«Verdens viktigste rente» bikker 1 prosent for første gang siden mars

Demokratene går mot valgseier i Georgia. Investorene selger unna amerikansk statsgjeld.

Demokraten Raphael Warnock utnevnes til vinner av det første senatsetet i omvalget i Georgia. Investorene tror den demokratiske politikken vil føre med seg høyere renter. Det viser prisingen i markedet.
Publisert:

Renten på amerikanske statsobligasjoner med tiårs løpetid ligger på 1,0119 prosent, etter en markant oppgang i løpet av natten, går det frem av tall fra Infront og Bloomberg. Det er første gang renten stiger over grensen på 1 prosent siden mars.

Danske Bank mener årsaken er at «det demokratiske partiet er på vei til å vinne begge senatsløpene i Georgia», skriver bankens analyseavdeling på Twitter.

Les på E24+

Dette må du vite om «verdens viktigste rente»

Kredittanalytiker Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets sier at markedet priser inn at Demokratene får begge kamrene i Kongressen.

– Investorene mener akkurat nå det er 96 prosent sannsynlig at det blir Demokratene som vinner, sier Ringholm på telefon med E24.

Sjanse for høyere inflasjon

– Hva er sammenhengen mellom Georgia-valget og «tiåringen»?

– For å forklare det kan vi spole litt tilbake, til før presidentvalget. Da var det mye snakk i rentemiljøet om «den blå bølgen», en betegnelse som spiller på Demokratenes farge. Den handlet om at hvis Demokratene fikk begge kamrene i Kongressen, ville du kunne se for deg en større sannsynlighet for en større tiltakspakke.

– Det vil i neste omgang dra opp rentene: Investorene tror at det som kommer av politikk vil være med å dra rentene videre opp. De selger unna statsobligasjoner, fordi de tror ikke det er en så trygg havn lenger.

Analysesjef Kreditt Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets.

Ringholm understreker at det ikke er så rett frem, men at dette er hovedlinjene.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets peker på at lange amerikanske statsrenter trakk opp i går ettermiddag og har fortsatt videre opp i natt.

– Det er mulig at investorene nå priser inn en viss sannsynlighet for høyere inflasjon med demokratisk flertall i kongressen, skriver Aamdal i morgenrapporten.

Les også

Slik kan Georgia-valget påvirke markedene

Utnevnt til vinner

Stemmeurnene i Georgia stengte klokken ett natt til onsdag, norsk tid. Det står henholdsvis mellom demokratene Jon Ossoff og Raphael Warnock, og republikanerne David Perdue og Kelly Loeffler.

Ved åttetiden onsdag morgen har Warnock blitt utnevnt til vinner av valget om det ene av de to setene i Senatet. Dette bekreftes av både NBC, CBS og nyhetsbyrået AP.

I valget mellom Ossoff og Perdue er det nær dødt løp, med en knapp fordel til den demokratiske kandidaten når 97 prosent av stemmene er talt opp, ifølge New York Times. Stemmetellingen har nå tatt en pause, og vil fortsette onsdag morgen lokal tid. Resultatet er ventet å være klart først klokken 12 lokal tid, som er klokken 18 norsk tid.

Publisert: