Macron vinner i valg med dårlig oppmøte

Opptellingen etter det franske valget viser som ventet en klar seier for president Macron. Velgerne vil ha noe nytt, sier utenriksminister Børge Brende (H).

HILSER: President Emmanuel Macron møtte velgere i den nordlige strandbyen Le Touquet søndag, etter å ha avgitt sin stemme i parlamentsvalget. Meningsmålingene tyder på valgskred for Macrons parti.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Da 97 prosent av stemmene var telt opp, hadde presidentens parti, Republikken på vei, fått 285 av de 577 setene i nasjonalforsamlingen. 33 plasser bar fortsatt ikke fordelt, og partiet kan dermed sikre seg rent flertall. I tillegg hadde alliansepartnerne MoDem sikret seg 40 plasser.

En valgdeltakelse på beskjedne 43 prosent er likevel et skår i gleden for den 39 år gamle franske presidenten. Erkerivalen fra presidentvalget, Nasjonal Front-leder Marine Le Pen, forsøkte å bruke det for alt det var verdt.

– Rekordmange hjemmesittere svekker den nyvalgte nasjonalforsamlingen i Frankrike, sa hun, etter å ha sikret seg et sete fra den nordlige byen Henin-Beaumont.

Le Pen kan likevel ikke hindre Macron og hans parti i å få frie hender politisk til å sette i verk sin EU- og næringslivsvennlige politikk. Prognosene gir alliansen mellom 355 og 425 seter og ett av de største flertallene etter krigen.

Nasjonal front ser på sin side kun til å få et sted mellom seks og åtte seter i Palais Bourbon, til tross for at de prosentmessig ligger an til å bli tredje størst.

KRITISK: Ytre høyre-kandidaten Marine Le Pen (midten), var opptatt av å påpeke den lave valgdeltakelsen da hun talte etter å ha sikret seg et sete fra Henin Beaumont i Nord-Frankrike. Partiet ligger an til å få tredje flest av stemmene, men kun mellom seks og åtte seter i nasjonalforsamlingen.

Sosialistisk nederlag

Den store valgseieren for Republikken på vei betyr også sviende nederlag for de øvrige, etablerte partiene. Spesielt nedslående var det for Sosialistpartiet, som hadde flertall med 280 representanter i den utgående nasjonalforsamlingen.

Partiet til tidligere president François Hollande kunngjorde like etter prognosene at de hadde tapt valget, og generalsekretær Jean-Cristophe Cambadelis trakk seg. Partiet ligger an å miste godt over 200 av setene sine.

Venstrepopulisten Jean-Luc Mélenchon lover imidlertid å ta opp kampen mot Macron, etter å ha sikret seg et sete fra Marseille.

Republikansk opposisjon

Sentrum-høyre-partiet Republikanerne vil bli det nest største partiet. Med 57 prosent av stemmene talt opp lå partiet an til å få 23 prosent av stemmene, noe som ifølge målingene gir rundt 125 seter.

Partileder François Baroin kunngjorde like etter de foreløpige resultatene at han ønsket Macron "lykke til" ettersom han ønsker å se Frankrike lykkes. Samtidig lovet han at også hans parti skal gi Macron kamp i nasjonalforsamlingen.

Brende: – Vil ha noen nytt

Utenriksminister Børge Brende (H).

Utenriksminister Børge Brende (H) sier resultatet er entydig og betyr store forandringer i fransk politikk, både i mannskap og partistruktur.

– Vi må se dagens valgresultat som et uttrykk for at franske velgere ønsker fornyelse av det politiske liv, sier utenriksministeren til NTB.

Han trekker fram Frankrike som en av Norges viktigste samarbeidspartnere i Europa og sier de nå har fått fornyet engasjement til å gå løs på utfordringene landene har til felles.

–Det er vi glade for, for det trengs, enten det er snakk om å møte klimaendringene, sikre vekst og velstand i Europa eller å sikre fred og stabilitet i Europas nærområder.

FEIRER: Leder for Macrons parti Cathrine Barbaroux (i midten), feiret med partimedlemmer etter å ha talt i Paris søndag kveld. Prognosene tyder på at Republikken på vei får klart flertall i nasjonalforsamlingen.

Ungt og kvinnelig

I tråd med Macrons valgkampløfter er om lag halvparten av partiets kandidater nykommere i politikken, hentet fra akademia, næringsliv eller lokal aktivisme. Den andre halvparten utgjør en blanding av sentrumspolitikere, moderate venstrefolk og moderate høyrefolk fra Frankrikes etablerte politiske partier.

Rundt halvparten partiets kandidater er kvinner.

Dermed ligger det an til at det franske parlamentet vil være yngre, og ha flere kvinner og mer etnisk mangfold enn noensinne.

Macrons suksess er ifølge analytikerne bygget på det overveldende ønsket velgerne har om å kaste ut de kjente politikerfjesene, som har fått skylda for mange år med lav vekst, korrupsjon, sosiale spenninger og høy arbeidsledighet.

Les også

Grekerne kjemper desperat for gjeldslette

Les også

IMF beskyldt for å opptre «halvt gravid» om Hellas

Les også

Macrons parti danket ut rivalene i Frankrike

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Frankrike
  2. Emmanuel Macron
  3. Børge Brende

Flere artikler

  1. Valgseier til Macron – men få velgere møtte opp

  2. Macrons parti danket ut rivalene i Frankrike

  3. Macrons bevegelse spås storeslem i valget

  4. Macron og Le Pen har avlagt stemme

  5. Macron tatt i ed som Frankrikes yngste president noensinne