Derfor kan norske England-turister juble ved «brexit»

I løpet av de siste seks månedene har verdien av det britiske pundet rast mot den norske kronen etter å ha nådd toppen i november i fjor. Dersom «brexit» blir en realitet neste uke, er det duket for et enda billigere pund, slår eksperter fast.

«BREXIT»-BILLIG: Om «brexit»-tilhengerne får viljen sin, kan fotballglade nordmenn få billigere ferietur til høsten.

Foto: Matt Dunham Ap
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,

Torsdag i neste uke er det duket for valget «alle» venter på.

Da går nemlig britene til valgrundene for å beslutte om øykongedømmet skal forbli i unionen, eller stå utenfor slik Norge har valgt.

Usikkerheten rundt en potensiell «brexit» har ført til at det britiske pundet har rast i verdi.

De siste seks månedene har ett britisk pund blitt nesten 1,20 kroner billigere. Dette tilsvarer en svekkelse på 9,16 prosent av pundet.

Svekkelsen betyr at en gjennomsnittlig halvliter øl i Storbritannia har gått fra å koste norske turister om lag 71 kroner til 65 kroner, ifølge reisesiden Price of Travel.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management tror det kan bli enda gunstigere for nordmenn å legge ferien til De britiske øyer i månedene fremover, særlig om Storbritannia trekker seg ut av EU.

TROR PÅ KRAFTIG BEVEGELSE: Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

Foto: John Thomas Aarø

– Jeg tror pundet kan falle rundt 10 prosent relativt raskt dersom det blir flertall for exit. En grunn til det er at UK har et underskudd på driftsbalanse som er 7 prosent av BNP. Dette er stort selv i normale tider, men ekstra stort når det er usikre tider i møte, sier han til E24.

Kan gå begge veier

– Norske kroner vil også svekke seg ved exit på grunn av negativ sammenheng mellom kronen og risikosentiment. Men pundet vil svekke seg mye mer, så nettoeffekten er at det blir billigere for nordmenn å reise til Storbritannia dersom de stemmer for exit, sier Wilhelmsen.

Fordi den norske kronen anses som relativt risikofylt er det naturlig å tenke at investorene vil trekke seg unna dersom usikkerheten i markedene øker. Dette er svært sannsynlig at vil skje dersom Storbritannia trekker seg ut av EU.

Les også

Dansk sentralbanksjef er forberedt på nye valutarystelser

Førsteamanuensis Geir Bjønnes ved BI påpeker at dersom britene stemmer mot «brexit» kan dette bety like kraftige reaksjoner i andre retningen.

– Dette handler om pundet. Det kan bli billigere for norske turister å reise til Storbritannia om det blir «brexit». Om Storbritannia ikke går for «brexit» kan imidlertid pundet styrke seg, sier han til E24.

Både Wilhelmsen og Bjønnes mener det er vanskelig å spå utfallet av folkeavstemningen neste uke.

– Jeg tror sannsynligheten er 52–48 i favør å bli i EU. Altså, et knapt flertall for at UK blir i EU. Det blir altså usedvanlig spennende, sier Wilhelmsen til E24.

KRAFTIG FALL: Utviklingen i pund mot norske kroner de siste seks månedene.

Foto: InFront faksimile

Kan påvirke andre ferier

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB er mer usikker på en «brexit» vil komme norske turister til gode, særlig ikke når det gjelder ferier til Europa og USA.

– I perioder med mye usikkerhet på markedene pleier investorene å trekke seg mot såkalte «safe haven»-valutaer som dollar og yen. Dersom britene velger å gå ut av EU kan dette skape usikkerhet og uro i markedet slik at investorene flytter seg over til disse trygge valutaene, forklarer hun.

– Den norske kronen oppfattes ofte som en mer risikofylt valuta, og dermed er det sannsynlig at dollaren i hvert fall vil styrke seg mot kronen. Vi tror også dette vil være tilfellet med euroen.

Les også

Slik kan du takle «brexit»-uroen i markedet

Dermed kan dette bety dyrere ferietur for nordmenn i resten av Europa og USA om britene velger å rekke seg ut.

– Hvor stor usikkerhet det vil bli i markedet som følge av denne avstemningen er vanskelig å si. Det beste er om det blir klart flertall i en av retningene, selv om britene stemmer for «brexit» har en i hvert fall fått en viss avklaring, sier Blomgren.

Hun legger til at det som vi skape mest usikkerhet er om det bli en jevn avstemning i favør «brexit», fordi markedet da vil være svært usikre på hva det britiske parlamentet vil gjøre videre.

TROR PÅ KRONEEFFEKT: Erica Blomgren, sjefanalytiker SEB

Foto: Lars Selvik E24

Kan bli varig

Mens Blomgren tror effekten på pundet kan bli kortvarig dersom en ender opp med «brexit» tror både Bjønnes og Wilhelmsen vi kan få se et varig billigere pund fremover.

– Hvor langvarige konsekvensene av avstemningen bli avhenger av om en exit i Storbritannia sprer seg til andre land eller ikke. Dersom for eksempel markedet begynner å spekulere i at også Frankrike vil gå utav EU, så kan det lede til frykt for at hele EU går i oppløsning. Da kan vi i verste fall få en krise som blir enda dypere enn eurokrisen i 2011, sier Wilhelmsen.

– Dersom det ikke blir en slik spredning, så tror jeg ikke konsekvensene blir langvarige. Da blir det et relativt kortvarig sjokk.

Han understreker likevel at pundet uansett trolig vil bli liggende på et lavere nivå over lang tid, særlig fordi den britiske sentralbanken vil gripe inn og senke rentene.

Lavere renter betyr tradisjonelt en svakere valuta da det blir mindre lønnsomt å ha pengene sine i britiske banker.

– Den britiske sentralbanken vil kutte renten ganske raskt og kanskje sette i gang et nytt program for kvantitative lettelser dersom det blir exit. Å gå ut av EU vil få negative makroøkonomiske konsekvenser, men jeg tror ikke det vil ta mange år før økonomien kommer på fote igjen, forutsatt at dette ikke setter i gang en ny stor EU-krise, understreker sjeføkonomen til E24.

Les også

EU stålsetter seg for brexit-domino

Les også

Dansk sentralbanksjef er forberedt på nye valutarystelser

Les også

Top Gear-kjendiser skal få Storbritannia til å «bremain»

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Pund
 3. Valuta
 4. Storbritannia
 5. EU
 6. Dollar
 7. Reise
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Pundet svekkes markant foran kveldens brexit-avstemning

 2. Valg i Storbritannia: – Markedet vil få brexit overstått, og tror det er Johnson som kan få det til

 3. – Tungt ansvar på hver og en av oss

 4. Annonsørinnhold

 5. – Ferien blir dyrere

 6. – Går mot en veldig myk brexit eller en veldig hard brexit