USA og Russland enige om våpenhvileavtale for Syria

USA og Russland er enige om en våpenhvileavtale for Syria, som vil tre i kraft fra mandag av, opplyser USAs utenriksminister John Kerry.

Russlands president Vladimir Putin og utenriksminister i USA John Kerry er blitt enige om en avtale i kampen mot IS og den tidligere Nursafronten. Bildet er tatt under et møte i Moskva.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Våpenhvilen er del av en større plan for å redusere volden i Syria, og Kerry opplyser at dersom den varer i flere uker vil USA samarbeide med det russiske militæret i Syria.

– I dag kunngjør USA og Russland en plan som vi håper vil redusere volden, lette på lidelsene og gjenoppta bevegelsene mot en framforhandlet fred og en politisk overgang i Syria, sa Kerry etter å ha sittet i forhandlinger med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Genève gjennom hele fredagen.

– Assad vil følge våpenhvilen

Avtalen innebærer at alle parter i Syria skal legge ned våpnene når solen går ned mandag 12. september.

– USA går den ekstra milen her fordi vi tror at Russland og min kollega har kapasiteten til å presse Assad-regimet til å stoppe denne konflikten og komme til bordet for å skape fred, sa Kerry.

Lavrov bekrefter avtalen og sier at den vil styrke kampen mot terrorisme og gjøre det lettere å få inn nødhjelp til sivilbefolkningen i Syria. Han sier at Syrias president Bashar al-Assad er forberedt på å følge avtalen.

USA og Russland lyktes i februar med å få i stand en landsomfattende våpenhvile i Syria, men den brøt relativt fort sammen. Siden har det vært gjort flere forsøk på å få i stand våpenhviler i enkelte områder av landet, men også disse har fått kort levetid.

Les også

Trump hyller Putin

Militært samarbeid

Den siste avtalen er resultatet av flere måneders forhandlinger mellom de to landene. For at avtalen skal fungere er Russland nødt til å presse Assad-regimet til å stanse alle angrep mot Syrias væpnede opposisjon og mot sivile områder.

USA må på sin side overtale moderate opprørsgrupper til å bryte med ekstremistgrupper.

Planen innebærer at USA og Russland skal samarbeide om angrep mot ekstremistgruppa IS og gruppa som tidligere gikk under navnet Nusrafronten. Forutsetningen er at våpenhvilen overholdes den første uken.

– Vi vil sammen bli enige om angrep mot terrorister som skal gjennomføres av det russiske og det amerikanske luftforsvaret. Vi har blitt enige om soner hvor disse angrepene skal gjennomføres, sier Lavrov.

Avtalen innebærer også deling av etterretningsopplysninger.

Utenriksminister Børge Brende skriver på Twitter at han ønsker avtalen velkommen.

Les også

Dette er de 10 mest sårbare statene i verden

Les også

– Italienske selskaper får Iran-avtaler for 160 milliarder

Les også

USA hevder IS' oljeinntekter er kuttet med en tredel

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Vladimir Putin
 2. USA
 3. Syria
 4. Russland
 5. Den islamske staten (IS)

Flere artikler

 1. Rubelfall etter USAs Russland-ultimatum

 2. Lavrov foreslår å utvise 35 amerikanske diplomater

 3. Trump truer med å ødelegge Tyrkias økonomi: Vil ha øyeblikkelig våpenhvile

 4. Trump møter Russlands utenriksminister

 5. Avis: Trump stopper nye sanksjoner mot Russland