Bezos’ romfart-selskap tapte søksmål etter Musks måne-kontrakt

Jeff Bezos' romfartsselskap Blue Origin saksøkte Nasa etter at de ga milliardkontrakt for månelanding til rivalen SpaceX, eid av Tesla-gründer Elon Musk. Nå har en føderal rett dømt i disfavør Bezos og hans selskap.

SMILET STIVNET: Jeff Bezos og Blue Origin poserer i forbindelse med verdensrom-turen i sommer. Men i søksmålet mot staten etter Nasas anbud på månelanding, tapte de.
Publisert: Publisert:

Dermed har den månelandings-rettstvisten som omhandler verdens to rikeste personer (ifølge Forbes’ rikingliste for 2021) fått en konklusjon.

Bakgrunnen er «romkappløpet» mellom de to rikingene, som begge har planer om å erobre verdensrommet med sine mye omtalte romrakett-selskaper.

I april ga Nasa en kontrakt på 2,9 milliarder dollar, i overkant av 25 milliarder kroner, til SpaceX for bygging av USAs neste månelandingsfartøy.

Blue Origin, som deltok i anbudsrunden, mente at Nasa burde ha delt anbudet opp i flere ulike kontrakter knyttet til ulike faser i prosjektet, og at anbudsprosessen derfor var urettferdig.

Dom torsdag

De har også hevdet å ha funnet «alvorlige sikkerhetsutfordringer». De har blant annet påpekt manglende sikkerhetsanalyser i forkant av flyvetester, såkalt flight readiness review (FRR), ifølge Space News. Nettstedet skriver at Space X skal ha gjennomført tester i sitt Starship-program (romraketten som skal frakte personer til Mars, red.anm) uten å ha gjort slike analyser. Men Nasa skal altså ikke ha sett på dette som diskvalifiserende.

Alt dette fikk Blue Origin til å gå til søksmål.

Den føderale domstolen for pengekrav rettet mot staten, The U.S. Court of Federal Claims, og dommer Richard Hertling landet altså på å dømme imot Bezos og hans selskap, skriver flere amerikanske medier, deriblant CNBC, torsdag ettermiddag.

Musk med frekk tweet

I kjent stil har SpaceX-sjef og tesla-gründer Elon Musk respondert på twitter. Han har lagt ut et meme av Hollywood-actionhelten Judge Dredd og frasen «you have been judged» - du er dømt.

Slik reagerte Elon Musk på Twitter.

Nasa melder på sin side at det er kommende kontrakter på gang i Artemis-programmet, hvor Blue Origin og andre amerikanske selskaper kan komme med anbud. Både Nasa og Blue Origin kommenterte også at de allerede har avtaler i Artemis-programmet, og Blue Origin stresset at de fortsatt er «sterkt engasjert» i Artemis, og skal bidra til at det prosjektet blir suksessfullt.

Elon Musks SpaceX, som altså fikk månekontrakten, ble nylig priset til over 100 milliarder dollar. Foruten frakt av mennesker, gods og satellitter med Falcon 9-systemet har SpaceX har to hovedsatsninger: Prosjektet Starlink, som er et satellittbasert internettsystem, og det nevnte Starship - som er romraketten selskapet håper å ta i bruk for å frakte mennesker og varer til månen og Mars.

Amazon-grunnlegger Jeff Bezos har lignende mål - og ble historisk da han ble skutt opp i sin egen rakett New Shepard, og krysset grensen mellom atmosfæren og verdensrommet, tidligere i år.

Les også: Romkappløpet: Etter 21 år er Jeff Bezos’ rakett klar

En tredje milliardær, briten Richard Branson, har også besøkt verdensrommet med sitt prosjekt Virgin Galactic.

Publisert:
Gå til e24.no