Krisemåling fra europeiske bedrifter: – Et sjokkerende bilde

De ferskeste innkjøpsjefindeksene fra Europa er kraftig preget av viruskrisen, og viser de laveste nivåene siden målingene startet for 22 år siden.

– Det er forferdelig svakt og blir en bekreftelse på at det er et ekstremt tilbakeslag vi opplever i andre kvartal, sier seniorøkonom om de ferske PMI-tallene.
 • Ine Brunborg
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Innkjøpsjefindeksen, som forkortes til PMI-indeksen, er et forventningstall som måler stemningen blant utvalgte innkjøpsledere.

En måling over 50 poeng indikerer vekst, mens det motsatte er tilfellet for målinger under.

IHS Markit, som gjennomfører undersøkelsene, publiserer april-målingene for både Frankrike, Tyskland, Storbritanna og eurosonen torsdag.

– Latterlig lavt

For eurosonen viser den sammenstilte PMI-målingen et fall til 13,5, ned fra marsmålingen på 29,7. Det er kraftig under konsensusestimatet, som på forhånd var på 26,0, ifølge Infront.

Dette er den laveste målingen IHS Markit noensinne har gjort siden de startet undersøkelsene i 1998. Det samme gjelder også for de fleste underindeksene.

– Det er forferdelig svakt og blir en bekreftelse på at det er et ekstremt tilbakeslag vi opplever i andre kvartal. Man får blant annet detaljer for Frankrike og Tyskland som er latterlig lavt, sier seniorøkonom Marius Gonsolt Hov i Handelsbanken Capital Markets om de ferske tallene.

Sjeføkonom Chris Williamson ved IHS Markit uttaler i dagens rapport at «PMI-målingen viser en kollaps for virksomheter i hele eurosonen som går langt over noe vi noensinne har sett før i løpet av 20 år med datainnsamling»

Han legger til at nedgangen langt på vei har «overgått det økonomer kan se for seg», og trekker frem at målingen var godt under forhåndsestimatene.

– Et sjokkerende bilde

I Tyskland alene viser de foreløpige tallene en sammenstilt PMI-måling på 17,1, ned fra marsmålingen på 35,0. Ifølge Infront var forhåndsestimatet også på 17,1.

Dette er også det laveste nivået siden målingene startet for 22 år siden, inkludert for underindeksene.

Unntaket er indeksen for den tyske produksjonssektoren, som falt til 34,4 i april, sitt laveste nivå på over 11 år.

– Aprils PMI-undersøkelser avslører den fulle effekten av Covid-19-pandemien og den påfølgende nedstengningen av Tysklands økonomi, og viser at aktiviteten på tvers av både produksjon og tjenester faller i en hastighet som ikke ligner på noe som har kommet før, sier sjeføkonom ved IHS-markit, Phil Smith, i en uttalelse i dagens rapport.

– Sammenlignet med bunnen på 36,3 som kom under finanskrisen, gir den sammenstilte målingen på 17,1 et sjokkerende bilde av pandemiens effekter på bedrifter, legger han til.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Gonsholt Hov forventer ingen bedring med det første.

– Dette kommer til å vare en stund. Det er ingen utsikter til at noe umiddelbart begynner å bedre seg her. Så det kommer et kraftig fall de nærmeste månedene.

– Du vil ikke få noe bedring i den økonomiske situasjonen før man har mer kontroll over helsekrisen og dermed har tillit til å gradvis åpne økonomen igjen. Det er en langsiktig prosess og i mellomtiden er det relativt nattsvart, sier han.

Kraftig nedgang i Frankrike og Storbritannia

Også i Frankrike nådde målingene nye bunnrekorder, inkludert for alle underindeksene. Her havnet den sammenstilte PMI-indeksen på 11,2, ned fra 28,9 måneden før.

For tjenestenæringen landet PMI-tallet på 10,4, ned fra 27,4 i mars. For produksjonssektoren var tallet på 31,5, ned fra marsmålingen på 35,8.

– Selv om PMI-målingene fra mars var sjokkerende, var det mindre restriksjoner i begynnelsen av måneden, noe som betyr at april-tallene alltid skulle bli verre. Likevel er tallene som er registrert i den nyeste undersøkelsen enestående, sier IHS-økonom Eliot Kerr i en uttalelse om de franske tallene.

Bunnrekorder preger også alle tallene fra den britiske undersøkelsen. Storbritannais sammenstilte PMI-indeks var på 12,9 i april, ned fra 36,0 i mars, med alle underindekser på rekordlave nivåer.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. PMI
 3. Tyskland
 4. Frankrike
 5. Eurosonen
 6. Storbritannia
 7. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Nedstenginger rammer Europas tjenestesektor knallhardt

 2. Europas økonomi i større fall enn under finanskrisen

 3. Dette skjer denne uken

 4. Dette skjer denne uken: Sentralbanker og innkjøpssjefer i fokus

 5. Dramatisk fall i norsk forbrukertillit