Moody's: Vesentlig sjanse for at det ikke blir en brexit-avtale

Sannsynligheten for at Storbritannia og EU ikke kommer til enighet om en handelsavtale er vesentlig, mener Moody's. Denne uken har partene fortsatt forhandlingene om brexit – men det er fortsatt et stykke igjen før handel skal diskuteres.

OPPGJØR: En ny runde brexit-forhandlinger startet i Brussel mandag denne uken.
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Denne uken har partene i brexit-forhandlingene igjen møttes for samtaler i Brussel. Runde to ble sparket i gang mandag, en måned etter at Storbritannias brexit-minister David Davis og leder av EUs forhandlingsdelegasjon Michel Barnier møttes til «samtaler om samtalene».

For runde to var planen å «dykke dypere ned i materien», uttalte Davis i forkant av denne ukens fire dager lange møte.

Senere torsdag kommer fasiten på om partene har lykkes med å komme til enighet i flere spørsmål som de må igjennom før de skal begynne å diskutere en fremtidig handelsavtale.

Det skal etter planen skje når partene møtes til en tredje forhandlingsrunde i slutten av august.

Ratingbyrået Moody's ser imidlertid en vesentlig sannsynlighet for at Storbritannia ikke vil lykkes i å få til en handelsavtale med EU. Det vil i så fall kunne føre til resesjon i Storbritannia, mener Moody's.

– Vi tror fortsatt at EU og Storbritannia til slutt vil komme frem til en avtale som tar for seg mange – men ikke alle – av deres nåværende handelsordninger. Men sannsynligheten for at forhandlingene vil mislykkes og at det ikke vil bli enighet om en avtale er vesentlig, sier Moody's-sjef Colin Ellis, ifølge The Wall Street Journal.

Fraværet av en handelsavtale vil kunne kaste Storbritannia ut i resesjon, arbeidsledigheten vil vokse og inflasjonen vil akselerere, mener Moody's.

Uenighet om rekkefølgen i forhandlingene

Forhandlingene i Brussel har denne uken pågått uten sjefforhandlerne til stede. Brexit-minister Davis reiste hjem til London etter en kort seanse sammen med Barnier mandag. 98 britiske forhandlere er i stedet satt inn, ifølge Bloomberg.

Det har vært uenighet mellom partene rundt rekkefølgen i forhandlingene. Det er EU som har insistert på at man gjør seg ferdig med andre spørsmål før man beveger seg over på å diskutere en handelsavtale, ifølge BBC.

Les også

May må finne omvei til avtale med Norge

Et av hovedspørsmålene som diskuteres i denne forhandlingsrunden er borgerrettigheter – både for de rundt tre millioner EU-borgerne i Storbritannia og de godt over én million britene som er bosatt i andre EU-land – og spørsmålet om hvordan tvisteløsning for EU-borgere skal fungere.

– Å beskytte rettighetene til alle våre borgere er en prioritet for meg når vi nå går inn i denne runden med forhandlinger, og jeg er klar på at dette er noe vi må gjøre virkelige fremskritt på, sa brexit-ministeren før forhandlingene startet, ifølge Reuters.

Forrige måned fremsatte nemlig Storbritannia et tilbud til EU om at alle EU-borgere som oppholder seg lovlig i Storbritannia skal få beholde sine nåværende rettigheter livet ut og at ingen skal være nødt til å forlate landet.

Det hersker imidlertid uenighet mellom partene rundt tilbudet. Storbritannia ønsker å håndheve rettighetene til EU-borgere i landet, mens EU har fremsatt krav om at slik makt skal ligge hos EU-domstolen.

Diskuterer penger og grenselovgivning

Hvor mye penger britene må gi EU for å gjøre opp for budsjettforpliktelser de selv har vært med på å vedta som medlemsland, er et annet sentralt spørsmål i denne ukens forhandlinger.

Les også

Tony Blair kjemper fortsatt mot brexit

EU krever at Storbritannia betaler rundt 60 milliarder euro, ifølge Reuters.

En tredje sak som skal diskuteres er hvordan de skal få til en glatt overgang på brexit-dagen 29. mars 2019 – blant annet hva som skal skje med britiske varer i EU-butikker, ifølge The Guardian.

Et fjerde punkt i forhandlingene er ventet å være hvilke regler som skal gjelde langs grensene mellom Irland og Nord-Irland.

Etter denne uken fortsetter brexit-forhandlingene først i slutten av august. Da er det Barniers håp at man skal ha klart å vise til såpass med fremgang at forhandlingene om en fremtidig handelsavtale kan komme i gang.

Les også

May må finne omvei til avtale med Norge

Les også

Forbereder seg på brexit: Citigroup setter kursen mot Frankfurt

Les også

Brexit kan gi britene dyrere frokost

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
  2. Storbritannia
  3. EU
  4. Moody's

Flere artikler

  1. Brexit-forhandlingene starter i Brussel

  2. Viktigste brexit-møte hittil

  3. Storbritannia vil gjenoppta forhandlingene med EU

  4. Coronasmitte fører til midlertidig stans i brexit-forhandlingene

  5. Nå begynner forhandlingene om brexit