USAs sentralbank varsler tre rentehevinger i 2022

Sentralbanken kutter kraftig i de månedlige støttekjøpene. – Vesentlig høyere inflasjon enn det Fed har sett for seg, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen.

Federal Reserve-sjef Jerome Powell.
Publisert:

Saken oppdateres ...

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) varsler en kraftig nedtrapping av de månedlige støttekjøpene av verdipapirer.

Fed vil kutte de månedlige støttekjøpene med 30 milliarder dollar fra januar av.

Fed har kjøpt verdipapirer i markedet for minst 120 milliarder dollar i måneden siden juni i fjor, for å stimulere økonomien etter pandemi-nedturen.

Nå kan støttekjøpene være utfaset rundt mars. Etter det forventer Fed å kunne begynne å heve renten igjen, som ble holdt i ro på onsdagens rentemøte.

Fed varsler at det kan komme tre rentehevinger i 2022 og tre i 2023, går det frem av sentralbankens «dot-plot», det som tilsvarer det vi i Norge kaller rentebanen.

– Må adressere inflasjonen mer enn før

Bakteppet er en brennhet utvikling i amerikansk inflasjon.

I november nådde den amerikanske prisveksten sitt høyeste nivå på 39 år med en årsvekst på 4,9 prosent.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets sier beslutningen fra Fed var «ganske i tråd med forventningene».

– Det var indikert at nedtrappingen av verdipapirkjøpene skulle gå raskere, sier han til E24.

– Nedtrappingen går vesentlig raskere nå. Hovedgrunnen er at inflasjonen er vesentlig høyere enn det Fed har sett for seg. De må nå adressere inflasjonen mer enn før. De vil ønske å komme raskere i gang med hevingen, sier Magnussen.

Endrer i omtalen av inflasjon

Han sier sentralbankens dot-plot indikerer at hevingene vil komme raskere enn det Fed har indikert tidligere. I tillegg har sentralbanken endret litt i omtalen av inflasjonen.

– Den er mer bredt basert nå. Tidligere knyttet de inflasjonen til enkelte sektorer og varer. De har akseptert at den er høy og kommer til å vare en stund, sier Magnussen.

Les også

Fed-medlemmer åpner for å trappe ned støttekjøp

Det er ikke de aller største markedsutslagene å se etter at de nye prognosene ble lagt frem. På Wall Street har stemningen snudd fra minus til pluss: Dow Jones er opp 0,28 prosent, Nasdaq Composite er opp 0,43 prosent og S & P 500 er opp 0,45 prosent.

– Jeg tror dette var veldig i tråd med hva mange hadde sett for seg på forhånd. Fed er flinke til å annonsere på forhånd, sier Magnussen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om