Iran bønnfalt Norge om hjelp uten hell – mener landet er offer for «medisinsk terrorisme»

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide hadde ingen ansiktsmasker og ventilatorer å sende til Iran. Den iranske ambassaden svarte med et rasende brev som gir USA og Donald Trump skylden for tragedien på hjemmebane.

SNAKKET MED SØREIDE: Irans utenriksminister Javad Zarif snakket på telefon med Norges utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide om coronaviruset i begynnelsen av mars.
Publisert:

«I guds navn.»

Slik åpner brevene fra Irans ambassade til Utenriksdepartementet (UD), som E24 har fått innsyn i.

I det første brevet, datert 3. mars, spør Iran om å få en rekke produkter for å bekjempe coronaviruset, inkludert ansiktsmasker, ventilatorer, testkit og operasjonsfrakker.

Ifølge VGs oversikt har Iran over 82.000 smittede og minst 5.118 dødsfall.

Den 6. mars svarer UD at Norge ikke har noe utstyr tilgjengelig, men at Norge bidrar til Verdens helseorganisasjon (WHO) og koalisjonen CEPI, som nå prøver å utvikle en vaksine mot viruset.

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide bekrefter at Norge ikke har noe ekstra overskudd av smittevernutstyr eller testutstyr å sende Iran – eller andre land.

– Dette var grunnen til at Norge måtte si nei til denne konkrete forespørselen, sier Søreide.

BESØKTE MIDTØSTEN: Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide besøkte Jordan tidligere i år i forbindelse med kongeparets statsbesøk.

«Medisinsk terrorisme»

Svarbrevet fra Irans ambassade kommer 23. mars. Der kommer den islamske republikken med en rekke harde beskyldninger mot USA – en av Norges nærmeste allierte.

Ambassaden skriver at Iran er blant de hardest rammede landene etter Kina og Italia, og at den iranske befolkningen står overfor en menneskelig tragedie i utrolig skala.

«De lider enormt fra de inhumane og ulovlige unilaterale sanksjonene fra amerikanske myndigheter, riktig beskrevet som de tøffeste og mest alvorlig sanksjonene noensinne påført noen nasjon,» skriver ambassaden.

«USAs økonomiske terrorisme mot den uskyldige iranske nasjonen har faktisk ført til medisinsk terrorisme, som gjør situasjonen verre og setter stadig flere iranske COVID-19-pasienter i fare for å miste livene sine.»

ANSIKTSMASKER: Dette bildet, som ble delt ut til pressen av iranske myndigheter, brukes Irans ledere ansiktsmasker under et kabinettmøte.

Deretter bruker ambassaden antallet smittede og døde i Iran som eksempel på dette, før den igjen kaller USAs sanksjoner for «medisinsk terrorisme»:

«Det er ingen tvil om det unektelige faktum at USAs inhumane sanksjoner må få skylden for deres knusende rolle i den pågående tragedien i Iran. Denne ulovlige amerikanske økonomiske terrorismen sammen med inhuman medisinsk terrorisme mot den iranske nasjonen hindrer dem på en ekstremt brutal måte fra å ha tilgang til nødvendig medisinsk utstyr, særlig for smittede folk.»

«Denne skamfulle oppførselen er ikke bare rettet mot én nasjon, men heller mot hele menneskeheten,» konkluderer ambassaden.

Også BBC og New York Times melder at Irans utenriksminister skal ha brukt uttrykket «medisinsk terrorisme» om sanksjonene.

Zarif har også brukt #MedicalTerror som en emneknagg på Twitter:

Utenriksministeren er bekymret

Da president Trump trakk USA ut av atomavtalen med Iran og gjeninnførte sanksjoner i 2018, valgte Norge å fortsette sin støtte til atomavtalen.

Utenriksministeren sier at Norges holdning er godt kjent for både amerikanske og iranske myndigheter.

– Rapporter om at sanksjonene kan ha en negativ effekt for tilgangen til viktige medisiner og medisinsk utstyr er svært bekymringsfulle, sier Søreide.

Hun sier at Norge er i «jevnlig dialog med iranske myndigheter, også på utenriksministernivå».

I svarbrevet sitt 6. mars henviser UD til en telefonsamtale 4. mars mellom Søreide og Irans utenriksminister Javad Zarif, der Søreide skal ha uttrykt «bekymring og solidaritet» med Irans situasjon.

– Norsk støtte til atomavtalen med Iran og den regionale situasjonen er blant temaene som blir diskutert. Coronaviruspandemien var også et tema på agendaen i samtalen med min iranske kollega 6. mars. Synspunkter på USA ble ikke tatt opp av utenriksministere Zarif, sier Søreide.

USA mener Iran må skylde seg selv

Amerikanske myndigheter har flere ganger uttalt at sanksjonene mot Iran, som ble videreført i vår, ikke hindrer Irans håndtering av coronaviruset.

KJEMPER MOT CORONA: USAs utenriksminister Mike Pompeo ser på president Donald Trump under en pressekonferanse om den pågående pandemien. Duoen har tatt en knallhard utenrikspolitisk linje mot Iran, som de mener må skylde seg selv for høye dødstall.

USAs utenriksministeren Mike Pompeo har lagt skylden på det iranske regimet, som har blitt kritisert for hemmelighold, manglende tiltak og politisk maktkamp under coronakrisen.

Ifølge New York Times har Pompeo kalt regimets håndtering «grovt inkompetent og livsfarlig». Han sier også kampanjen for å løfte sanksjonene handler om at lederne vil ha penger, ikke bekjempe pandemien.

Irans øverste leder, Ali Khamenei, nektet i februar å motta medisinsk hjelp fra USA etter tilbud fra Trump og sa at viruset var «skapt av Amerika», ifølge New York Times.

Sanksjonene mot Iran åpner i utgangspunktet for salg av medisiner og noe medisinsk utstyr, men ifølge Reuters og Washington Post har de likevel hindret Irans forsøk på å importere disse varene.

Hindringene oppstår fordi strenge og brede sanksjonene mot blant annet bankvesen og oljeindustri– ofte omtalt som «maximum pressure» eller «maksimalt press» – hindrer finansiering og import av medisiner samt råvarer til egen produksjon av medisiner.

I tillegg er det begrensninger, blant annet et maksbeløp på 500.000 dollar, på eksportlisenser for varer som er unntatt sanksjonene.

Les også

Den skjulte «krigen»: USA og Iran kjemper om pistasjnøtter

Fikk medisinsk utstyr via europeisk ordning

I brevet til UD den 23. mars ber Iran om at Norge legger press på Trump-administrasjonen for å få en slutt på sanksjonene.

«Tiden er inne for rask handling,» skriver den iranske ambassaden.

Utenriksminister Søreide peker på at Norge har sluttet seg til den europeiske betalingsmekanismen Instex.

– Betalingsmekanismen skal legge til rette for legitim handel med Iran, og det arbeides nå med å gjennomføre transaksjoner for varer og leveranser på det humanitære området. Samtidig er Norge tydelig i budskapet overfor iranske myndigheter om at Iran må etterleve forpliktelsene i JCPOA (navnet på atomavtalen, journ. anm.).

De europeiske landene Frankrike, Tyskland og Storbritannia har allerede sendt medisinsk utstyr til Iran gjennom Instex, som omgår sanksjonene ved å bytte varer istedenfor å overføre penger eller handle i dollar.

Men BBC skriver at transaksjonene med Frankrike, Tyskland og Storbritannia skal være verdt mindre enn 500.000 dollar.

Les på E24+

Den iranske børsen var best i verden. Så ble den skutt ned av Trumps missiler

Publisert:
Gå til e24.no