Mistilliten mot Huawei

Finland skeptisk til USAs Nokia-planer

Finlands kommunikasjonsminister avviser ideen om at USA skal kjøpe majoriteten av aksjene i Nokia og Ericsson for å demme opp for Huaweis 5G-dominans.

Finlands kommunikasjonsminister avviser ideen om at USA skal kjøpe majoriteten av aksjene i Nokia og Ericsson for å demme opp for Huaweis 5G-dominans.

Foto: Alastair Grant / AP / NTB scanpix
 • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

Det var forrige uke at justisminister William Barr uttalte at USA burde sette inn landets store «markeds- og finanskrefter» for å gjøre de nordiske selskapene bedre i stand til å konkurrere med kinesiske Huawei, som USA anklager for å ha for tette bånd til Kinas regjering og etterretningstjeneste.

– Jeg tror selvstendigheten til Nokia og Ericsson er bra som den er, sa kommunikasjonsminister Timo Harakka til nyhetsbyrået AFP på en konferanse om 5G-sikkerhet torsdag.

Harakka sier han er skeptisk til forslaget fra den amerikanske justisministeren.

– Det ville vært ganske ironisk, hvis vi vil verne om markedsøkonomien og kapitalismen, om vi skulle bruke samme metode som vi kritiserer Kina for å bruke, sa han.

Svartelistet i USA

USA sliter med å håndtere Huaweis dominans i markedet. Selskapet er en av verdens største produsent av telekommunikasjonsutstyr og har solgt 5G-utstyr til mange land.

Huawei er svartelistet av myndighetene i Washington på grunn av de tette båndene selskapet har til kinesiske myndigheter og etterretningstjenesten. USA har likevel ikke klart å overbevise europeiske land om å følge etter.

Torsdag langet amerikanske påtalemyndigheter igjen ut mot Huawei og anklager den kinesiske telegiganten for å ha stjålet handelshemmeligheter og for å ha hjulpet Iran med å spore demonstranter.

Samme dag ble Huawei innvilget nye 45 dager til å selge utstyr til amerikanske selskaper mens USA søker etter alternativer til den kinesiske telegiganten.

5G-nettet åpner for tilnærmet umiddelbar overføring av data. Det muliggjør blant annet teknologi som førerløse biler og fjernstyring av roboter som brukes i produksjonsindustrien.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Flere leverandører

Frankrike vil ikke stenge ute Huawei fra 5G-nettet, men selskapet kan underlegges restriksjoner besluttet myndighetene torsdag.

Forrige måned kom EU og Storbritannia med retningslinjer som ber land vurdere risikoen knyttet til 5G-leverandører, men navnga ingen selskaper.

Kommunikasjonsminister Harakka sier EUs tilnærming er fornuftig og gjør utbyggingen av 5G-nettet både sikkert og konkurransedyktig.

– Vi kan ikke være avhengig av én tilbyder i noen del av nettverket, og i alle fall ikke i kritiske deler av nettverket.

5G-nettet åpner for tilnærmet umiddelbar overføring av data. Det muliggjør teknologi som førerløse biler og fjernstyring av roboter som brukes i produksjonsindustrien.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Mistilliten mot Huawei
 2. 5G
 3. Nokia
 4. Ericsson
 5. USA

Flere artikler

 1. Kinesiske motsanksjoner kan ramme Nokia og Ericsson

 2. Kina bekymret for om Huawei blir diskriminert i Norge

 3. Amerikansk toppolitiker advarer: – Ikke gå nær Huawei

 4. Telenor-selskap lanserer 5G i Finland med Huawei

 5. Kina benekter motsanksjoner mot Nokia og Ericsson