Statlig kinesisk avis truer med hevn om Trump ikke følger «ett Kina»-prinsippet

USAs påtroppende president har sagt at han ikke føler seg forpliktet til å følge «ett Kina»-prinsippet med mindre USA har interesse av det. Det setter nå sinnene i kok i Kina.

UTFORDRER: Donald Trump vil ikke la seg bli diktert av Kina.
Publisert: Publisert:

I desember sa USAs kommende president Donald Trump at han ikke vil bli diktert av Kina. Han føler seg ikke forpliktet til å følge «ett Kina»-prinsippet (se faktaboks), med mindre USA har interesse av det.

– Jeg vet ikke hvorfor vi må være bundet av «ett Kina»-politikken, med mindre vi gjør en avtale med Kina som har å gjøre med andre ting, inkludert handel, sa Trump.

Det har ikke falt i god jord hos kineserne.

I den statskontrollerte tabloidavisen Global Times advares det nemlig kraftig mot å droppe «ett Kina»-politikken på lederplass søndag.

I artikkelen står det at Kina vil «ta hevn» hvis Trump ikke forplikter seg til «ett Kina»-prinsippet.

«Ett Kina»-politikken innebærer blant annet prinsippet om at Taiwan er en del av «ett Kina».

Skaper bekymring

Øya har vært selvstyrt og hjem for Republikken Kina siden Kuomintang-nasjonalistene i 1949 rømte dit etter å ha blitt beseiret av kommunistene under borgerkrigen.

Siden da har Beijing ansett Taiwan som en utbryterprovins, og Trumps uttalelser har skapt «dyp bekymring» i det kinesiske lederskapet, som allerede var opprørt over at han tok imot en historisk telefonsamtale fra øyas president fredag 2. desember.

Bakgrunn: Taiwan får Kina-kritisk president

I 1979 brøt USA de diplomatiske forbindelsene med Taiwan, og siden har de fulgt en politikk som tar utgangspunkt i «ett Kina».

De har imidlertid opprettholdt nære, uoffisielle bånd med landet.

Taiwans president besøkte USA

Lederartikkelen i Global Times ble publisert kun timer etter at Taiwans president Tsai Ing-wen gjorde et kontroversielt stopp i Houston.

Ing-wen møtte republikanske medlemmer i Kongressen søndag på vei til Sentral-Amerika, hvor hun skal besøke Honduras, Nicaragua, Guatemala og El Salvador.

Beijing hadde bedt Washington om ikke å tillate Ing-wen å komme til USA, og at hun ikke skulle ha noen offisielle møter.

– Å holde seg til «ett Kina»-politikken er ikke et uforutsigbart ønske fra Kina til amerikanske presidenter, men en forpliktelse blant amerikanske presidenter til å opprettholde relasjoner mellom Kina og USA, og respektere den eksisterende ordenen i Asia Pacific (Apec, red. anm), skriver avisen.

– Om Trump går vekk fra «ett Kina»-prinsippet, vil det kinesiske folk kreve at myndighetene tar hevn. Det finnes ikke rom for forhandlinger, skriver avisen videre.

Les også

Frykter markedene undervurderer vårens eurodrama

Les også

Hit ser investorene i 2017

Les også

Ford dropper milliardfabrikk i Mexico

Publisert:

Her kan du lese mer om