– Potensielt ekstremt skadelig for det europeiske finanssystemet

Åtte banker kan ryke, og Italia kan forsvinne ut av eurosonen. Det er blant scenarioene etter søndagens folkeavstemning, advarer norsk Italia-ekspert.

KLUMP I HALSEN: Italias statsminister Matteo Renzi viser vanligvis ikke følelser, men hadde klump i halsen da han varslet sin avgang i natt, forteller Simen Ekern, som var til stede på pressekonferansen.
Publisert:

Søndag stemte Italia nei til en omfattende grunnlovsreform, og statsminister Matteo Renzi varsler at han går av som følge av resultatet.

Det passer ekstremt dårlig for verdens eldste bank, Monte dei Paschi, som er avhengig av finansmarkedets tillit til Italias økonomi for å få til en sårt tiltrengt refinansieringsplan.

Frykter bankkrise

– Investorene kan være mer skeptisk til å gå inn med nye penger i Monte dei Paschi. Det har vært snakk om at reform, om ikke akkurat Renzis reform, har vært en forutsetning for at de skal spytte inn nye penger, sier Simen Ekern, journalist og forfatter bosatt i Roma.

Han gjentar det som er lagt frem som det verste krisescenarioet ved en nei-seier i folkeavstemningen, nemlig at Monte dei Paschi går under, at opptil syv andre banker går med i dragsuget, og at vi får en italiensk exit fra eurosonen.

– Dette er bankkrisen som er advart mot i lang tid og som har vært beskrevet som potensielt ekstremt skadelig for hele det europeiske finanssystemet. Man kan tenke seg at frykten er overdrevet, men jeg tror man skal følge nøye med på hva som skjer med Monte dei Paschi de neste dagene, sier Ekern.

Mulig ny teknokratregjering

Matteo Renzi hadde før folkeavstemningen sagt at han ville gå av hvis neisiden vant, og i natt varslet han avgangen.

Ekern forteller at det nå er et spørsmål om når et nyvalg skal finne sted. De populistiske partiene Lega Nord og Femstjernersbevegelsen ønsker seg nyvalg med en gang, men det er samtidig bred politisk enighet om at landet trenger en ny valglov for at et nytt valg skal kunne gi en styringsdyktig regjering.

Lega Nords leder, Matteo Salvini, på Twitter:

– Går man til valg med den gamle valgloven, ser man for seg er et resultatet som kan minne om det som skjedde forrige gang, da man fikk et resultat som var nærmest umulig å styre etter. Da endte man til slutt opp med Renzi, som ikke ble valgt, men kom inn etter et politisk spill, sier Ekern.

LES OGSÅ: VG-kommentator Yngve Kvistad: – Renzi tapte så det sang

Det er Italias president, Sergio Mattarella, som skriver ut nyvalg, og Ekern tror han vil vente til etter en ny valglov er på plass, noe som betyr at nok en teknokratregjering kan komme til makten midlertidig.

– Da kan man se for seg en ny Mario Monti, sier Ekern med henvisning til mannen som ledet Italias forrige teknokratregjering.

– Finansminister Pier Carlo Padoan, som er en eldre respektert figur som allerede sitter i regjeringen, er et av navnene som sirkulerer, legger Ekern til.

Eurofall

Etter valgresultatet svekket euroen seg kraftig til sitt laveste mot dollaren på 20 måneder. Gjennom morgentimene mandag har den imidlertid hentet inn mye av tapet (se graf).

Til tross for frykten virker imidlertid mange økonomer enige om at man ikke vil se store markedsutslag i timene og dagene fremover som følge av avstemningen.

Grafen viser utviklingen i kursen mellom euro og dollar. Euroen svekket seg betydelig da resultatet i Italia ble klart, men har i morgentimene mandag nesten hentet seg helt inn igjen.

– Markedene har i en grad på 70 til 80 prosent allerede tatt høyde for dette scenarioet. Konklusjonen mange nå kommer til å trekke, er at det kan bli en lang prosess i Italia, og da kommer effektene til å avta, sier sjeføkonom Robert Bergqvist i Seb til nyhetsbyrået TT.

– Forbigående

Sjeføkonom Roger Bergqvist i Seb.

Bergqvist tror markedene er mer forsiktige når det gjelder folkeavstemninger etter både brexit og USA-valget, og derfor regnet med at det kunne bli et uventet utfall av avstemningen.

– Det er et tegn på at risikovilligheten i verden har gått noe tilbake. Jeg tror ikke at effektene kommer til å bli veldig store. Jeg tror det kan være en raskt forbigående effekt. Det som er avgjørende nå, er hvilke nye politiske steg som Italia skal ta.

Ikke første gang

Bergqvist får støtte av både seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets og sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets.

– Dette kom ikke som noen stor overraskelse, i motsetning til for eksempel brexit-avstemningen. Det har mange tatt med i beregningen, og derfor vil vi ikke få store utslag. Men vi har sett betydelig utslag på valutamarkedene, og børsene i Asia har falt, sier Magnussen til E24.

Han poengterer at Italia har hatt mange skifter av både statsministre og regjeringer tidligere. De siste 70 årene har Italia hatt 63 ulike regjeringer

– Dette er ikke noe nytt. Men det som først og fremst er problematisk nå, er denne Femstjernersbevegelsen som er på fremmarsj, og EU-stemningen som følger med den, selv om italienerne stort sett har vært for EU-medlemskap.

Også Eric Bruce i Nordea skriver i sin morgenrapport at han tror markedsreaksjonene blir begrensede.

– Euroen har svekket seg på morgenen, men ikke dramatisk. Børsene er ned i Asia, men det er etter nedgang i USA på fredag. Futures på amerikanske børser er noe ned. Valget skaper usikkerhet om den politiske utviklingen i Italia. Umiddelbart er det problemene i banksektoren som kommer til å dominere, skriver Bruce.

– Kan ikke sammenlignes med brexit

Heller ikke Frankrikes sentralbanksjef og rådsmedlem i Den europeiske sentralbanken, François Villeroy de Galhau, ser ut til å ha tro på de store markedsutslagene.

– Man kan ikke sammenligne Italias nei-avstemning med brexit. italienerne har blitt bedt om å stemme om et intern grunnlovsmessig anliggende, og ikke om landets EU-medlemskap, sier de Galhau under et seminar i Japan mandag, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Men politikerne vil likevel følge nøye med på konsekvensene av valget, tror han.

– Valget i Italia i går kan bli sett på som enda en kilde til usikkerhet, sier de Galhau.

Italia er eurosonens tredje største økonomi.

De Galhau uttrykker imidlertid tillit til eurosonens motstandsdyktighet, blant annet som følge av mer felles bankregulering og økt økonomisk vekst.

HOLLANDE NESTE: EU og USA er inne i store politiske endringer, og med Matteo Renzis avgang, og François Hollandes avgang neste år, er det bare Tysklands Angela Merkel som fremdeles sitter ved makten av statslederne på bildet.
Publisert:

Her kan du lese mer om