Blant verdens heteste boligmarkeder: Spår tosifret prisras

Meglerhuset CLSA venter et prisfall på 15 prosent de neste 12 månedene.

VARSLER PRISRAS: Boligprisene i Hongkong kan stå overfor et fall på 15 prosent det neste året, hvis meglerhuset CLSA får rett.

Foto: Anthony Wallace AFP
  • E24
Publisert:

Det glohete boligmarkedet i Hongkong står overfor en alvorlig kalddusj det neste året, skriver CNBC.

Boligprisene er ventet å falle et tosifret antall prosent på grunn av faktorer både innenlands og internasjonalt, ifølge et notat fra meglerhuset Credit Lyonnais Securities Asia (CLSA).

– Hongkongs eiendsomsmarked rammes av den verste kombinasjonen av grunnleggende forutsetninger på 15 år, med økende renter, en sakkende økonomi og en svekket renminbi. Sentimentet kan forverres når som helst fordi prisene er uoverkommelige. Vi regner med en 15 prosents korreksjon i løpet av de neste 12 månedene, skriver CLSA-analytiker Nicole Wong i et notat.

Hun legger til at prisene har økt 14 prosent så langt i år.

Les også

Ellevilt boligmarked i Hongkong: 9.400 personer jakter 870 boliger

Hever lånerentene

Eiendomsmarkedet er en sentral del av Hongkongs økonomi, blant annet fordi regionen er så pass tett befolket. Boligprisene har økt jevnt i flere år, i et marked som hvert eneste år finnes på listen over de aller dyreste stedene å bo i verden.

CLSA får støtte av investeringsbanken Nomura, som i en rapport tidligere i august observerte at bankene har begynt å heve lånerentene, og at de to siste gangene det skjedde siden 2008 har boligprisene samtidig falt med henholdsvis 5 og 13 prosent.

Les også

Sjekk listen: Her er verdens ti dyreste byer

Ny forskrift på trappene

Hongkong kunngjorde i juni sin egen boliglånsforskrift ved å skattlegge tomme leiligheter, i et forsøk på å begrense boligspekulajson og å styrke tilbudssiden, skriver CNBC.

Forskriften er imidlertid ikke ennå vedtatt, men skal allerede ha hatt en psykologisk effekt, i samspill med handelskrigen mellom USA og Kina.

Likevel er det ikke alle som tror på boligbrems i Hongkong. Meglerhuset Collier International ser derimot for seg en fortsatt solid prisøkning i regionen.

– Om vi ser fremover, så bør solide økonomiske forutsetninger og en knapphet i tomteareal på 108 hektar frem til 2026 støtte en prisvekst på 5–10 prosent per år i de neste fem årene, skriver de i en rapport, ifølge CNBC.

Her kan du lese mer om

  1. Hongkong
  2. Bolig

Flere artikler

  1. Bolig til salgs for 3,6 milliarder kroner i Hongkong

  2. Storbank: I disse byene er det størst risiko for boligboble

  3. Økonomene splittet om hva onsdagens boligtall vil vise

  4. Annonsørinnhold

  5. «Våpenhvile» løfter markedene

  6. USA trapper opp låneopptaket: Trumps gjeldsberg skaper hodepine