Nytt Hellas-forsøk fra eurogruppen

For tredje gang på to uker gjør finansministrene i eurosonen et forsøk på å få vedtatt neste låneutbetaling til pengelense Hellas.

NYTT FORSØK: Grekerne venter på en avgjørelse fra eurogruppen om utbetaling av neste lånebeløp, penger et kriserammet Hellas trenger sårt.
Publisert: Publisert:

– Det er svært viktig å ta en avgjørelse om neste låneutbetaling for å få en slutt på usikkerheten som fortsatt henger over Hellas. Det er viktig for Hellas, det er viktig for Europa, sa EUs økonomikommissær Olli Rehn før møtestart mandag.

– Jeg ønsker å oppmuntre alle eurolandene og Det internasjonale pengefondet til å gå den siste mila for å komme til enighet. Det er faktisk snakk om å gå den siste centimeteren, understreket han.

Forrige uke satt ministrene til klokken 4.30 om natten i et forsøk på å få vedtatt utbetalingen av 31 milliarder euro i kriselån til Hellas. Grekerne trenger pengene for å holde konkursfaren unna, men ministrene kom ut av møtet uten noen enighet.

Grekerne var svært skuffet og mente man satte eurosonens stabilitet i fare.

Forsinket

De 31 milliarder euroene er en del av et kriselån på 130 milliarder euro, og neste utbetaling har stått på vent siden juni. Grekerne har vedtatt innsparingene og reformene som långiverne i EU, Det internasjonale pengefondet IMF og Den europeiske sentralbanken ESB krever, og de venter nå på eurolederne.

– Hellas har levert, nå er det tid for eurogruppen og IMF å levere, sier Rehn.

Gjeld

Men det knytter seg stor uenighet til hvordan Hellas' enorme statsgjeld skal håndteres.

Gjelden er ventet å komme opp i hele 190 prosent av bruttonasjonalproduktet innen 2014, det er langt over hva landet kan håndtere.

Mange mener derfor det kun er store gjeldslettelser som vil kunne få Hellas på fote igjen. Dette er noe blant annet IMF jobber for.

Men Tyskland og andre euroland er foreløpig ikke interessert i å diskutere en slik løsning.

Avviser

Tyskland håper man mandag får til en avtale om låneutbetalingen, men avviser igjen å skulle ta tap på greske lån og skrive ned gjelden – en såkalt hårklipp av gjelden.

– Det er sant at det er stor politisk motstand mot en slik hårklipp. Men fremfor alt er det klare juridiske hindre, ikke bare i Tyskland, sier den tyske talspersonen Steffen Seibert ifølge nyhetsbyrået AFP.

Publisert:
Gå til e24.no