Dro til Polen for å møte ansatte og deres familier på grensen til Ukraina

Geir Egil Myhre fra Oslo tok første fly til Polen da Russland invaderte Ukraina for å møte sine ansatte på grensen. – Det aller viktigste her er menneskene, sier han.

Geir Egil Myhre reiste til Polen for å møte ansatte på flukt fra krigen. Her foran huset i Warszawa, som fungerer som kontor og hjem for de som har kommet over grensen.
Publisert:

– Man har det bra etter forholdene. Vi har fått ut alle de 16 ansatte fra Kyiv nå, sier Geir Egil Myhre over telefonen fra huset som fungerer som både kontor og hjem for de ansatte som flykter fra krigen i Ukraina.

Han er styreleder i IT-selskapet Vector Software som er registrert i Storbritannia, men som også har kontorer i Oslo, og Lviv i Ukraina.

Myhre ankom Warszawa med første fly fredag morgen for å kunne møte sine ansatte på grensen, og sørge for at de ikke skulle være alene når de kommer seg i trygghet.

Selskapets mål er å få ut alle ansatte som ikke skal delta i krigen. Det er 160 ansatte i Ukraina som skal evakueres, og deres familier.

– Man forlater ikke familien når det er krig, sier Myhre. Derfor tar de også imot partnere og barn.

Les også

Siste nytt om krigen i Ukraina

Flere dager i kø

Han forteller at da han skjønte at krigen nå startet på torsdag tok han det første flyet han fant.

– Vi har nå klart å flytte deler av ledelsen hit, og har satt opp kontorlokaler her. Det viktigste for oss er likevel og aller først ta vare på menneskene.

Myhre møter de ansatte i det de kommer over grensen selv. De får kontanter, en adresse og det de måtte trenge.

– Det var noen som stilte seg i kø lørdag klokken 22.00, og kom frem mandag klokken 16. De har forlatt familiene sine, og de fleste er bekymret for de eldre foreldrene sine.

Reaksjonene han får fra sine ansatte og deres familier kaller han en «fantastisk lojalitetserklæring».

– For oss er tanken at de skal komme «hjem». De skal ha oss rundt seg, og ikke være alene.

Startet forberedelsene i desember

Allerede i desember startet selskapet å forberede seg. De leide plass på en EU-satellitt for å ha tilgang til internett.

– Vi kjøpte inn mat og vann for å ha på kontoret, slik at alle ansatte hadde nok til en uke. Vi tok ut en svært stor sum kontanter slik at vi har mulighet til å utbetale lønn i dollar, og ansatte pensjonerte politifolk i selskapet for å håndtere en mulig situasjon hvor samfunnet bryter sammen og man må søke trygghet i kontorlokalet, forklarer Myhre.

Liggeunderlag og soveposer ble også kjøpt inn for å kunne huse familiene til de ansatte.

Prosjektleder Vika Varenchuck i Vector Software kom over grensen tirsdag, og er allerede på jobb i huset i Warszawa.

Selskapet har kjørt jevnlige risikoanalyser, og opererer med risiko som ligger svært langt nede på sannsynligheten, men som er katastrofale dersom de verste scenarioene inntreffer.

– Dette var en slik risiko. Vi har hatt den der i mange år, men vi så i desember at risikoen begynte å øke.

I januar leide de et «gigantisk hus» i Warszawa for å ta imot ansatte som ville dra over landegrensen. Samtidig startet de å etablere selskapet i Polen og Spania, så folk kan sendes forskjellige steder.

Ni ansatte til cyberkrigføring

– Ingen av de ansatte trodde at det kom til å bli krig. Da vi økte beredskapen ble det tatt imot med litt himling med øynene. De syns nok det var litt voldsomt.

Når de nå treffer dem på grensen er de ansatte glade for at forberedelsene ble gjort.

Det neste steget var å gå gjennom de ansatte. De fant ut hvem som ville bli kalt inn til strid, og balanserte det slik at kundene kunne forvente å få leveransene.

Selskapet støtter også aktivt opp under krigen, og har avgitt ni ansatte til cyberforsvaret i Ukraina.

– Vi balanserte ut for å fortsette å levere våre tjenester under krigen, men ingen kunder har blitt betydelig skadelidende. Vi er nede på 50 til 70 prosent kapasitet.

Les også

Ukraina-invasjonen rammer norsk salg av fisk: – Kunder kansellerer kontrakter

Myhre sier det er 500.000 IT-arbeidere i Ukraina, og at det er mange av disse som har laget systemene Europa bruker.

– Vi tenker at man er nødt til å ivareta kontinuiteten i virksomheten for at dette ikke skal få en enorm innvirkning på Europa. Det er ikke det menneskelige, men den beinharde forretningsbiten av dette.

– Mange av de som har forretninger i Ukraina lurer på hva som skjer nå. Det er de selskapene vi ser for oss å forhandle med om to nye uker, for da er vi tilbake igjen på full leveransekapasitet med ukrainere som har flyttet inn i Europa.

Kunder åpner kontoret for flyktninger

To av selskapets kunder bidrar til evakueringen av de ansatte.

– Vi har hatt et fantastisk godt samarbeid med kundene, de har kommet på banen og stiller alt man trenger til rådighet. Det er to stykker som vil kjøre videre mot Norge når de krysser grensen til Polen. Når de kommer frem til Oslo vil de jobbe i kundenes lokaler mot slutten av uken, forklarer Myhre.

Det er Echoz AS som åpner sine kontorer i Oslo.

En annen kunde, VisSim AS, har tilbudt bistand til Vector Technologies i Slovakia, slik at ansatte kan hjelpes også den veien.

– De har stilt til rådighet bostedslokaler og gitt oss en kontaktperson som vil hjelpe med å hente folk over grensen dersom noen kommer den veien, sier Myhre.

– Hva føler du, når du kan hjelpe disse menneskene til trygghet?

– Jeg vil si at det gir meg en følelse av å kunne bidra til den trusselen hele Europa nå står overfor, og en følelse av ansvarlighet.

– Det er mennesker det handler om til syvende og sist.

Publisert:
Gå til e24.no