EU vil øke medlemsavgiften - Sverige nekter

– Det er et urimelig forslag. Det kan vi ikke akseptere, sier finansminister Magdalena Andersson.

DUKET FOR KRANGEL: Sveriges finansminister Magdalena Andersson varsler at Sverige er klar for EUs kamp om budsjettforslaget for 2021 til 2027.

Foto: Joshua Roberts Reuters
 • Sophie Lorch-Falch
 • NTB
Publisert: Publisert:

EU-kommisjonen la onsdag frem budsjettforslaget for perioden 2021 til 2027. Forslaget er startskuddet på knallharde politiske forhandlinger som i verste fall kan trekke ut i flere år.

Kommisjonen foreslår en budsjettøkning som innebærer at medlemslandene i EU skal betale inn 1,11 prosent av samlet bruttonasjonalprodukt til felleskassen fra 2021 til 2027, mot rundt 1 prosent i nåværende periode.

Det betyr at budsjettregningen vil øke med nesten 8 prosent sammenlignet med i dag.

Budsjettplanen har en total ramme på 1.135 milliarder euro, målt i 2018-priser.

Jordbruksstøtte og midler til økonomisk utjevning foreslås redusert med henholdsvis 5 og 7 prosent, mens bevilgningene øker til blant annet forskning, utdanning og grensekontroll.

Budsjettrabatt avvikles

EU-kommisjonen vil også fase ut budsjettrabattene til land som Danmark, Sverige og Tyskland over en periode på fem år, ifølge NTB. Rabatten var i utgangspunktet en britisk ordning som Storbritannias statsminister Margaret Thatcher ble innvilget på 1980-tallet.

I ettertid har land som Danmark, Nederland, Sverige, Tyskland og Østerrike fått «rabatter på rabatten» og andre justeringer som plaster på såret.

Når britene nå går ut av EU, forsvinner også den britiske budsjettrabatten. EU-kommisjonen mener det derfor heller ikke gir mening å fortsette å gi rabatt på rabatten.

Kommisjonen foreslår derfor en gradvis utfasing over fem år etter 2020, slik at rabattene avvikles helt innen 2026.

Les også

EU kan strupe pengestrømmen til medlemsland i øst

Sverige: – Kan ikke akseptere

Økningen i budsjettet vil utgjøre milliarder ekstra i innbetaling for flere av medlemslandene, og budsjettforslaget tas dårlig imot i våre naboland.

Sveriges statsminister Stefan Löfven advarer mot at en økning i bidraget vil gå utover velferden i landet, og vil forhandle for å holde kostnadene nede.

Dagens Industri skriver at differansen i medlemsregningen innebærer 15 milliarder svenske kroner for Sverige.

– Det er et urimelig forslag. Det kan vi ikke akseptere, sier finansminister Magdalena Andersson til TT.

Sverige betaler mer penger til EU enn landet får tilbake fra Brussel i form av støtte og subsidier, ifølge Svenska Dagbladet.

Også i Danmark tas nyhetene dårlig imot. Regjeringen hadde håpet at Storbritannias utmelding av EU ville senke kostnadene og gi et mindre budsjett, ifølge Berlingske Tidende.

– Må stramme inn

EU-kommisjonen må tette et budsjetthull i budsjettet for 2021-2027, og foreslår høyere medlemsregning, plastavgift, økt salg av klimakvoter og kutt i enkelte subsidier for å komme i mål.

EU-kommisjonens leder, Jean-Claude Junker, kalte budsjettet rimelig og forsvarlig, ifølge Berlingske Business.

– Dagen i dag er en viktig hendelse for unionen. Det nye budsjettet er en mulighet for oss til å forme en framtid som en ny og ambisiøs union med 27 land, knyttet sammen i solidaritet, sa han i kommisjonen.

– Med dagens forslag legger vi frem en pragmatisk plan for å gjøre mer med mindre. Den økonomiske vinden vi har i seilene gir oss pusterom, men beskytter oss ikke fra at vi må stramme inn på visse områder.

Les også

EU mener USA forlenger usikkerheten på markedet med sin korte tollutsettelse

Les også

Dette vet vi ett år før brexit

Les også

EU tror på unntak fra Trumps nye toll

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Sverige
 2. EU
 3. Danmark

Flere artikler

 1. 100 milliarder skal få fart på svensk økonomi

 2. EU kan strupe pengestrømmen til medlemsland i øst

 3. EU-presidenten foreslår at mer av coronastøtten gis som lån

 4. Annonsørinnhold

 5. Forsinket start på tredje dag av EUs toppmøte

 6. EU-toppene krangler på overtid om koronahjelp