Anne Birgitte (68) er pensjonist i Venezuela: – Dette var fremtidens land

Anne Birgitte har bodd i Venezuela siden hun var 20 år gammel, og mimrer tilbake til da barna kunne leke på gaten utenfor huset, og levestandarden kunne beskrives som luksuriøs.

VURDERER HJEMREISE: På grunn av det siste årets uroligheter, har Anne Birgitte Stolz vurdert å flytte tilbake til Norge, men foreløpig avventer hun.

Foto: Reuters/privat
 • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:

– Venezuela var et helt annet land. Den gangen var det moderne, med flotte motorveier, biler og skyskrapere man ikke hadde i Norge. Det var et land folk reiste til fordi det var mulighetenes land, sier Anne Birgitte Stolz (68).

Ordene beskriver det nå kriserammede landet i 1968, året Anne Birgitte forlot Norge for godt.

Hun var kun 20 år da hun jobbet i Utenriksdepartementet og ble sendt til Venezuela for å jobbe på den nyåpnede norske ambassaden i hovedstaden Caracas.

Hverdagslivet sto i sterk kontrast til dagens situasjon.

– Det kan ikke sammenlignes en gang. Det var mindre fattigdom, og det manglet ikke på mat og medisiner. Vi kunne gå i butikken og kjøpe det vi trengte og ville ha. Det har skjedd så mye trist de siste årene som har snudd alt på hodet. Nå er det veldig vanskelig, sier Stoltz på telefon fra sommerferie i Miami i USA

Situasjonen i landet er nå kritisk, både politisk og økonomisk, og gikk fra vondt til verre da oljeprisfallet kom for fullt i 2014. Landet har en omfattende svartebørsbasert valutaøkonomi og skyhøy inflasjon.

Les mer om hvordan Venezuela endte i dyp krise her.

Les også

Hadde koffert full av toalettpapir da han flyttet: Arve (57) alene igjen i kriselandet Venezuela

Mannen døde i flyulykke

Hun møtte ektemannen mens hun arbeidet på ambassaden, og hadde et lite opphold ved Utenriksdepartementet i Norge, før hun dro tilbake til Venezuela for å gifte seg. Ektemannen drev sitt eget firma i Venezuela, og sammen fikk de tre barn, som vokste opp i landet.

Da det yngste barnet var kun tre år, døde mannen hennes i en flyulykke, men Anne Birgitte ville fortsette livet i Venezuela.

– Jeg var blitt godt vant til å leve her, og vi hadde vårt hjem her. På den tiden var det også et fint land å vokse opp i, og barna kunne leke fritt i gatene.

Etter flere år uten jobb, med fokus på barna, ble hun i 1987 bedt om å komme tilbake til ambassaden. Der begynte hun som lokalt ansatt, og jobbet frem til ambassadens nedleggelse i 2013.

– Da var jeg så heldig å bli sendt til ambassaden i Guatemala, som legges ned nå i sommer, for å ta hånd om ambassadens konsulatarbeid derfra i fire måneder, mens ambassaden i Bogota ble gjort ferdig. Deretter jobbet jeg på den nyåpne ambassaden i Bogota før jeg gikk av med pensjon da jeg ble 67.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ÅPNET GRENSEN: En kvinne med barnevogn på vei over brua som skiller Venezuela og Colombia. Grensen ble åpnet forrige helg.

Foto: Carlos Eduardo Ramirez Reuters

Lært seg å leve uten enkelte matvarer

Anne Birgitte bruker en god del mer tid på å planlegge og få tak i matvarer, sammenlignet med hva de aller fleste trolig bruker i Norge.

– Det går med en del tid til å få tak i forskjellige matvarer, men jeg får heldigvis tak i det jeg trenger. Man har et svartebørsmarked her nede, selv om det er ting man ofte ikke får tak i, sier hun.

Hun har lært seg å leve uten enkelte matvarer til tider, for eksempel melk og brød.

– Jeg baker mitt eget brød om jeg får tak i mel og gjær, og vi er flinke til å hjelpe hverandre. Det er ekstra viktig med godt samhold om man skal leve her, sier Stoltz.

Hun forteller at det finnes to typer matbutikker: De vanlige, hvor det mangler mye og prisene øker kraftig, og regimets store matbutikker, som selger billige varer.

– I sistnevnte får man kun handle en gang i uken, etter det siste sifferet på identifikasjonskortet ditt. I tillegg må man gi fingeravtrykket sitt.

– Det er her det danner seg lange køer, og man kan ende opp med nesten ingen varer. Man får kjøpt det som er, og ikke nødvendigvis det man trenger eller vil ha. Men frukt og grønnsaker selges overalt.

Les også

– Citibank stenger Venezuelas betalingskonto

Får stadig mindre for pensjonen

I flere år har hun hatt et feriehus i Miami, hvor hun nå tilbringer sin siste sommer.

– Med pensjonen har jeg ikke anledning til å holde på huset, og må derfor selge det, sier Stolz.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KJØTTKØ: Folk venter på å få kjøpe kjøtt med kølappene klare utenfor et supermarked i Caracas 16. juli. Er det heldige, slipper de å gå tomhendte hjem.

Foto: Federico Parra AFP

Med en skyhøy inflasjon, går det utover lommeboken, selv om prisene fortsatt er noe lavere relativt til Norge.

– Det er vanskelig, og man må som regel bruke svartebørsmarkedet for å veksle om til lokal valuta. Samtidig går prisene opp fort, og det gjør ikke pensjonen min. Jeg regner med at prisene vil være svært mye høyere når jeg nå kommer tilbake, etter kun noen uker i Miami.

Ingen bingo

Hun legger ikke skjul på at livet som pensjonist i Venezuela skiller seg mye fra et norsk pensjonistliv.

– Jeg har gode naboer og venner, men det blir ikke noe bingo akkurat. Man holder seg så nærme huset som mulig så man slipper å farte så mye. Vi må også være hjemme før det blir mørkt rundt klokken 18, og det setter jo litt begrensninger. Mange aktiviteter vi drev med tidligere, har vi nå måttet slutte med.

– Men jeg er heldig fordi jeg bor i et avgrenset og voktet område, slik at jeg kan jogge hver morgen. Tidligere har jeg gått en del i fjellet, og vi er flinke til å besøke hverandre.

– Har du vurdert å reise tilbake til Norge?

– Nå i det siste har det vært veldig vanskelig, så jeg har vurdert å flytte tilbake, men jeg håper det blir en forandring her snart. Jeg er dog ikke veldig optimistisk til at det skal skje med det første.

Hun er imidlertid for glad i landet til å forlate det med det aller første.

– Venezuela er et fantastisk land. Vi har flotte strender, jungel, fjell og verdens høyeste fossefall. Jeg er takknemlig for alle årene jeg har fått bo her, og for at jeg har fått møte så mange sjenerøse og hjelpsomme mennesker. Det har vært veldig givende.

Les også

Colombia åpnet Venezuela-grensen

Les også

– Citibank stenger Venezuelas betalingskonto

Les også

Eneste norske Statoil-ansatte igjen i kriselandet

Her kan du lese mer om

 1. Venezuela
 2. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Jeg er redd for min egen sikkerhet

 2. Betalt innhold

  Folkehelsens mor

 3. Nå får du ikke lenger kjøpt denne i Venezuela

 4. Annonsørinnhold

 5. Ny vending om strid om folkevalgte i Venezuela

 6. Går mot folkeavstemning i Venezuela