Egyptisk domstol: «Ever Given» får ikke forlate Suezkanalen

Milliardkonflikten om containerskipets fremtid fortsetter etter tirsdagens ankesak.

FAST: Etter at det ble løsnet fra grunnen i mars har containerskipet Ever Given blitt holdt i Store Bittersjø, en bredere del av Suezkanalen, til konflikten er løst.
Publisert:

Tirsdag ble ankesaken rundt «Ever Given», som holdes igjen i Suezkanalalen til Egypt får kompensasjonen det har krevd, behandlet.

En egyptisk domstol bestemte at skipet fortsatt må bli værende der, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Dermed ble anken fra den japanske skipseierens forsikringsselskap, UK Club, skutt ned.

Sammen med skipseieren, Shoei Kisen, jobber de for å slippe et krav om kompensasjon fra egyptiske myndigheter på 916 millioner dollar, tilsvarende over 7,6 milliarder kroner.

Les også

Les bakgrunn om milliardkonflikten

– Dekker kostnadene ved å få skipet løst

I slutten av mars ble containerskipet verdenskjent etter at det gikk på grunn og blokkerte kanalen i seks dager.

Etter en omfattende operasjon kom skipet seg omsider løs, før det ble beslaglagt av Suez Canal Authority (SCA).

– Kompensasjonen dekker kostnadene ved å få skipet løst og vedlikehold i etterkant, sa Osama Rabie, sjef for SCA, i midten av april.

Men ifølge Business Insider ønsker eieren få begrenset erstatningskravet til 115 millioner dollar – altså under 960 millioner kroner.

Les også

«Ever Given» kan gi kjemperegning for selskaper med varer om bord

Rammet verdenshandelen

Suezkanalen er korteste vei for skip som skal mellom Asia og Europa. Rundt 12 prosent av den globale handelen, og 30 prosent av verdens containertrafikk går gjennom kanalen hvert år, ifølge Reuters.

Lloyd's List har beregnet at det daglig ble holdt tilbake varer til en verdi av over 80 milliarder kroner som følge av grunnstøtingen.

Kravet fra egyptiske myndigheter inkluderer ikke erstatningskravene som kan komme fra de andre skipene som ble påvirket av trafikkorken skapt av «Ever Given», ifølge USA Today.

Publisert: