Krever Oljefondet-grep: – Kan ikke håve inn milliarder på at dyr behandles uverdig

Oljefondet eier aksjer for flere milliarder i selskaper som kobles til dårlig dyrevelferd. Det får Dyrevernalliansen til å reagere kraftig. MDG mener fondet må ha samme krav til dyrevelferd som til menneskerettigheter.

REAGERER: Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne mener det er uakseptabelt at Oljefondet eier aksjer i milliardklassen i selskaper som kobles til dårlig dyrevelferd.
Publisert: Publisert:

Oljefondet samarbeider med Unicef og selskaper som Adidas og Hennes & Mauritz for å bidra til at klesbransjen tar vare på barns rettigheter, og nå har de lansert et samarbeid om barns rettigheter knyttet til ernæring og helse med flere store matvarekjeder.

Nå mener flere at fondet må ta mer hensyn til dyrevelferd, og at dette burde inkluderes som grunnlag for å utelukke selskaper.

Live Kleveland i Dyrvernalliansen viser til Oljefondets aksjer i flere selskaper som er lavt rangert på bærekraftsindeksen BBFAW (se faktaboks). Hun ønsker å innlemme dyrevelferd som et eget investeringskriterium.

– Vi mener at man må ta utgangspunkt i internasjonalt etablerte retningslinjer for dyrevelferd. Verdens dyrehelseorganisasjon har utarbeidet grunnleggende retningslinjer. Vi mener man må ta utgangspunkt i den og ISO-standarden for dyrehold.

Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen (ISO) utgir standarder innen en rekke områder, blant annet dyrehold.

BBFAW-indeksen fungerer som en skala for å måle dyrevelferd på selskapsnivå, og ble etablert i 2013 av interesseorganisasjonene Compassion in World Farming og World Society for the Protection of Animals.

Dyrevernalliansen: – Nordmenn hadde blitt sjokkerte

Fondets egen oversikt viser at nær 180 milliarder kroner var investert i selskaper på de to laveste nivåene i indeksen ved utgangen av fjoråret.

Der finner man selskaper som kinesiske Muyan Foods, som er i ferd med å bygge verdens største grisefarm, ifølge Reuters.

Kleveland mener fondet har et «etisk problem», og peker på denne typen investeringer i industrielt landbruk.

– I Kina finner du grisefarmer hvor det er vanlig å kappe av halen og testikler på grisene uten bedøvelse. At Norge bidrar til å bygge opp slik virksomhet er et etisk problem som vi tror mange i Norge ville blitt sjokkert over, sier Kleveland.

Ifølge organisasjonen Feedback Global er Oljefondet den femte største investoren i global kjøtt- og meieriindustri i en rapport fra juli i fjor, senere gjengitt av The Guardian.

REAGERER: Dyrevernalliansen reagerer på at Oljefondet er investert i selskaper som scorer lavt på en ledende bærekraftsindeks. Flere av selskapene driver grisefarmer, som denne i Kina.

Line Aaltvedt, pressekontakt i Oljefondet, viser til Etikkrådets arbeid og rapporten fra Mestad-utvalget i fjor.

– Vi investerer i henhold til mandatet fra Finansdepartementet, og departementet er mer riktig instans for forslag til mandatendringer.

Den siste fondsmeldingen tok for seg blant annet dyrevelferd, men Mestad-utvalget skrev da at et eget kriterium for dyrevelferd ikke er «hensiktsmessig».

– Hvis en løfter frem enkeltområder, kan dette kunne tolkes som et signal om at disse områdene skal prioriteres over andre, skrev utvalget.

Les også

Vil at Oljefondet skal eie færre selskaper

MDG om selskapene: – Behandler dyr på en grusom måte

Arild Hermstad, fungerende leder i Miljøpartiet De Grønne, forteller at partiet vil ha Oljefondet ut av selskaper med dårlig dyrevelferd.

– Dette er virkelig verstingselskaper som behandler dyr på en grusom måte, det er uakseptabelt, sier Hermstad til E24.

Oljefondet har ikke kommentert Hermstads uttalelser konkret, men viser til Etikkrådet og gjeldende mandat fra Finansdepartementet.

MDG har programfestet et ønske om justering av fondets referanseindeks for å ta mer hensyn til bærekraftsmål og dyrevelferd, blant annet, og vil fremme dette i Stortinget.

IKKE FORNØYD: Arild Hermstad ønsker at Oljefondet skal ta mer hensyn til blant annet dyrevelferd. Her før MDGs landsmøte i mars.

Oljefondet eier også aksjer i amerikanske Cracker Barrel for nær 350 millioner kroner. Selskapets rangering indikerer at det ikke etterlever løfter om forbedring av dyrevelferd, noe de også be beskyldt i en rapport av interesseorganisasjonen World Animal Protection fra i fjor. I rapporten rangeres selskapene basert på deres offentlige forpliktelse til dyrevelferd.

Det samme gjelder WH Group, som igjen eier Smithfield Foods. Oljefondet eier aksjer for over 980 millioner kroner i førstnevnte. Smithfield Foods er en av verdens største produsenter av svinekjøtt, og har fått kritikk for gjentatte brudd på dyrevelferd, så sent som i fjor av organisasjonen Animal Welfare Institute.

Kritikken kommer etter en analyse av offentlige dokumenter som viser at Smithfields fabrikk i South Dakota ble anklaget for 41 brudd på dyrevelferdsloven av amerikanske myndigheter, noe som var flest av alle i perioden målingsperioden.

Les også

Lanserer samarbeid med matvarekjeder: Oljefondet vil bekjempe barnefedme

– Det som er bra for dyrene er bra for folk, risikoen for en ny pandemi øker hvis vi fortsetter med overmedisinering og mishandling av dyr, sier Hermstad, og legger til:

– Vi kan ikke håve inn milliarder på at dyr behandles på denne uverdige måten.

MDG-toppen vil ha «samme krav til dyrevelferd som til menneskerettigheter» når det kommer til investering av Norges sparepenger.

Les også

MDG om skattepakken til oljeindustrien: – Et historisk feilsteg i norsk politikk

Venstre viser til Etikkrådet

Ola Elvestuen, finanspolitisk talsmann i Venstre, vil følge Mestad-utvalgets anbefalinger.

– Dyrevelferd er omtalt og definert innenfor det utvalget kaller «andre grove brudd på etiske standarder», og det arbeidet utfører allerede Etikkrådet.

Elvestuen mener derimot at Finansdepartementet må innlemme internasjonalt jordbruk og kjøttproduksjon i arbeidet med klimarisiko frem mot neste års fondsmelding.

– Dette er store drivere av klimagassutslipp og naturødeleggelser, forteller han.

Finanspolitisk talsmann Ola Elvestuen i Venstre.

Men Kleveland i Dyrevernalliansen mener det ikke holder å vise til Etikkrådet.

– Det er ikke mulig å se fra investeringene at dyrevelferd er blitt vurdert overhodet, og utfordringen med Etikkrådet er at de bare etterprøver investeringer, dyrevelferd tas ikke hensyn til i forkant, forteller hun.

Les også

Vurderer bærekraft i forkant av aksjekjøp

Publisert:
Gå til e24.no