Kudlow bekrefter: Vil se på mulighetene for å kjøpe Grønland

For første gang bekrefter Trump-administrasjonen at man vurderer mulighetene for å kjøpe Grønland. – Presidenten kan en ting eller to om eiendomskjøp, sier Det hvite hus' økonomiske rådgiver. 

IKKE TIL SALGS: Grønland er «ikke til salgs», understreker Danmarks statsminister etter at det er klart at USAs president går med planer om å kjøpe øya.

Foto: Ritzau Scanpix Reuters
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Tidligere denne uken opplyste kilder at president Donald Trump vurderer mulighetene for å kjøpe Grønland. Søndag bekrefter Det hvite hus’ økonomiske rådgiver Larry Kudlow at man ser på mulighetene, skriver Wall Street Journal.

– Jeg vil ikke spå noe nå. Jeg sier bare at presidenten, som kan en ting eller to om å kjøpe eiendom, vil ta en titt på muligheten for å kjøpe Grønland, sa Kudlow under et intervju med «Fox News Sunday».

Dette er første gang det bekreftes at man vurderer å gjennomføre et slikt kjøp.

Selv om Trump skulle ønske å kjøpe Grønland, er veien dit svært, svært lang.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen sier søndag til den grønlandske avisen Sermitsiaq. AG at hun håper det hele er en spøk, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

– Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper fortsatt at dette ikke er noe som er alvorlig ment, sier Frederiksen.

Den danske statsministeren er på besøk nettopp på Grønland søndag og mandag.

Les også

Vantro i Danmark etter rykter om at Trump vil kjøpe Grønland

Sterkt motstand

Da nyheten ble kjent tidligere denne uken var det ikke langt mellom reaksjonene på Twitter.

Søren Espersen fra Dansk Folkeparti (DF) mente Donald Trump må ha gått fra vettet hvis det stemmer at han leker med tanken om å kjøpe Grønland.

– Tanken om at Danmark skal selge 50.000 statsborgere til USA, er fullstendig vanvittig, sier Espersen, som er DFs utenrikspolitiske talsperson, ifølge NTB.

Samtidig skrev landets tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen at «det må være en aprilsnarr. På fullstendig feil årstid».

Ikke bare danske politikere, men også USAs tidligere ambassadør i Danmark Rufus Gifford så tidligere denne uken behov for å uttrykke frustrasjon.

– Å, gode Gud, skrev Gifford på Twitter,

– Som en som elsker Grønland, og har vært der ni ganger og elsker folket, er dette en komplett og total katastrofe, fortsatte han.

Det kan også være verdt å nevne at den amerikanske presidenten skal til Danmark allerede om to uker. Der skal han blant annet spise middag med dronning Margrethe og møte Frederiksen. I tillegg skal han etter planen møte Grønlands formann og Færøyenes lagmann, ifølge dansk TV 2.

Her kan du lese mer om

  1. Grønland
  2. Donald Trump
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Vantro i Danmark etter rykter om at Trump vil kjøpe Grønland

  2. Danmarks statsminister forventer Trump-besøk

  3. Donald Trump avlyser møte med Danmark

  4. Annonsørinnhold

  5. Trump gjenåpner konsulat på Grønland

  6. WSJ: Trump skal ha vist interesse for å kjøpe Grønland