Oljefondssjefen: – Til syvende og sist må vi investere i risiko

Sjefen for verdens største investor i aksjemarkedet synes det er vanskelig å lese bildet fra verdens nest største økonomi.

SVAKERE TIDER: Mye tyder på at den kinesiske økonomien går svakere tider i møte, og det påvirker også Oljefondet. Her er sjefen Yngve Slyngstad.

Neil Hall
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:

– Kina har vært en stor bidragsyter til Oljefondets vekst de siste 20-årene, sier Yngve Slyngstad.

Han er administrerende direktør i Statens pensjonsfond utland hos Norges Bank Investment Management (NBIM), på folkemunne ofte omtalt som Oljefondet. Han var onsdag gjest i podkasten Staavi og Valebrokk.

Her kan du abonnere på podkasten

Kina-effekt på børsene

Den siste uken alene har Kinas største børs, Shanghai-indeksen falt med 21,9 prosent, og ingen av de toneangivende børsene verden over har sluppet unna stormen.

– Vi har hatt en verdireduksjon på mer enn fem prosent den siste måneden, sier administrerende direktør i NBIM.

Hans oppgave og ansvar er å forvalte og beskytte formuen til Ola og Kari Nordmann, men ikke for enhver pris:

– Til syvende og sist må vi investere i risiko. Vi kan ikke sette alt trygt inn i banken. Investeringer er for fremtiden, sier Slyngstad.

Ifølge oversikten på Statens pensjonsfond utland nettside skal 60 prosent av investeringene til fondet plasseres i aksjemarkedet, fordelt på 9.000 selskaper og i 75 land. Resterende prosenter fordeles med 35 prosent i rentepapirer og fem prosent i eiendom.

– Fondets utvikling vil følge markedet, og fra å ha satt inn 3.500 milliarder kroner er det i dag verdt rundt 7.000 milliarder kroner, sier NBIMs øverste sjef.

– Vanskelig å forholde seg til Kina

Statens pensjonsfond utland vil aldri eie mer enn ti prosent i et selskap, og vil dermed kun ha innflytelse sammen med andre. I det globale aksjemarkedet står det samme fondet som eier av en prosent av alle aksjene.

Les også

Rentekutt i Kina

Til tross for et stort bidrag til den økende formuen som skal finansiere det norske folks pensjon stiller Slyngstad seg skeptisk til hvor mye en kan stole på tallene som kommer fra stormakten i øst:

– Det er vanskelig å forholde seg til tallene fra de kinesiske myndighetene, de treffer jo anslagene uansett, sier oljesjefen med et smil om munnen under innspillingen av podkasten.

Han viser videre til at Kina nå må endre den økonomiske modellen fra en planstyrt modell til en mer konsumdrevet økonomi, en omstilling som til nå ser vanskelig ut. De kinesiske lederne er selv klare over at endring må til.

Les også

Slik ble Kina verdens nest største økonomi

Henter informasjon fra bedriftene

Rundt halvparten av de ansatte i Statens pensjonsfond utland jobber på kontorer utenfor Norges grenser. Seks aksjeanalytikere har fast arbeidssted i Shanghai.

– Vi får mikroinformasjon fra bedriftene, men det er vanskelig å sette sammen bildet, sier Slyngstad.

Saken fortsetter under bildet

CELEBERT BESØK: Yngve Slyngstad var onsdag i VG-huset for å snakke om fondets og verdensøkonomiens utsikter, her i studio med Per Valebrokk og Tom Staavi.

E24

Mikroinformasjonen er med på å tegne bildet for næringslivet i landet, eksempelvis produksjonstall, omsetningsvekst og lignende. Disse tallene gir et mer presist bilde av den faktiske situasjonen.

Les også

Kinesiske aksjer svinger etter kutt i styringsrenten

Bare den siste måneden har kinesiske myndigheter svekket sin egen valuta mot amerikanske dollar, kinesiske børser har rast i verdi og senest tirsdag satte sentralbanken i landet ned reservekravet til bankene og styringsrenten.

Onsdag ble det også kjent at Kinas sentralbank vil sprøyte inn 140 milliarder yuan i de finansielle systemet, tilsvarende rundt 180 milliarder norske kroner.

Myndighetstiltakene har til hensikt å holde veksten oppe i landet, for det har vært spekulert i mediebildet om veksten i Kina er i ferd med å bremse opp.

– Det vil ikke bremse helt opp, men det er samtidig første gang en økonomi setter i verk så store endringer på så kort tid, illustrer Yngve Slyngstad.

Les også

Kommentar: Panikken fra Kina preger markedet

Les også

Kinas sentralbank sprøyter 180 milliarder inn i økonomien

Les også

– Det som slår meg, er hvor lite de kutter

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kina

Flere artikler

  1. Rekordresultat for Oljefondet i første kvartal

  2. Oljefond-sjef Yngve Slyngstad: – Risikoen i fondet er nå større enn tidligere

  3. Oljefondet solgte seg ut av 73 selskaper som ikke holdt mål i 2015

  4. Annonsørinnhold

  5. Derfor vil Oljefondet selge oljeaksjene

  6. Kun to ganger har Oljefondet tapt mer enn i 3. kvartal