Torsdag kommer rentebeslutning fra ESB: Dette venter ekspertene fra Draghi

Analytikere venter ingen endringer i pengepolitikken fra ESB når Mario Draghi skal presentere rentebeslutningen for juli torsdag ettermiddag. Spørsmålet er om det kommer nye haukete signaler fra sentralbanksjefen.

KOMMER MED NY RENTEDOM: Sentralbanksjef Mario Draghi i eurosonen legger frem ESBs rentebeslutning for juli på torsdag.

Foto: Michael Probst AP
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Oppdatert: ESB holder rentene uendret. Styringsrenten holdes uendret på null prosent. Styringsrenten er renten på sentralbankens ordinære refinansieringsoperasjoner, som er sikrede lån til bankene med en ukes varighet.

Klokken 14.30 holder sjef i Den europeiske sentralbanken (ESB), Mario Draghi, pressekonferanse om beslutningen.

Ved forrige rentemøte i juni gjorde sentralbanken ingen endringer i styringsrentene, men endret ordlyden som åpnet for at rentene kunne bli satt lavere enn dagens nivå.

– Rådet forventer at ESBs styringsrenter vil forbli på dagens nivå for en lengre periode og utover perioden med obligasjonskjøp, het det i juni-pressemeldingen.

Refinansieringsrenten er per juni på null prosent, mens den marginale utlånsrenten er på 0,25 prosent og bankenes innskuddsrente i sentralbanken er på minus 0,4 prosent.

Det er ventet at det ikke vil bli gjort noen endringer i rentene denne gangen heller.

Ingen endringer ventet

DNB Markets venter at ESB holder både renter og verdipapirkjøp uendret.

Nordea Markets venter imidlertid at ESB nå kan komme til å endre ordlyden om obligasjonskjøpsprogrammet. Ved forrige rentemøte var omtalen av programmet helt identisk som etter rentemøtet i april, altså at det vil fortsette til desember i år og lenger enn det, hvis nødvendig.

Les også

Sjeføkonom etter ESB-rentebeslutning: – Nå snur han skipet

Referatet fra møtet viste samtidig at det ble diskutert å droppe også den sistnevnte ordlyden om å utvide aktivakjøpene hvis nødvendig, påpeker analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets. Men behovet for å trå varsomt frem tilsa at banken ikke droppet ordlyden da.

I tillegg fremsto Draghi nokså «haukete» i en tale han holdt for tre uker siden, hvor han tegnet et mer positivt bilde av utviklingen i eurosonen.

– Vi tror derfor at ESB fjerner ordlyden på denne ukens rentemøte, sier Bernhardsen.

Tror Draghi vil være forsiktig

Det som videre blir spennende å følge med på torsdag blir Draghis kommunikasjon knyttet til planene for pengepolitikken videre, mener Bernhardsen. Det er bredt ventet at ESB vil komme med mer konkrete signaler i løpet av høsten på hva de skal gjøre med de kvantitative lettelsene (på engelsk quantitative easing eller bare QE).

– Særlig etter talen han holdt i slutten av juni blir det nå spennende å se hvordan Draghi klarer å pakke inn det at de skal endre pengepolitikken, uten å høres for haukete ut, sier Bernhardsen.

Draghis «haukete» uttalelser i slutten av juni bidro til å sende europeiske statsrenter til værs.

– Forsterker han det haukete bildet nå, kan vi få ytterligere markedsreaksjoner, sier Bernhardsen.

– Men min spådom er at han vil trå varsomt, etter at han så hvilke reaksjoner de forrige uttalelsene skapte, legger han til.

Naturlig med spørsmål om haukete tolkning

I etterkant av Draghis uttalelser om utviklingen i eurosonen i juni, forsøkte sentrale personer i ESB å tone ned budskapet hans.

Les også

Snakket statspapirene til bunns tross forsøk på brannslukking

Forsøket på å korrigere uttalelsene hans gikk blant annet på at det sentralbanksjefen egentlig mente, kun var at ESB kan se bort fra lavere inflasjon i en periode, fordi en slik nedgang kan være midlertidig.

Målet skal ikke ha vært å signalisere noen snarlig tilstramming i pengepolitikken.

– Likevel var det vel slik at det Draghi snakket om gir en viss støtte til troen på at den økonomiske utviklingen i eurosonen går i riktig retning. Og da ligger det i kortene at man også i eurosonen skal snu litt om på pengepolitikken, sa seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til E24 for tre uker siden.

DNB Markets tror markedet nå vil være særlig på vakt etter signaler fra Draghi om eventuelle innstramminger i pengepolitikken. Det vil være naturlig at det dukker opp spørsmål på pressekonferansen om tolkningen av Draghis uttalelser i juni var riktig, påpeker seniorøkonom Ole Kjennerud i en morgenrapport.

Det er for tidlig for ESB å vurdere og stramme inn pengepolitikken med det første, tror DNB Markets. Verdipapirkjøpsprogrammet vil bli annonsert forlenget på rentemøtet 7. september, men det vil ikke komme signaler om dette allerede nå, skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i et notat.

Les også

Snakket statspapirene til bunns tross forsøk på brannslukking

Les også

– Nå snur han skipet

Les også

ESB holder renten uendret

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Den europeiske sentralbanken
  2. Mario Draghi

Flere artikler

  1. ESB holder renten uendret

  2. Økonom: Draghi kan være skremt av eurobevegelser

  3. Dette skjer denne uken

  4. ESBs ferskeste medlem tror Draghis grep kan være en tabbe

  5. – Dreier seg om politikk