Merkel gir May tid til å forberede brexit

Tyskland og Storbritannias statsministre er enige om at britene trenger tid på seg for å forberede utmeldingen fra EU.

SPISTE MIDDAG SAMMEN: Tonen var god mellom to av Europas mektigste statsledere, den tyske forbundskansleren Angela Merkel og Storbritannias ferske statsminister Theresa May onsdag.

Foto: Stafanie Loos Reuters
Publisert:,

Den ferske britiske regjeringssjefen Theresa May var på sitt første utenlandsbesøk onsdag, og turen gikk til Berlin for å møte den mektige tyske statsministeren Angela Merkel.

May gjorde det klart at den britiske regjeringen ikke ville utløse artikkel 50 i unionstraktaten, som innleder utmeldingsprosessen, før den hadde klart for seg hvilke mål den ville jobbe for.

– Det er derfor vi har sagt at dette ikke vil skje før utgangen av året, sa May.

Hun gjentok at «brexit betyr brexit», men la til:

– Vi vender ikke våre europeiske venner ryggen.

Raskt, men grundig

Merkel sa at Tyskland fortsatt ønsker tette bånd til Storbritannia. Den britiske forbundskansleren har flere ganger sagt at hun ønsker en rask skilsmisse, men fastholder at det må gjøres skikkelig.

– Ingen har interesse av lengre tids usikkerhet, verken det britiske folk eller EU-landene. Det er i alles interesse med grundige forberedelser. Jeg har full forståelse for at Storbritannia trenger tid, sa hun.

Les også

May skal lage brexit-veikart

Etter at britene utløser artikkel 50, skal EU og Storbritannia forhandle om forholdet mellom dem etter utmelding. Det er ventet at bevegelsesfrihet blir et vanskelig punkt.

Merkel har advart om at britene ikke vil kunne ha tilgang til EUs indre marked, samtidig som landet legger restriksjoner på EU-borgernes bevegelsesfrihet.

Kontroll på innvandringen var et viktig motiv for mange av dem som stemte for utmelding av EU.

Ga fra seg ledelsen

Selv om skilsmissen lar vente på seg, bød onsdagen på et første tegn på den forestående separasjonen. Da ble det kunngjort at Storbritannia frasier seg presidentskapet landet skulle hatt siste halvdel av 2017. I stedet vil Estland få oppgaven å lede Unionen denne perioden.

Les også

Utfordringene i kø for britenes nye statsminister

Etter at britene stemte for å melde seg ut av EU under folkeavstemningen 23. juni valgte den konservative statsministeren David Cameron, som kjempet for fortsatt medlemskap, å gå av og partifellen May tok over roret forrige uke.

Torsdag fortsetter May til Paris for å møte president François Hollande. I tillegg til brexit vil terrortrusselen i Europa etter Nice og situasjonen i Tyrkia stå høyt på dagsordenen.

Les også

IMF ville heve vekstutsiktene - bråsnudde etter brexit

Les også

– Et av de største fallene noensinne

Les også

Bank of England kutter IKKE renten