USA: EU og seks andre land unntas fra toll på stål og aluminium

«Europa» og seks land slipper unna USAs toll på stål og aluminium - enn så lenge.

TOLL: Donald Trump vil øke importtollen på stål og aluminium for å beskytte USAs egen industri. Bildet er tatt ved et stålverk i Portage, Indiana.

Foto: Scott Olson AFP
  • NTB
  • David Bach
Publisert:

USAs president Donald Trump vedtok tidligere denne måneden en ekstratoll på 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium. Nå ser det imidlertid ut til at enkelte land slipper unna - enn så lenge.

Donald Trumps handelsrepresentant Robert Lighthizer uttalte i en høring i Senatets finanskomité torsdag at Trump har godkjent en pause i tollen for Europa og seks andre land mens en mer permanent løsning meisles ut.

Landene som nevnes er Argentina, Australia, Brasil, Canada, Mexico og Sør-Korea.

Les også

Uvisst om Norge rammes av Trump-toll

Forventer likebehandling

Norge står ikke eksplisitt på listen, men tidligere har kilder hevdet overfor VG at Norge slipper unna tollen. Det er uvisst om Lighthizer med «Europa» kan ha siktet til EU, ifølge NTB.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier hun ikke kjenner til hvilke vilkår som er gitt for unntakene som det nå varsles om, eller nøyaktig hvilke land som er omfattet.

Ifølge AFP uttalte Lighthizer til et panel i det amerikanske senatet torsdag at Trump har godkjent en «pause» i tollen mens samtaler om en mer permanent løsning er underveis.

Canada og Mexico har fått et midlertidig unntak fra de nye tollsatsene mens forhandlingene om en ny frihandelsavtale pågår.

Les også

Rederiforbundet om Trump-toll: Frykter en negativ spiral

I det norske utenriksdepartementet blir tollinnføringen møtt med bekymring.

– Det er alvorlig og bekymringsfullt at USA har besluttet å innføre handelshindre for aluminium og stål. Dette sår tvil om respekten for det multilaterale, regelbaserte handelssystemet. Vi forventer at WTO-regelverket overholdes fra alle WTOs medlemmer, sier Søreide til E24.

Åpnet for unntak

Trumps offisielle begrunnelse for importtollen er at USA i dag produserer så lite stål og aluminium selv at det utgjør en trussel mot nasjonal sikkerhet.

Les også

Kina-ekspert: – Mye tyder på at vi er på vei mot en handelskrig

EUs handelskommissær Cecilia Malmström har på sin side argumentert for at EU ikke utgjør noen sikkerhetstrussel mot USA, og at EU derfor bør unntas fra tollen. Trump har eksplisitt åpnet for å gi unntak for allierte.

Handelskommissæren sa tidligere i dag til EU-parlamentet at hun mente hun hadde nådd fram med argumentene.

Trump har tidligere antydet at europeiske land må ta en større del av regningen i NATO og dessuten lette på tollen på amerikanske produkter for å få unntak.

Spenning rundt Kina-avgjørelse

Uroen for handelskrig har vært spesielt stor mellom USA og Kina.

Torsdag ble det kjent at USAs president innfører en rekke handelssanksjoner mot Kina som tilsammen vil komme på 50 milliarder dollar, like i underkant av 400 milliarder kroner etter dagens kurs.

Ifølge CBSNews kommer USA til å publisere en «lang liste» med kinesiske importvarer som foreslås rammet av straffetollen innen 15 dager.

Les også

EU tror på unntak fra Trumps nye toll

Les også

Trump vil straffe Kina med handelssanksjoner

Les også

– Mye tyder på at vi er på vei mot en handelskrig

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. EU

Flere artikler

  1. Norge ikke på Trumps liste over toll-unntak

  2. UD: USA har bekreftet at Norge foreløpig ikke slipper toll på stål og aluminium

  3. – Forventer likebehandling

  4. EU krever unntak fra ny USA-toll

  5. Tysk minister tror på enighet om Trump-toll