Kina gjør seg klar for handelskrig med USA

Landet vil svare med passende og nødvendige tiltak, sier Kinas utenriksminister. 

KINAS MOTSVAR: Usikkerheten for en handelskrig har blusset opp etter Trumps tollforslag på aluminium og stål. Nå uttaler Kinas utenriksminister, Wang Yi, seg om saken.

Foto: Jason Lee Reuters
  • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:,

Donald Trumps planer om tollsatser på 25 og 10 prosent på henholdsvis stål og aluminium til USA har fått EU til å vurdere motsvar på en mulig handelskrig med USA (Se faktaboks).

Den offisielle forklaringen skal være å styrke nasjonal sikkerhet, skjønt tiltaket også kan begrunnes med å skjerme amerikanske stål- og aluminiumsprodusenter.

Torsdag kom også nyheten om at USAs to viktige naboland, Canada og Mexico, kan få unntak fra tollen, om de får til en oppdatert NAFTA-avtale (frihandelsavtalen mellom de tre landene) med USA.

Frykten for handelskrig har også nådd verdens børser, som onsdag gikk i rødt på grunn av frykten for handelskrig, en frykt som ble styrket da økonomirådgiver Gary Cohn gikk av. Cohn var regnet som en av de største forsvarerne for frihandel i Trumps administrasjon.

Torsdag morgen er imidlertid Asia-børsene i pluss. Hongkong-børsen er i skrivende stund opp 1,44 prosent og Tokyo-børsen er opp 0,67 prosent.

Vil svare på Trump-toll

Natt til torsdag norsk tid uttaler Kinas utenriksminister, Wang Yi, at landet vil svare med passende og nødvendige tiltak, ifølge CNBC.

Samtidig fastslår utenriksministeren at en handelskrig vil skade begge parter, og at USA og Kina ikke trenger å være rivaler, men heller partnere.

– Å velge en handelskrig er helt klart feil vei å gå, til syvende og sist er det kun deg selv du skader, uttalte utenriksministeren.

Han får støtte fra blant annet flere eksperter, andre toppolitikere og president Donald Trumps partifeller.

– Spesielt med den globaliseringen som foregår nå, er det å velge en handelskrig en mislykket politikk. Utfallet vil kun bli skadelig, sa Kinas utenriksminister.

Ifølge Reuters uttalte Yi samtidig at Kina har en lang vei å gå i moderniseringen, og at de «ikke vil, og ikke trenger, å ta over posisjonen til USA i verden».

– Om det skal være noe konkurranse mellom oss, må den være sunn og positiv, sa Wang til Bloomberg.

Kina har et stort handelsoverskudd, og februartall fra denne uken viser at landet slo forventningene med 44,5 prosent økning siden sist år, noe som er betydelig over hva som ble ventet på forhånd.

Ifølge CNBC står Kina for en liten andel av USAs import av stål, men landets massive stålindustri har presset ned prisene på råvaren. Tall fra Wood Mackenzie, via Reuters, viser at Kina blir slått av åtte andre land i mest eksport av stål til USA.

I tillegg til de allerede foreslåtte planene på stål og aluminium, har president Donald Trump også vurdert andre handelssaksjoner mot Kina, skriver CNBC.

Les også

USAs handelsunderskudd på sitt høyeste nivå siden 2008

Les også

– Vi kan ikke avstå fra å reagere

Les også

Cohn-exit åpner døren for handelshauken Peter Navarro

Her kan du lese mer om

  1. Kina
  2. Donald Trump
  3. Råvarer
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Canadas statsminister anklager Kina for å dumpe stål

  2. Larry Kudlow blir neste økonomiske rådgiver for Trump

  3. Kina innfører toll på amerikanske varer

  4. Annonsørinnhold

  5. – De proteksjonistiske kreftene er styrket

  6. Republikanerne advarer Trump mot å starte handelskrig