Ber den amerikanske kongressen etterforske Goldman Sachs' obligasjonskjøp i Venezuela

Venezuelas opposisjon mener storbanken bidrar til å gjøre et allerede korrupt styre enda verre. 

DEMONSTRASJONER: Protestaksjonene mot president Nicolás Maduro har pågått i snart to måneder. Over 60 mennesker er drept i sammenstøtene.
Publisert:

Forrige helg ble det kjent at Goldman Sachs asset management-divisjon hadde kjøpt obligasjonsgjeld for over 23,5 millioner kroner i Venezuelas statlige oljekjempe, Petroleos de Venezuela.

Opposisjonslederen i landet, Julio Borges, var meget misfornøyd med transaksjonen.

Flere lovgivere mente kjøpet styrker president Nicolás Maduros posisjon, som for tiden sliter etter anklager om brudd på menneskerettigheter, ifølge Bloomberg.

I nesten to måneder har den venezuelanske folk protestert fordi Maduro angivelig skal ha kuttet i importen av mat og medisiner for i stedet å bruke pengene på å betale ned på landets obligasjonsgjeld.

Venezuelas lovgivende forsamling har nå lovet opposisjonen å sette i gang en etterforskning og se på hvorvidt investeringen til Goldman Sachs er i tråd med loven. De vil også undersøke om tilbakebetalingen av obligasjonsgjelden egentlig er i det venezuelanske folks beste interesse.

Les også

Venezuelansk kvinne i Norge: – Venezuela trenger hjelp fra resten av verden

Anklaget for korrupsjon

Tirsdag ga nasjonalforsamlingen i tillegg klarsignal til å be den amerikanske kongressen om å undersøke avtalen.

– Det er veldig alvorlig at det blir gitt penger til et korrupt, undertrykkende diktatur og at en internasjonal bank kommer uskadet unna, sa Carlos Valero, medlem i den venezuelanske kongressens finanskommisjon etter at forslaget ble godkjent.

Venezuelas opposisjon har tidligere oppfordret Wall Street til å ikke kaste en finansiell livline til president Maduro. Nå mener de at Goldman Sachs kjøp av obligasjonsgjelden er en måte å pumpe penger inn i regjeringen.

Selv sier Goldman Sachs at kjøpet foregikk gjennom en megler, og at de ikke hadde noen som helst kontakt med myndighetene i denne saken.

KRITISKE: Utenfor Goldman Sachs hovedkvarter i Miami var det demonstrasjoner denne uken.

– Vi anerkjenner at situasjonen er kompleks og under utvikling, og at Venezuela er i en krise, heter det fra storbanken i en pressemelding.

– Vi er enige i at livet der må bli bedre. Vi gjorde investeringen delvis fordi vi tror det vil det.

I et åpent brev til Goldman Sachs' toppsjef Looyd Bankfein tirsdag, skrev opposisjonsleder Julio Borges at «det er åpenbart at Goldman Sachs besluttet å tjene en rask slant på lidelsen til det venezuelanske folk», skriver The Wall Street Journal.

Senere samme dag demonstrerte rundt 30 mennesker utenfor Goldman Sachs hovedkvarterer i New York og Miami, hvor det blant annet ble ropt «Ikke mer sultobligasjoner, Goldman Sachs».

DEMONSTRANTER: Ved Goldman Sachs hovedkvarter i New York gjør demonstrantene det klart hva de mener om obligasjonslånet.

Kilder: Det hvite hus er kritiske

Nyhetsbyrået Reuters melder søndag at også Det hvite hus er bekymret for enhver handling der resultater er at amerikanske selskaper kommer med finansiell hjelp til den Venezuelanske regjeringen.

– Vi er bekymret for alt som kan gi en livline til «status quo», jeg ville foretrukket at de (amerikanske selskaper journ.anm.) ikke gjort det, sier en ikke navngitt kilde i Det hvite hus, til nyhetsbyrået Reuters.

En annen ansatt i Det hvite hus sier til Reuters at amerikanske selskaper burde gjøre en moralsk vurdering av investeringene de gjør i det kriserammede landet.

Flere tidligere Goldman Sachs-topper jobber i dag i Trump-administrasjonen, der iblant Steve Bannon. Det hvite hus har enn så lenge ikke kommet med noen offisiell uttalelse rundt situasjonen.

Les også

Demonstranter sperrer gater i Caracas

Les også

Venezuelas president lover økte lønninger og gratis bolig

Les også

– Venezuela trenger hjelp fra resten av verden

Publisert: