Ukraina-konflikten: USA og Nato har svart skriftlig på russiske krav

NEW YORK/OSLO (VG): USA og Nato vil fortsette på et diplomatisk spor med Russland om konflikten på grensen mot Ukraina. Men da må Russland redusere den militære trusselen, ifølge USAs utenriksminister Antony Blinken.

HAR SVART: USAs utenriksminister Antony Blinken sier at ballen nå ligger på Russlands side etter å ha oversendt sitt skriftlige svar.
Publisert:

USA har oversendt sitt skriftlige svar på russiske krav som president Vladimir Putin satte fram i desember, sa Blinken på en pressekonferanse onsdag. Blinken startet sin pressekonferanse fra Washington D.C., som skulle startet klokken 18, rundt 45 minutter for sent.

USA og Nato tilbyr Russland forhandlinger – hvis Russland velger et diplomatisk spor og reduserer den militære trusselen mot Ukraina, sier Blinken.

– Vi er åpne for dialog, vi foretrekker diplomati, og vi er forberedt på å fortsette fremover der det er muligheter for kommunikasjon og samarbeid, hvis Russland deeskalerer aggresjonen overfor Ukraina og stopper med oppildnende retorikk, sa Blinken.

MØTTE PRESSEN: Blinken og Stoltenberg avholdt pressemøter, fra henholdsvis Washington D.C. og Brussel, rett etter hverandre onsdag.

I det skriftlige svaret har USA tatt en prinsipiell og pragmatisk evaluering av Russlands bekymringer. Svaret reflekterer at USA er åpen for ytterligere dialog. Dokumentet vil ikke bli offentliggjort av diplomatiske årsaker, sier Blinken.

– Vi svarer skriftlig på Russlands bekymringer, men fremmer også våre egne forslag, sa Blinken.

Han presiserte at USA og deres allierte i Europa ikke vil forhandle bort retten for hvert land til å bestemme sin egen kurs og sikkerhetspolitiske allianser.

Stoltenberg: Vil ikke søke konfrontasjon

Rett etter klokken 19.30 startet Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg sin pressekonferanse fra Brussel. Han gjentok også at Russland må deeskalere umiddelbart. Den anspente situasjonen og uenighet må løses diplomatisk, sa Stoltenberg.

Stoltenberg bekreftet at Nato har formidlet sine skriftlige svar og forslag til Russland onsdag, parallelt med USA.

Nato-sjefen la fram tre hovedområder for forbedringer i Natos svar til Russland.

Først er det diplomatiske forholdet mellom Nato og Russland. Russland har kuttet diplomatiske bånd med Nato, noe som gjør samtaler vanskelig, ifølge Stoltenberg.

Det andre er sikkerhetssituasjonen i Europa, inkludert i og rundt Ukraina. Det tredje gjelder risikoreduksjon, mer åpenhet og bedre våpenkontroll, inkludert atomvåpen, sa Stoltenberg.

Nato vil fortsette den diplomatiske prosessen og lytte til russiske bekymringer. Stoltenberg tok til orde for at diplomatiske forbindelser gjenopprettes og at det opprettes respektive kontorer i Brussel og Moskva igjen.

– Nato er en forsvarsallianse og vil ikke søke konfrontasjon, sa Stoltenberg.

Selv om håper på en god løsning, er Nato forberedt på det verste, sa Stoltenberg.

Vil forhindre krig

Russland har krevd at Ukraina aldri kan bli medlem i Nato og at allierte styrker må trekkes ut av Nato-landene i øst.

Det var ventet at både USA og Nato blankt vil avvise disse kravene, men heller tilby forhandlinger.

Nato vil ikke kompromisse på enkelte sentrale prinsipper, gjentar Stoltenberg. Det inkluderer prinsippet om at alle land kan velge å søke om medlemskap i forsvarsalliansen.

Det jobbes nå med å forhindre krig i Europa. Natos plan er å tilby Russland tre hastemøter med konkrete forslag til dagsorden de neste ukene.

Blinken oppfordrer alle amerikanere til sterkt å vurdere å forlate Ukraina, men den amerikanske ambassaden vil forbli åpen.

Konflikten mellom Russland, USA og Nato tilspisser seg stadig, til tross for en rekke møter, forhandlinger og andre diplomatiske fremstøt mellom partene.

Møttes i Sveits

Situasjonen på grensen til Ukraina har vært anspent i flere måneder, der rundt 100.000 russiske soldater er utplassert.

USA jobber for at konflikten skal behandles i FNs sikkerhetsråd før Russland tar over formannskapet 1. februar.

Forrige uke møttes Blinken og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov for møter i Genève i Sveits. Blinken gjentok en advarsel om at Russland vil bli møtt med en rask samlet respons fra USA og deres allierte dersom de beveger seg over grensen til Ukraina. Lavrov på sin side hevdet at Russland aldri har truet det ukrainske folket.

Publisert: