Yellen om amerikansk økonomi:
– Rentehevningene er ikke hugget i sten

Dårlige makrotall og fortsatt svak inflasjon gjør at den amerikanske sentralbanken må gå svært forsiktig frem når de skal heve renten, understreket sentralbanksjef Janet Yellen tirsdag.

FORSIKTIG: Fed-sjef Janet Yellen virket svært forsiktig da hun tirsdag snakket om amerikansk økonomis fremtid.

Alex Wong Afp
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Mens svært mange av verdens største økonomier ser seg nødt til å senke rentene sine har den amerikanske sentralbanken (Fed) til nå vært klar på at de gradvis vil øke den amerikanske styringsrenten.

Da USAs sentralbanksjef Janet Yellen talerstolen i Economic Club i New York tirsdag var stemningen imidlertid noe mer uklar.

– Vi mener fortsatt det er riktig å gradvis øke styringsrenten, men denne politikken er ikke hugget i stein og kan endres dersom vi ser at behov for det, sier Yellen under sin tale.

– I møte med lavere vekst i verdensøkonomien, og farene denne bringer for amerikansk økonomi må vi være forsiktige med rentehevningene slik at vi ikke reagerer for kraftig på veksten.

Les også

Sjeføkonom om Fed-komiteens nye renteanslag: – Overraskende

Snakket dollaren ned

Det siste året har dollaren styrket seg kraftig, som følger av mulighetene for renteheving i USA. Yellen var imidlertid klar på at sentralbanken ikke ønsker en videre styrking, og at dette vil bli tatt med i beregningene for når neste renteheving skal komme.

– Selv om den amerikanske økonomien ikke er så eksponert mot eksport har vi merket effekten av den sterke valutaen, sier Yellen.

Mens hun snakket falt dollaren kraftig mor den norske kronen, og euroen. Før talen kostet en dollar 8,49 kroner, en time senere handles dollaren til 8,40 kroner. Samtidig falt dollaren til sitt laveste nivå på tre måneder mot euroen.

Markedet reagerte positivt på Yellens mulige utsettelse av rentehevningene. Etter en treg start på Wall Street snudde samtlige av de største hovedindeksene.

Slik så Wall Street ut klokken 18.39:

– Dow Jones var opp 0,30 prosent.
– Nasdaq var opp 0,81 prosent.
– S & P 500 var opp 0,36 prosent.

Les også

Derfor har vi rekordlave renter

Særlig forsiktig

– Jeg mener det er riktig for komiteen å fortsette svært varsomt når de skal justere pengepolitikken. Denne forsiktigheten er særlig viktig fordi renten på det føderale fondet er svært lav, så evnen til å bruke konvensjonell pengepolitikk for å svare på økonomiske forstyrrelser er asymmetrisk, sa Yellen i sin tale.

Hun la imidlertid til at den amerikanske sentralbanken forventer at inflasjonen vil komme seg opp og at fallet i arbeidsledigheten vil fortsette.

– Selv om jeg tror inflasjonen vil ligge under 2 prosent gjennom 2016, regner vi fortsatt med at den vil komme opp på inflasjonsmålet i løpet av 2017 og 2018, sier Yellen.

Les også

Fed-direktør advarer mot stor risiko i amerikansk økonomi: – Markedets volatilitet kan føre til kraftig nedtur

Mange har fryktet at rentehevningene i USA vil svekke den amerikanske veksten, og føre til at inflasjonen uteblir.

Uttalelsene tyder på at neste renteheving fra Fed kan la vente på seg, og at sentralbanken igjen ønsker å se en varig stabilisering både i amerikansk ledighet og inflasjon.

Les også

– Norges Bank er trengt opp i et hjørne

Les også

Derfor har vi rekordlave renter

Les også

Yellen rører ikke renten

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Janet Yellen
 2. USA
 3. Rente
 4. New York City
 5. Økonomi

Flere artikler

 1. – Får nye runder med betydelig volatilitet

 2. – Overraskende

 3. – Veldig skuffende tall

 4. Annonsørinnhold

 5. USAs sentralbank setter opp renten

 6. Yellen hever renten i USA