Giganthopp for Venezuelas bensinpriser

For første gang på nesten 20 år øker bensinprisen i Venezuela og blir opptil 60 ganger så høy. Prisøkningen er ett av flere tiltak for å lette den økonomisk krisen i landet.

KRAFTIG ØKNING: Venezuelas president Nicolás Maduro informerte onsdag om at bensinprisen i landet vil øke fra omlag 13 norske øre, til 8 kroner per liter.

Marco Bello Reuters
  • NTB
Publisert:

President Nicolás Maduro sa i en TV-sendt tale onsdag at han kommer til å øke utsalgsprisen på bensin fra det ekstremt lave nivået den har ligget på fram til nå.

Det betyr at en liter 95-oktanbensin vil øke fra en pris på 0,097 venezuelanske bolivar, tilsvarende 13 norske øre, til 6 bolivar eller omtrent 8 kroner. Det er et hopp på over 6.000 prosent. Samtidig vil prisen for 91-oktan stige med drøyt 1.300 prosent fra dagens pris på 0,07 bolivar.

Les også

Iran-uttalelser drar opp oljeprisen

Inflasjon og svartebørshandel har ført til at den venezuelanske valutaen har stupt. Å fylle tanken er blitt en av de billigste utgiftene i landet. Olje står for 95 prosent av landets eksportinntekter.

Venezuelas president Nicolas Maduro.

Marco Bello Reuters

– Nødvendig

Økningen av bensinprisen vil tre i kraft fra og med fredag. Maduro, som har jobbet med tiltaket i over ett år, sa at den nye prisen vil spare nesten 7 milliarder kroner i året på lavere bruk av utblandingskjemikalier.

Les også

Venezuelas nabo med forslag: Vil bytte toalettpapir mot olje

Dessuten vil det dekke produksjonen og skape inntekter for landets statseide oljeselskap PDVSA. Overskuddet skal gå til å finansiere landets velferdsprogram.

– Dette er et nødvendig tiltak for å balansere, jeg tar fullt ansvar for dette, sa Maduro i løpet av den én time lange TV-sendte talen.

Les også

Nå importerer Venezuela olje for å eksportere olje

Opposisjonen delt

Opposisjonspolitikere har argumentert for at prisøkningen vil gå kraftig utover den personlige økonomien til millioner av venezuelanere som allerede sliter med å få endene til å møtes. Andre i opposisjonen har medgitt at prisøkningen er nødvendig.

Sist bensinprisen ble satt opp, i 1989, var landet i en økonomisk krise drevet av den lave oljeprisen. Da brøt det ut opptøyer i hovedstaden Caracas.

Et påfølgende prishopp i 1997 førte ikke til opptøyer, men daværende president Hugo Chávez låste prisene gjennom sine 14 år i regjering.

Les også

Økonomisk unntakstilstand i Venezuela

Les også

Nå importerer verdens mest oljerike land olje

Les også

Nigeria ba om kriselån på milliarder: – Flere land kan følge etter

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela

Flere artikler

  1. Verdens laveste bensinpris skal økes: – Et uttrykk for at økonomien er skakkjørt

  2. Maduro innfører unntakstilstand i Venezuela

  3. USA starter samtaler med kriserammede Venezuela

  4. Her stiger prisene med 481 prosent

  5. Venezuelas president lover økte lønninger og gratis bolig