Dette skjer denne uken: Fersk europeisk sentralbanksjef på plass

Norske og internasjonale resultater fortsetter å tikke inn denne uken, vi får tall på industriproduksjon fra Norge og Tyskland og handelssamtaler mellom Kina og USA er fortsatt i fokus.

MANDEL NGAN / AFP
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert: Publisert:

Den europeiske sentralbanksjefens ferske sjef sparker uken i gang. Christine Lagarde tok over etter Mario Draghi fredag, og holder mandag tale i Berlin.

– Det er spennende for markedene om hun gir noen signaler om den pengepolitiske retningen til Den europeiske sentralbanken, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank til E24.

Han trekker frem at den tidligere IMF-toppen blir sett på som mer «haukete» enn sin forgjenger.

– Hun kan gi signaler om at det er ikke er sannsynlig at styringsrenten blir senket ytterligere, sier Lie.

Les på E24+

BI-forskerens beste valutaråd: Norske bedrifter kan spare millioner

Oljeskatt på oppdrett

Mandag mottar Siv Jensen rapporten fra utvalget som har vurdert beskatning av havbruk. Ifølge Fikseribaldet foreslår utvalget å innføre grunnrentebeskatning for norsk oppdrettsnæring.

Havbruksskatteutvalget ble oppnevnt i september fjor og er ledet av Karen Helene Ulltveit-Moe. Utvalget har vurdert hvordan et skattesystem for havbruk bør utformes.

Tirsdag slipper Skatteetaten skattelistene for fjoråret. Da får vi vite blant annet hvem som har Norges største formue og hvem som tjente mest i 2018.

Samme dag får vi ferske boligtall (kl. 11.00) fra Eiendom Norge. Norges Bank slipper rapporten «Finansiell Stabilitet 2019».

Onsdag legger Norwegian frem trafikktallene for oktober, mens Virke holder konferansen «Fremtidens lykkeland bygges nå».

Les også

Utvalg foreslår grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen

Global nedgang påvirker industriproduksjon

Torsdag får vi tall på industriproduksjon her hjemme. Danske Bank venter at industriproduksjonen vokste 0,3 prosent månedlig i september. Det er en klar bedring fra en nedgang i industriproduksjonen på 1,1 prosent i august.

– Det har vært en tydelig oppbremsing i norsk industriproduksjon de siste tre månedene etter tre år med sterk vekst. Det viser tegn på at den globale industrien får en negativ innvirkning på norsk industri, sier Lie.

Også fra Danmark og Tyskland får vi tall fra industrien på torsdag. Ifølge tall dra DNB er konsensus at tysk industriproduksjon faller med 0,5 prosent.

– Tysk industri er den sektoren i verden som kanskje er hardest rammet av handelskrig, brexit og problemer i bilsektoren, sier Lie.

– Vi ser på PMI-tallene som har kommet at det nok ikke er mye å glede seg til i tallene for september.

Christian Lie i Danske Bank

Cicilie S. Andersen, E24

Kan få tegn til lettelse fra BoE

På Torsdag er det rentemøte i den britiske sentralbanken. Det er ventet at Bank of England holder styringsrenten uendret på 0,75 prosent.

– De kan likevel signalisere at de beveger seg nærmere en lettelse i pengepolitikken. Flere medlemmer av sentralbanken har vært mer duete og skeptiske til den økonomiske utviklingen den siste tiden, sier sjefstrategen i Danske Bank.

Nordea skriver i en rapport at de venter at forventet økonomisk vekst og inflasjon blir senket.

Fra Storbritannia kommer det også PMI-tall for tjenestesektoren. Her ligger konsensus på 49,8, nesten uendret fra september. Det tilsier en nedgang i sektoren.

Les på E24+

I en normal verden ville Elkem blitt ansett som en billig aksje

Kina-USA forhandlinger i fokus

Forrige uke ble USA og Kina enige om prinsippene i en handelsavtale mellom de to stormaktene. Nå venter markedene på at partene skal komme frem til en offisiell avtale, påpeker Lie.

– Den muntlige avtalen er nok mye av grunnen til at markedene har steget den siste tiden.

– Det handler ikke så mye om innholdet i avtalen, men om at dialogen går i riktig retning, noe som demper risikoen for eskalering i handelskrigen. Det gjør at den verste resesjonsfrykten er borte, sier Lie.

Tross fremgang i handelsforhandlingene kan man nok fortsatt se effektene av handelskrigen i kinesiske nøkkeltall denne uken. På fredag kommer tall på Kinas handelsbalanse.

–  Der kan vi få nye signaler om hvor hardt eksportsektoren har blitt rammet av handelskrig og oppbremsing i global økonomi, sier sjefstrategen.

Resultatsesongen fortsetter

Flere selskaper i Norge og internasjonalt. På Oslo Børs leverer blant annet Bakkafrost, Polarcus, Grieg Seafood og Nel resultater.

Fra utlandet starter bilgigantene Toyota og Tesla festen.

Også drosjetjenesten Uber leverer resultater på ukens første dag. Det er knyttet spenning til om Uber vil bedre resultatene etter sitt største tap noensinne i andre kvartal. Det blir selskapets andre kvartalsrapport siden det gikk på børs i mai.

Databrikkeprodusenten Qualcomm leverer resultater etter Wall Street-stenging på onsdag.

Torsdag leverer giganten Disney rapport for tredje kvartal. Ifølge CNBC ventes det over 30 prosent høyere inntekter enn i tredje kvartal i fjor. Tirsdag denne uken lanserer også Disney sin storsatsing Disney Plus, selskapets helt egne strømmetjeneste.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Dette skjer denne uken
  2. Handelskrig
  3. Christian Lie
  4. Christine Lagarde

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken

  2. Tyske industritall skuffer stort: – De harde dataene fortsetter å skremme

  3. Dette skjer denne uken: Rentebeslutninger, PMI-rush og fortsettelse i Brexit-forhandlingene

  4. Oslo Børs steg markant: – Høyere optimisme i markedene

  5. Dette skjer denne uken