Større usikkerhet rundt Feds rentemøte: – Alt annet enn renteheving vil være en ekstrem overraskelse

Onsdag kommer den amerikanske sentralbanken med sin siste rentebeslutning i 2018. Like spennende er det hvor mange rentehevinger Fed vil signalisere for neste år.

HEVER DE RENTEN? Fed-medlem Randal Quarles og sentralbanksjef Jerome Powell ved Powells godkjennelse som ny leder for Federal Reserve. Onsdag kommer sentralbanken med ny rentebeslutning.
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Tirsdag startet den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) sitt to dager lange rentemøte.

Rentebeslutningen offentliggjøres klokken 20 onsdag kveld norsk tid.

Det er ventet at Fed vil heve styringsrenten med 25 basispunkter til intervallet mellom 2,25 prosent og 2,50 prosent på dette møtet.

Men markedene er nå mer usikre på renteheving enn de var tidligere i høst.

Markedene har ifølge Marketwatch priset inn en sannsynlighet på 66 prosent for renteheving, ned fra 80 prosent i slutten av november, og 77 prosent så sent som forrige uke.

Det er nå flere kritikere, inkludert president Donald Trump, som mener Fed bør pause de signaliserte rentehevingene i 2019 – eller tidligere.

Venter mediananslag på to hevinger i 2019

Aksjemarkedet har vært preget av uro den siste tiden. Siden forrige rentemøte i november er Dow Jones-indeksen ned nesten seks prosent, med den dårligste starten på en desember-måned siden 1931, ifølge Marketwatch.

Flere analytikere peker nå på at Fed ikke vil ønske å «forstyrre ting». At sentralbanken derfor gjennomfører den ventede rentehevingen, er svært sannsynlig, mener sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

DOT PLOT-SPENT: Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

– Alt annet vil være en ekstrem overraskelse, sier han.

Like spennende som selve rentebeslutningen, er hva sentralbanksjef Jerome Powell vil si på pressekonferansen og hva slags dot plot sentralbanken nå vil presentere.

Det såkalte dot plot-et er Feds fremtidige renteprognose.

– Oppmerksomheten vil være rettet spesielt mot mediananslaget, sier Bruce.

Bruce forklarer at det ikke trengs mange Fed-medlemmer på vippen før mediananslaget senkes fra tre til to renteøkninger neste år.

– Jeg tror at hvis de ikke senker renteprognosene vil det skape stor uro i aksjemarkedene. Frykten for høyere renter er en viktig årsak til uroen. Men det kan godt hende at det blir litt uro i markedene også selv om de nedjusterer til to. Markedene liker ikke høyere renter, sier Bruce.

Endrer trolig ordlyd

I slutten av november ga Fed-sjef Powell uttrykk for et rentesyn som ble tolket som mer «duete» av analytikerne (se faktaboks). Han sa at han vurderer dagens renter til å være nær nøytrale.

Bruce tror det er sannsynlig at Powell nå vil uttrykke at renteutviklingen avhenger av fremtidige makrotall og hvordan finansmarkedene utvikler seg.

Ordlyden som sier at Fed venter en gradvis økning i rentene, vil trolig bli fjernet, ifølge Marketwatch.

– Nøkkelordene vil bli forsiktighet, tålmodighet, risiko og avhengighet av tall, sier Michelle Meyer i Bank of America Merrill Lynch til nyhetsnettstedet.

Les også: (+) Hva gjør «sentralbankenes sentralbank»?

Presidentkritikk forbigås i stillhet

USAs president Donald Trump har gjort landets økonomi til en del av sin politiske plattform, og har gjentatte ganger kritisert Fed og Powell. Mandag skrev Trump på Twitter om hvor dumt det er å heve renten nå.

– Det er utrolig at med en veldig sterk dollar og praktisk talt ingen inflasjon, mens verden eksploderer rundt oss, Paris brenner og Kina faller, så vurderer Fed enda et rentehopp, skrev Trump.

Les på E24+

Hvordan Trump kan ha et poeng når han snakker om renten

Bruce tror sentralbanken vil forsøke å unngå og snakke om Trumps forsøk på påvirking.

– Fed vil i alle fall ikke gi inntrykk av at de gir etter for Trump. Det er viktig for å bevare tilliten til sentralbanken, sier han.

– De kommer til å bli spurt om dette på pressekonferansen onsdag. Da kommer de til å si at de har sitt mandat som de løser på sin måte og at de ikke gir etter for press, sier Bruce.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets tror det er lite som tyder på at Fed lar beslutningen på dette møtet påvirkes av presidentens syn.

«Skulle imidlertid sentralbanken utsette en renteøkning nå, ville det neppe bidra til å bedre stemningen i markedene. Tvert imot vil et omslag i Feds vurderinger av økonomien kunne forsterke investorenes frykt,» skriver Aamdal i meglerhusets morgenrapport tirsdag.

Les også

Trump ber sentralbanken la renta ligge

Les også

Federal Reserve setter trolig opp renten i desember

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte i Fed

Flere artikler

  1. Den amerikanske sentralbanken hever renten for fjerde gang i år

  2. Wall Street suser opp etter nye uttalelser fra Fed-sjefen

  3. Dette skjer denne uken: Rentebeslutninger fra Powell og Lagarde og norsk «supertirsdag»

  4. – Markedet kan få seg en «haukete overraskelse»

  5. Dette skjer denne uken