IMF hardt ut mot eurolandene etter Hellas-avtale

Det internasjonale pengefondet (IMF) forhandler for Hellas, og krever nå nedskriving av den greske gjelden. Ellers vil de ikke gi grekerne et rødt øre.

STRENG BESKJED: Toppsjef Christina Lagarde i Det internasjonale pengefondet (IMF) rådet president for eurogruppen Jeroen Dijsselbloem til å gi Hellas gjeldslette.

Philippe Wojazer
Publisert:,

For tredje gang på tre uker går IMF hardt ut mot eurolandene for deres behandling av Hellas. I avtalen den greske statsministeren Alexis Tsipras skrev under mandag morgen går landet med på store kutt i statsbudsjettet i bytte mot en krisepakke på mellom 82 og 86 milliarder euro de neste tre årene.

Det mener IMF er en dårlig løsning på problemet.

– Hellas' gjeld er nå svært uholdbar, og vi ber eurolandene gi Hellas mye mer gjeldslette enn det som i dag blir diskutert, skriver fondet i en pressemelding ifølge Bloomberg.

Les også

– Grekerne roper ikke hurra for denne avtalen

Fondet som er en av de største greske kreditorene skal ha advart eurolandene mot de tøffe kravene som nå er pålagt Hellas under møtet natt til mandag.

Vil ikke være med

Avtalen som nå ligger på bordet forutsetter at eurolandene skal bidra med mellom 40 og 50 milliarder euro til den greske krisepakken, mens IMF skal dekke resten av behovet.

Onsdag melder IMF at de ikke vil gi Hellas et rødt øre før det foreligger en helt konkret plan for restrukturering av den greske gjelden, skriver BBC.

– Vi vil ikke delta i ny Hellas-avtale før eurolandene har en klar plan. Avtalen som foreligger nå er absolutt ikke omfattende eller detaljrik, sier en talsmann for IMF til BBC.

Les også: Stiglitz med krass kritikk av Tyskland

Tsipras har lenge sagt at han ikke vil klare å bygge opp den greske økonomien under disse forutsetningene, og sa at rapportene fra IMF bekreftet hans teorier. Det har imidlertid ikke Tysklands forbundskansler Angela Merkel og de andre eurolederne vært enige om.

Dermed kan det spøke for den greske finansieringen dersom ikke de andre eurolandene gir etter for Hellas og IMFs ønsker.

Må gi 30 år

I rapporten understreker IMF at de mener Hellas burde ha fått minst 30 på å betale tilbake alle sine lån til naboene, i tillegg til en kraftig utsettelse av sine kommende låneavdrag, skriver BBC.

Grekerne har allerede mislighold to utbetalinger til IMF på en verdi av om lag 2 milliarder euro. Den siste mislighold landet natt til tirsdag.

Hellas har søkt om forlenget betalingsfrist av det siste avdraget, noe IMF vurderer.

– Dersom eurolandene ikke tillater utsettelsen av låneavdragene vil de måtte godta kraftige nedskrivninger på eksisterende lån, skriver IMF.

Det er fortsatt uklart om grekerne vil få korttidsfinansiering, slik at de får betalt avdragene til IMF, og avdraget til Den europeiske sentralbanken (ESB) som forfaller 20. juli.

Dersom grekerne misligholder sistnevnte, kan det bety at ESB må kutte krisefinansieringen de greske bankene er helt avhengig av for å unngå å gå konkurs.

Les også

Hellas-avtalen: Slik blir veien videre

For tøff avtale

Flere økonomer fortalte tirsdag E24 at de tror Hellas og naboene vil være tilbake ved forhandlingsbordet når den nye avtalen går ut.

Seniorforsker Knut Røed ved Frischsenteret er enig med IMF og tror den nye låneavtalen på mange måter kan gjøre situasjonen enda verre for grekerne.

– De har forsøkt å løse denne krisen ved bruk av kraftige kutt og innstramming i finanspolitikken, og situasjonen er ikke blitt bedre. Faktisk har denne politikken i stor grad ført til at krisen er blitt verre, sa Røed.

– Slike kutt det nå er snakk om er på ingen måte vekstfremmende, og uten vekst blir det vanskelig for Hellas å få en selvstendig økonomi.

Les også

Streik i gresk offentlig sektor

Røed mener i likhet med IMF at det beste for Hellas ville vært at noe av gjelden ble nedskrevet og at EU tillot noe større underskudd på statsbudsjettet de neste årene, for å tillate regjeringen å bruke finanspolitikken på en mindre ødeleggende måte.

Les også

Tsipras: – Jeg gikk til Russland, USA og Kina, men det var ingen andre alternativer

Les også

Eksperter: – Kan bli ny Hellas-krise om tre-fire år

Her kan du lese mer om