Christine Lagarde nominert til å bli president for Den europeiske sentralbanken

Lederen for Det internasjonale pengefondet, den tidligere franske finansministeren Christine Lagarde, er utpekt til å lede Den europeiske sentralbanken.

Arkivbilde av Christine Lagarde.
Publisert:

Europeiske ledere har nominert franske Christine Lagarde (63) til posten som president for Den europeiske sentralbanken (ESB).

Gitt at hun blir valgt vil hun overta etter italienske Mario Draghi. Han har sittet som sentralbanksjef i EU siden 2011 og perioden hans utløper i oktober.

– Jeg er beæret over å ha blitt nominert som president for Den europeiske sentralbanken. I lys av dette har jeg i konsultasjon med etikkrådet i IMF besluttet å midlertidig frasi meg mine plikter som leder av IMF gjennom nominasjonsprosessen, sier Lagarde i en uttalelse fra IMF.

Lagarde har vært sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF) siden 2011. Hun overtok etter Dominique Strauss-Kahn, som trakk seg etter anklager om blant annet et seksuelt overgrep mot en stuepike på et hotell i New York.

Den tidligere advokaten var i perioden 2007–2011 finansminister i Frankrike og Lagarde har også hatt ministerposter innenfor næring og landbruk.

Lagarde ble gjenvalgt som leder av Pengefondet i 2016 til en ny femårig periode.

Flere nye EU-topper

Nominasjonen til ESB kommer etter et tre dager langt maratonmøte i Brussel der stats- og regjeringssjefene i EU ble enige om en pakke med nominasjoner og utnevnelser til toppjobbene i unionen.

I tillegg til å nominere Christine Lagarde til å lede sentralbanken har EU-toppene blant annet nominert:

  • Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen som president for EU-kommisjonen, en post som anses som den viktigste av toppjobbene i EU-systemet. Hun vil overta etter Jean-Claude Juncker fra Luxembourg
  • Belgias fungerende statsminister Charles Michel til ny president for Det europeiske råd
  • Spanias utenriksminister Josep Borrell til posten som utenrikssjef. Han overtar etter Federica Mogherini og han har tidligere vært president i EU-parlamentet
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om