Cameron oppfordrer til angrep på IS

Det er nå eller aldri, sier Storbritannias statsminister David Cameron i et forsøk på å overtale de folkevalgte til å gi grønt lys for flyangrep mot IS i Syria.

VIL HA IS-ANGEP: Storbrittanias statsminister David Cameron.
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Hvis vi ikke handler nå, når vår venn og allierte Frankrike er blitt rammet av angrep, må vi kunne tilgi våre venner og allierte dersom de spør: Hvis ikke nå, når? sa Cameron i en tale i Parlamentet torsdag.

Storbritannia kan ikke ta seg råd til å sitte på sidelinjen og se på IS' herjinger, mener Cameron, som tidligere på dagen la ut en melding på Twitter der han skrev at det vil være feil å «sette sikkerhet ut på anbud til andre land og forvente at de påtar seg risikoen for å slå til mot IS i Syria».

– Vi må ikke sluntre unna vårt sikkerhetsansvar og overlate det til andre, sa den britiske statsministeren i sin tale.

Les også

IS sine oljeinntekter kan være fem ganger så høye som antatt

Ba om hjelp

Det er Frankrike og USA som har bedt Storbritannia om å bidra i kampen mot ekstremistgruppen IS, opplyser Cameron.

Han ønsker avstemning i Parlamentet, og understreker at han ikke vil gå til aksjon i Syria uten et flertall bak seg. Trolig vil en avstemning finne sted tidlig i neste uke, og ting tyder på at Cameron vil få flertall. Dermed kan de første britiske angrepene i Syria skje innen få dager.

Siden IS tok på seg ansvaret for terrorangrepene i Paris 13. november, som krevde 130 menneskeliv, har Cameron presset på de folkevalgte for å stemme over hvorvidt Storbritannia skal gå til angrep.

Les også

Russland: – Nedskutt fly krenket ikke tyrkisk luftrom

Skepsis

Storbritannia er involvert i luftangrepene mot IS-mål i Irak, men har så langt ikke deltatt i angrepene i Syria. Mange briter er skeptiske til å gå inn i en ny krig i Midtøsten etter at de vestlige intervensjonene i Iraq, Afghanistan og Libya ikke førte til stabilitet i regionen.

Enkelte folkevalgte som tidligere var motvillige til nye militære aksjoner i Midtøsten, opplever imidlertid nå at det er nødvendig å beskytte britene fra angrep lik det i Paris, melder Reuters.

Leder Jeremy Corbyn i det største opposisjonspartiet, Labour, er imot enhver militær handling, men andre representanter i partiet opplyser at de kan komme til å støtte forslaget. Corbyn sier det ikke er noen tvil om trusselen IS utgjør, men legger til:

– Spørsmålet må nå være hvorvidt det å utvide Storbritannias bombing fra Irak til Syria mest sannsynlig vil redusere eller øke den trusselen, sier Labour-lederen.

Les også

– Sanksjonene mot Russland forlenges med et halvår

«Katastrofalt»

– Hendelsene i Paris har klart endret ting. Det er skepsis i begge deler av Underhuset, men jeg tror meningene har begynt å endre seg, sier professor Malcolm Chalmers i den militære tankesmia Royal United Services Institute (RUSI) til AFP.

Dersom Cameron taper avstemningen, vil det være «katastrofalt» for ham personlig og føre til «et enormt propagandakupp» for IS, sier professor Fawaz Gerges ved London School of Economics. (©NTB) (©NTB)

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Cameron får lite EU-drahjelp fra Labour-leder

  2. May og Juncker enige om brexit-endringer

  3. Pundet svekkes etter at Johnson tapte andre avstemning

  4. Corbyn sparket skyggeutenriksminister

  5. Underhuset sa nei til Labours brexitplan