Dollaren på det svakeste siden september

Analytikere peker på «Trump-rabatt» heller enn svake inflasjonstall. 

SVEKKET: Dollarindeksen har de siste dagene falt til det laveste nivået siden september.

Foto: Mark Blinch Reuters Creative
 • Nina Tuv
Publisert:

Etter at den amerikanske konsumprisindeksen kom inn lavere enn ventet fredag forrige uke falt dollarindeksen, hvor dollaren måles mot en kurv av store valutaer, til lave nivåer.

Mandag dukket indeksen enda litt lenger ned til 95,065, som er det laveste nivået siden september – før Donald Trump ble valgt som president.

Juni ble den fjerde måneden på rad med overraskende svak prisvekst. Dollaren er også svakere enn på mange måneder mot euro, britiske pund og australske dollar.

Også mot kronen har dollaren svekket seg kraftig. Én amerikansk dollar kostet 8,16 kroner mandag ettermiddag. Det er sterkeste kronekurs mot dollar siden like før presidentvalget i november 2016.

Til tross for skuffende inflasjonstall mener flere analytikere at det er Trump-administrasjonens manglende progresjon i diverse løfter de har gitt som henger over markedene i disse dager, skriver CNBC.

Les også

Her er dollaren verdt minst i sommer

Trump-rabatt

– Mange mennesker gikk inn i dette året med forventninger om mye stimuli fra «Trumponomics», potensielle skattekutt og bedring i infrastruktur, sier Richard Clarida i Pimco til CNBC.

Han påpeker at ingen av delene har skjedd, og at mange dermed har blitt skuffet.

– Det ligger mer bak dette enn bare nøkkeltall som fortsetter å komme inn under forventningene. Dollaren handler 5–6 prosent lavere enn den burde kun basert på rentene, sier Ray Attril i National Australia Bank.

Saken fortsetter under bildet.

SVEKKET: Slik har utviklingen mellom dollar og krone vært de siste ti dagene. Mandag formiddag handles en dollar for 8,16 kroner.

Foto:

Siden valgkampen har Donald Trump vært klar på at en helsereform var et viktig punkt på agendaen i hans presidentskap. Den har imidlertid trukket ut i tid og ført til mye debatt. Lørdag ble Senatets vurdering av reformen nok en gang utsatt.

– Det er lite trolig at de kan bringe det i havn denne uken. Det kommer til å spille videre til den såkalte Trump-rabatten. Jeg tror synet på dette er at hvis vi kan få helsereformen ferdig, da kan vi gå videre til den finanspolitiske dagsorden – særlig skattereformen, sier Attril.

– Europa har vært den syke mannen

Én euro koster mandag omtrent 1,146 amerikanske dollar. Til sammenligning var den samme prisen i begynnelsen av mars 1,05 dollar.

Økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets mener det i hovedsak er bedringen av de økonomiske utsiktene i Europa som er hovedårsaken til at dollaren er svak nå.

– Det har bidratt til at flere investorer har sett på Europa som et mer foretrukket investeringsmål enn USA, sier Kjennerud til E24.

Ole André Kjennerud, makroøkonom i DNB Markets.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Han peker på at veksten i Europa ligger an til å bli langt større i andre kvartal enn det man anser som normalen.

– Vi har sett i noen år at USA har vært på bedringens vei, og at økonomien har kommet seg opp. Mens Europa har vært den syke mannen. Når det ikke ser så grått ut lenger, har det nok hatt en større innvirkning på markedene enn at USA bare durer frem som normalt, sier Kjennerud.

For mens rentehevinger i USA har vært ventet i markedene, har man begynt å fokusere mer på hva som skjer i Den europeiske sentralbanken.

– Innstramminger der vil gi en sterkere euro, og da blir dollaren svak, påpeker Kjennerud.

Selv om det ikke er ventet noen renteheving i eurosonen på lang tid ennå, fjernet ESB ordlyden som åpnet for at styringsrenten kunne bli satt lavere enn dagens nivå på forrige rentemøte. Nordea Markets skriver i en morgenrapport mandag at de venter at ordlyden om at aktivakjøpene kan utvides ytterligere hvis nødvendig vil bli fjernet ved rentemøtet torsdag denne uken.

– Lange renter har allerede steget en del gjennom sommeren, blant annet på mer haukete signaler fra ECB. Utfordringen for Draghi blir å endre kommunikasjonen uten å høre for haukete ut, skriver Joachim Bernhardsen i Nordea i rapporten.

Spådde at dollaren skulle styrke seg

En svakere amerikansk dollar hjelper prisveksten opp, og er gode nyheter for den amerikanske sentralbanken, forteller Kjennerud.

– Svakere dollar er ikke noe amerikanerne gråter over, heller motsatt. Spørsmålet er hva ESB vil gjøre hvis euroen fortsetter å styrke seg mot dollar i samme takt. Det kan bekymre Mario Draghi fremover, sier han.

Økonomen forteller at de har blitt svært overrasket i den siste tids utvikling i valutamarkedet.

– Vi har spådd at dollaren skal styrke seg, ikke svekke seg. Så det ser ut til at vi tar feil der, sier Kjennerud.

Les også

Kronehopp denne uken: – Markedet har undervurdert styrken i norsk økonomi

Les også

Fed-sjefen må svare for Kongressen: – Politikerne vil være opptatt av balansen

Les også

Fed snuser på å trappe ned balansen

Her kan du lese mer om

 1. Dollar
 2. Donald Trump
 3. Mario Draghi
 4. Valuta
 5. Økonomi
 6. Euro

Flere artikler

 1. USAs finansminister: Nå er sterk dollar best

 2. Dollaren går mot sitt svakeste år siden 2003

 3. ESB holder renten uendret

 4. Annonsørinnhold

 5. Økonom: Draghi kan være skremt av eurobevegelser

 6. – Har tatt veldig mange på sengen