markets.

På årsbasis var BNP opp 0,5 prosent i tredje kvartal.

Tallene for første kvartal er blitt justert opp 0,1 prosentpoeng til en vekst på 0,5 prosent.

Sysselsettingen økte fra samme tid i fjor med 356.000, eller 0,8 prosent, til 45,4 millioner personer.

Bilindustrien har slitt

Både tysk økonomi og andre europeiske økonomier hadde god vekst gjennom 2017, men utviklingen snudde i fjor. Veksten har bremset kraftig i år, drevet av dårligere tider for industrien, og den europeiske sentralbanken har blitt tvunget til å kutte rentene igjen.

Spesielt bilindustrien har slitt. Senest i oktober senket Volkswagen sine salgsprognoser, og bilkjempen har advart om at det er flere tøffe år i vente, ifølge Bloomberg.

Den eksportdrevne tyske økonomien har også blitt rammet av handelskrigen mellom USA og Kina, samt usikkerheten knyttet til brexit.

Den svake oppgangen i tysk økonomi som ble kjent torsdag kan dempe presset på Angela Merkels regjering om å droppe sine lovnader om budsjettoverskudd og stimulere økonomien i enda større grad, skriver Financial Times.

Til sammenligning var veksten i eurosonen på 0,2 prosent i tilsvarende periode, med Spania opp 0,4 prosent, Frankrike opp 0,3 prosent og Italia opp 0,1 prosent

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Tyskland
 2. BNP

Flere artikler

 1. Tysk økonomi kan krympe for andre kvartal på rad: – Et veldig tydelig omslag

 2. Betalt innhold

  Full fart mot resesjon: Fem grafer som viser svikten i tysk økonomi

 3. Dette skjer denne uken: USA-tall i fokus

 4. Tysk nedtur bekymrer: – EUs største økonomi kan være på vei inn i resesjon

 5. Økonomer tror USA-demonstrasjonene vil ha begrenset effekt på økonomien