Biden kunngjør sanksjoner mot Nord Stream 2-prosjektet

USAs president Joe Biden sier i en uttalelse at han har bedt administrasjonen iverksette sanksjoner mot den omstridte gassrørledningen Nord Stream 2 fra Russland.

Publisert:

I en skriftlig uttalelse på Det hvite hus’ nettsider sier Biden at han i dag har bedt sin administrasjon om å iverksette sanksjoner mot Nord Stream 2 AG og selskapets toppledelse.

Nord Stream 2 AG er registrert i Sveits og er et datterselskap av russiske Gazprom. Tyskland satte tidligere denne uken prosjektet på pause.

Meldingen kommer dagen etter at Tysklands forbundskansler Olaf Scholz tirsdag holdt en pressekonferanse i Berlin, der han delte nyheten om full stans av Nord Stream 2.

Den omstridte rørledningen er ferdigbygget, men ikke satt i drift.

Biden skriver at han har møtt Scholtz om gassrørledningen tidligere i februar.

«Disse stegene er en del av vår innledende transje av sanksjoner for å svare på Russlands handlinger i Ukraina. Som jeg har tydeliggjort, vil vi ikke nøle med å ta nye steg dersom Russland fortsetter å eskalere situasjonen», sier Biden.

Les også

Tyskland stanser Nord Stream 2-prosjektet

– Metall på bunnen av sjøen

Talsperson Ned Price for USAs utenriksdepartement sier under en pressekonferanse onsdag kveld at Nord Stream nå er verdiløst.

– Vi har sammen med Tyskland nå sørget for at investeringen i denne gassledningen til 11 milliarder dollar ikke er mer annet enn metall på bunnen av sjøen.

Price ble av en reporter stilt spørsmål om hvorfor USA nå griper inn med slike sanksjoner.

– Du stilte spørsmålet, hvorfor involverer vi oss? Vi engasjerer oss i diplomatiet for å redde liv, og for å forhindre en fullskala-krig. Dette er en krig som vil bli brutal, kostbar og på mange måter ødeleggende, for Russland og det ukrainske folket, sier Price.

Les også

Russland har et viktig pressmiddel: Gass til Europa

Varslet sanksjoner tirsdag

EU har varslet at unionen kan komme til å innføre enda hardere sanksjoner mot Russland enn dem som ble varslet tirsdag hvis konflikten trappes opp ytterligere, skriver NTB.

Mandag anerkjente Russland de to ukrainske regionene Luhansk og Donetsk som selvstendige stater, og tirsdag fikk den russiske hæren grønt lys av nasjonalforsamlingen i Moskva til å bruke militærmakt utenfor Russlands grenser.

I en tale har president Vladimir Putin dessuten satt spørsmål ved hele Ukrainas eksistens som uavhengighet stat, noe som har skapt frykt for en større russisk invasjon i landet.

De to regionene i Øst-Ukraina kontrolleres i dag kun delvis av russiskvennlige separatister, men Putin har understreket at anerkjennelsen også gjelder de områdene i regionene som i dag kontrolleres av ukrainske regjeringssoldater.

Publisert:

Her kan du lese mer om