Vekst i USAs økonomi: – Veldig bra tall

Veksten i den amerikanske økonomien var sterke enn ventet i fjerde kvartal. Sjefstrateg Eric Bruce mener sentralbanken er et skritt nærmere en «myk landing».

Folk kjøper klær i Monterey Park, California.
Publisert:

Saken oppdateres.

Amerikansk økonomi vokste med 2,9 prosent i fjerde kvartal. Det viser den foreløpige statistikken fra Bureau of Economic Analysis (BEA).

BNP-veksten var ventet å avta til 2,6 prosent i fjerde kvartal 2022, ned fra 3,2 prosent i tredje kvartal, ifølge estimater hentet inn fra Bloomberg.

BNP, eller brutto nasjonalprodukt, er en vanlig indikator for økonomisk aktivitet, og måler summen av alle varer som produseres i et land i løpet av et år.

Bruttonasjonalproduktet (BNP) i USA steg 3,2 prosent i tredje kvartal 2022, ifølge endelige tall.

De to første kvartalene av 2022 var preget av tilbakegang i USA, og landet var dermed i en såkalt teknisk resesjonteknisk resesjonDefineres som to kvartaler på rad med tilbakegang for økonomien..

Formelt er det imidlertid National Bureau of Economic Research (NBER) som fastslår om den amerikanske økonomien er i resesjon, noe de ikke gjorde.

Går mot «myk landing»

– Det er veldig bra tall for amerikansk økonomi sier sjefstreg i Nordea, Eric Bruce.

Han mener BNP-tallene viser at den amerikanske sentralbanken er på vei mot en såkalt «myk landing», som vil si at landet unngår resesjon og samtidig lykkes med å få ned den sterke prisveksten.

Sjefstrateg i Nordea, Eric Bruce.

– Vi har sett klare tegn på at inflasjon og lønnspresset avtar samtidig med at økonomien greier seg bra, sier han.

Gjentatte rentehevinger

Renteintervallet i USA ligger nå på 4,25–4,50 prosent – det høyeste siden finanskrisen i 2008 – etter økningen på 0,5 prosentpoeng i desember. Samtidig så Fed-medlemmene for seg en høyere rentetopp på 5,1 prosent i slutten av 2023.

USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), har satt opp renten i høyt tempo det siste året for å prøve å kjøle ned økonomien og roe prisveksten.

Det strammet arbeidsmarkedet, med lav arbeidsledighet og høy lønnsvekst, har også vært et viktig argument for å heve renten.

Sentralbanksjef Jerome Powell uttalte etter beslutningen at Fed «har mer jobb å gjøre».

E24 skrev først at den amerikanske BNP-veksten dempet seg mer enn ventet. Det riktige er at BNP-veksten dempet seg mindre enn ventet.

Publisert:

Her kan du lese mer om