Danske Bank tror Johnson må snu: Mest sannsynlig at brexit blir utsatt

Tross innstendige lovnader fra Boris Johnson om at britene skal forlate EU 31. oktober, mener Danske Bank at han mest sannsynlig må bryte løftet. 

I ILDEN: Boris Johnson har litt cirka tre måneder på å komme frem til en utmeldingsavtale med EU som han får parlamentet. Det tviler Danske Bank på at han rekker.

Foto: Pool Reuters
 • Fredrik Kampevoll
Publisert:

Nyvalgte Boris Johnson har drøyt tre måneder på seg til å gjøre det Storbritannias politikere ikke klarte på de tre årene etter folkeavstemningen sommeren 2016: han skal ta landet ut av EU innen 31. oktober – med eller uten en handelsavtale.

Danske Bank tror han mest sannsynlig må svelge stoltheten og utsette utmeldingen.

– Det er ikke første gang politikere bryter ultimatum. Vi tror hensynet til det britiske folk, økonomien og at flertallet i parlamentet ikke ønsker en no-deal brexit, gjør at det blir utfordrende å få et vedtak gjennom parlamentet innen 31. oktober.

Det sier sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie.

SNUOPERASJON: Danske Bank tror det er mest sannsynlig at Boris Johnson ikke klarer å ta britene ut av EU innen 31. oktober.

Foto: Danske Bank

Banken har satt opp fire scenarioer for brexit, der de har vurdert følgende sannsynlighet for hvert av scenarioene:

 • 35 prosent sannsynlighet for ytterligere utsettelser på minst seks måneder.
 • 30 prosent sannsynlighet for nyvalg til parlamentet.
 • 20 prosent sannsynlighet for brexit uten en avtale med EU.
 • 15 prosent sannsynlighet for en avtale med EU innen 31. oktober.

Tallene er basert på kvalitative vurderinger av de ulike scenarioene, som uttrykker bankens forventninger for brexit.

Et femte alternativ, som ikke er del av bankens sannsynlighetsberegninger, er en ny folkeavstemning om EU-medlemskap.

– Vi utelukket ikke dette, men det kan først skje etter nye utsettelser, sier Lie.

Bråstopp

Etter det ble klart at Johnson blir statsminister, har pundet hatt sin verste uke siden høsten 2017. Det kommer på toppen av fallende investeringer og tiltagende pessimisme for landets økonomi.

Floken Johnson må løse er at han har erklært Theresa Mays skilsmisseavtale som død, samtidig som EU holder stand på at nettopp Mays utkastet ligger til grunn i nye forhandlinger.

Les også

Johnson vil ikke snakke med EU-ledere før de går med på å reforhandle avtale

– Det vi har sett de siste dagene er at han har valgt en hard retorikk, og at han har takket nei til samtaler med flere politikere i EU-land. Det virker som Johnson er redd for å bli avvist i sitt ønske om å reforhandle Mays utmeldingsavtale, sier Lie.

Ut fra dette anser banken en avtale med EU innen fristen som det minst sannsynlige.

– Det er en kjensgjerning at Johnson er mest innstilt på en avtale. Samtidig øker Johnson innsatsen for å forberede en no-deal brexit, gjennom informasjonskampanjer og ved å gjøre bevilgninger for å klargjøre offentlig sektor, privat næringsliv og husholdningene, sier Lie.

– Verdensmester i utsettelser

Å vise at britene er klare for å forlate EU 31. oktober kan være en strategi for å presse EU, mener Lie.

– Dersom hverken EU eller Storbritannia er villig til å gjøre kompromisser, går det mot en no-deal brexit. Inngås det ingen avtale, så forlater britene EU automatisk 31. oktober, uten at parlamentet trenger å støtte det.

Likevel tror Danske Bank at det er mer sannsynlig med en utsettelse på minst seks måneder.

– EU er verdensmester i utsettelser, og selv om de er lei, så ser de fordeler med å beholde Storbritannia i EU, blant annet fordi de fortsetter å betale inn til budsjettene. Og de vil trolig ikke ha skylden for en no-deal brexit, da de vet at dette vil gi negative økonomiske og politiske konsekvenser.

Les på E24+ (for abonnenter)

Dette er en hard brexit, og derfor er risikoen nå større for at den inntreffer

Kan bli nyvalg

Etter en drøy uke i sjefsstolen har nesten alle ministrene fra Mays tid sluttet eller fått fyken. Inn har det stort sett kommet representanter som har argumentert for å forlate EU.

De store utskiftingene overrasker Danske Bank, som mener at det kan få moderate konservative til å stemme mot egen regjering.

Situasjonen i parlamentet, som hverken ønsker Mays avtale eller en hard brexit, gjør at Danske Bank mener det kan komme et nyvalg for å gi De konservative et sterkere flertall i Underhuset. Problemet er at partiets oppslutning er på 31 prosent.

– Nyvalg er risikabelt, og Johnson ønsker neppe å forlate Downing Street som den med historiens korteste opphold i statsministerboligen.

Samtidig mener de at det nye kabinettet signaliserer et mål om å hente tilbake stemmer fra Brexitpartiet, som fikk 13 prosent oppslutning i en fersk meningsmåling av YouGov

– Et annet tegn på at han forbereder seg til valg, er at han fremover planlegger besøk til mange regioner i landet, sier Lie.

Blir det skrevet ut utvalg, mener banken det er sannsynlig at Johnson blir tvunget til å flytte på utmeldingsdatoen.

– Vi anser det som sannsynlig at EU vil gå med på dette, sier sjefstrategen.

Les på E24+ (for abonnenter)

The Economist: Dette truer verdens vanvittige økonomiske opptur

Tror på løsning

DNB Markets har foreløpig ikke estimater for de ulike utfallene, men de tror det til slutt blir en ordnet avtale mellom EU og Storbritannia.

– Med partene på full kollisjonskurs, er spørsmålet hvem som viker først, eventuelt om det blir full krasj med en «hard Brexit» og de negative konsekvensene det vil ha for økonomien. Vi holder fortsatt en knapp på at flertallet i det britiske parlamentet vil ta grep, om nødvendig, for å unngå det siste, og at en ordnet avtale til sist vil bli utfallet. Men dramaet vil etter alle solemerker fortsette en god stund ennå, og tynge pundet, skriver sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, i tirsdagens morgenrapport.

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Boris Johnson
 3. EU

Flere artikler

 1. Brexit-undersøkelse: Forvirring, bekymring og skuffelse preger nordmenn

 2. «Do or die» – Dette er Boris' brexit-plan

 3. Angela Merkel gir Boris Johnson 30 dager: – Håper mer enn jeg tror det blir en utsettelse

 4. Annonsørinnhold

 5. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia

 6. Presset Boris Johnson sier at han ikke ønsker nyvalg