Global vekstbrems

OECD spår svakeste globale vekst siden finanskrisen

Samme dag som Norges Bank hevet renten for fjerde gang på ett år, melder OECD om at de venter at den globale økonomiens vekst vil være på sitt verste siden finanskrisen.

Kina-president Xi Jinping og USA-president Donalds Trumps handelskonflikt får skylden for de svake utsiktene for den globale økonomien.
 • Anders Nybakken Kvale
 • Infront TDN Direkt
Publisert:

Utsiktene for den globale økonomien er blitt mer usikker.

Siden i sommer har det vært mye uro, og mange aktører har nedjustert utsiktene til global vekst, delvis grunnet handelskrigen mellom USA og Kina.

Det gjør også Organisasjonen for samarbeid og utvikling (OECD), og i en fersk rapport pekes det på at den spente konflikten mellom de to stormaktene tynger den globale økonomien.

OECD spår nå en global vekst på 2,9 prosent i år og 3,0 prosent neste år. I mai-prognosen ble det spådd en vekst på 3,2 prosent i år og 3,4 prosent i 2020.

Den nåværende spådommen for årets vekst tilsvarer den svakeste for global vekst siden finanskrisen herjet for rundt ti år siden, ifølge Marketwatch.

«Investeringene er fortsatt svake»

OECD bemerker at veksten har holdt seg oppe i USA og Japan, men at den har vært svakere enn forventet flere andre steder, spesielt i Europa

Prognosen for vekst i USA blir revidert ned i år og neste år. OECD spår en BNP-vekst på 2,4 prosent i år og 2,0 prosent neste år i USA. I mai var det henholdsvis 2,8 og 2,3 prosent.

Prognosen for euroområdet blir også nedrevidert, med 0,1 prosentpoeng for 2019 til 1,1 prosent og med 0,4 prosentpoeng til 1,0 prosent for 2020.

Det fremgår at troen på vekst har blitt dårligere, økonomisk og politisk usikkerhet fortsetter å øke og investeringene er fortsatt svake.

Les også

Nordea Markets om rentebanen: Norges Bank ferdig med renteheving

– Rentekutt har beskjeden virkning

Den siste tiden har det vært en snuoperasjon i pengepolitikken globalt. Fra å være på vei til å heve rentene mot mer normale nivåer slik som Norges Bank, har mange sentralbanker snudd nedover igjen.

USAs sentralbank kuttet som ventet renten onsdag, etter å ha gjort sitt første kutt på ti år i juli. Federal Reserve har hevet renten gradvis siden 2015, etter å ha holdt den på svært lave nivåer i mange år.

– Lavere renter skal bidra til å dempe nedgangen, selv om virkningen av seneste endringer i styringsrentene bør være beskjeden, spesielt i utviklede økonomier, skriver OECD.

Norges Bank hevet renten for fjerde gang på ett år torsdag, men sannsynligheten for ytterligere hevinger er nå mindre enn før, i lys av den globale usikkerheten.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli værende på dette nivået den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Les også

Norges Bank hever renten for fjerde gang på ett år

– Kommer ikke flere hevinger på en stund

DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland påpeker overfor E24 at Norges Bank nå følte seg «rimelig upåvirket av omgivelsene sine», og at det mørke risikobildet med blant annet brexit og handelskrig derfor ikke ga et utslag i økt forsiktighet.

DNB ventet på forhånd at Norges Bank ville holde renten uendret i lys av uroen, og tror nå at den norske sentralbanken er ferdig med rentehevinger på en stund.

– Den økonomiske veksten kommer til å avta såpass i Norge og den internasjonale utviklingen kommer til å være såpass dårlig at det ikke kommer flere hevinger fra Norges Bank på en stund, forklarer Haugland.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Global vekstbrems
 2. OECD
 3. Norges Bank
 4. USA
 5. Handelskrig
 6. Brexit
 7. Federal Reserve

Flere artikler

 1. Norges Bank hever renten for fjerde gang på ett år

 2. Derfor hevet Olsen renten

 3. – Økt usikkerhet om renteutviklingen fremover

 4. SSB tror rentetoppen er nådd

 5. Økonomer venter første rentekutt på ti år i USA