Får nobelprisen i økonomi for forsking på auksjoner

Paul R. Milgrom og Robert B. Wilson ved Stanford University tildeles Nobelprisen i økonomi.

Publisert:

Det ble klart under en pressekonferanse i Stockholm mandag. De to tildeles prisen for å ha studert hvordan auksjoner virker.

Prisvinnerne har også brukt sin innsikt til å designe nye auksjonsformater for varer og tjenester som er vanskelig å selge på en tradisjonell måte, som for eksempel radiofrekvenser, heter det i en melding fra Kungliga Vetenskapsakademien, som formelt tildeler prisen.

Priskomiteens leder Peter Fredriksson understreket under pressekonferansen at auksjoner er «enormt viktige».

– De genererer hver dag astronomiske summer mellom kjøpere og selgere. De påvirker oss alle, kanskje mer enn vi tror. Det er sannsynlig at du har kjøpt huset ditt på auksjon. Når auksjoner er så viktige er det viktig at de er laget på rett måte, sa Fredriksson.

Les også

Kurt Cobains gitar solgt for 58 millioner på auksjon

Derfor vinner de

Robert Wilson trekkes av komiteen frem som utvikleren av teorien for auksjoner av objekter med en felles verdi. Dette eksempelvis fremtidig verdi av radiofrekvenser eller volumet av mineraler i et bestemt område.

«Wilson viste hvorfor rasjonelle budgivere har til vane å legge inn bud under deres beste estimater av den felles verdien: De var bekymret for vinnerens forbannelse – som er å betale for mye og tape», skriver Kungliga Vetenskapsakademien i en melding.

Paul Milgrom på sin side trekkes frem for å ha formulert en mer generell teori rundt auksjoner som ikke inkluderer objekter med en felles verdi, men også private verdier som varierer fra budgiver til budgiver.

«Han analyserte budstrategier i et antall velkjente auksjonsformater, og demonstrerte at et format vil gi selgeren høyere forventet inntekt når budgivere lærer mer om hverandres estimerte verdsettelse gjennom budgivning», heter det i meldingen.

Les på E24+

Har du høy lønn, er glad i trening, og jobber i et børsnotert selskap? Gratulerer, du er vinneren!

Tre nordmenn har vunnet

Formelt sett går prisen under navnet Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel. Prisen ble første gang utdelt i 1969, og er ikke en del av Alfred Nobels testamente. Det har ført til at det gjennom årene flere ganger har vært diskusjon rundt navnet på prisen.

Den første prisen som ble utdelt gikk til nordmannen Ragnar Frisch, som fikk prisen sammen med nederlenderen Jan Tinbergen. Senere har også Trygve Haavelmo og Finn Kydland blitt tildelt økonomiprisen.

Gjennom årenes løp har bare to kvinner fått æren av å bli tildelt prisen. Første gang var da Elinor Ostrom ble tildelt prisen i 2009. Esther Duflo fikk prisen i fjor som den andre kvinnen. Duflo var 46 år når hun fikk prisen, noe som også gjør henne til den yngste prisvinneren noensinne.

Prisvinnerne deler en sum på 10 millioner svenske kroner. Det er like mye som prisvinnerne av de andre nobelprisene får.

Publisert:

Her kan du lese mer om