Europeiske bedrifter ser mørkere på fremtiden: – Resten av 2022 ser ut til å bli en kamp

Forventningene til økonomien fremover fortsetter å krype nedover blant eurosonens innkjøpssjefer.

PRODUKSJONSNEDGANG: Ikke siden juni 2020 har man sett et tydeligere fall i produksjonen blant tyske bedrifter.
Publisert:

Den foreløpige sammenstilte innkjøpssjefsindeksen (PMI) i eurosonen var 49,2 i august ned fra 49,9 i måneden før, viser tal fra S&P Global, som utarbeider undersøkelsen.

Dette er andre måned på rad at indeksen er nede under det avgjørende 50-tallet. Verdier over 50 uttrykker nemlig økt aktivitet eller vekst, mens verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

På forhånd var det ventet at indeksen ville havne på 49, ifølge Bloomberg.

– Resten av 2022 ser derfor ut til å bli en kamp for bedrifter over hele eurosonen.

Les på E24+

Dette må du vite før du kjøper aksjer i utlandet

Det skriver økonomidirektør Andrew Harker i S&P Global som avsluttende kommentar i sin analyse av svarene til innkjøpssjefene i eurosonen.

Harker mener tallene peker på at økte levekostnader visker ut oppsvinget man har sett i tjenestenæringene etter at flere og flere coronarestriksjoner har blitt opphevet.

– Produksjonen avtar nå på tvers av et bredt spekter av sektorer, fra basismaterialer og bilfirmaer til reiselivs- og eiendomsselskaper, skriver Harker.

– Tegner et dystert bilde

Det er Europas største økonomi, Tyskland, som utgjøre tungen på vektskålen. Ikke siden juni 2020 har man sett et tydeligere fall i produksjonen.

Der fortsetter også PMI-indeksen å falle.

Foreløpig sammenstilte tall viser at innkjøpssjefenes forventningsindeks var på 47,6 i august, ned fra 48,1 i juli.

– PMI-tallene tegner et dystert bilde av den tyske økonomien midtveis gjennom tredje kvartal, skriver Phil Smith i S&P Global i en kommentar.

Tilbakegangen i den tyske økonomien har slått ut for ansettelsesaktiviteten i landet.

– Sysselsettingsveksten var på det svakeste på nesten halvannet år i august, skriver Smith.

På forhånd ventet økonomene et enda større fall og at indeksen skulle lande på 47,3 poeng i Tyskland.

Statsrentene i Tyskland faller etter tallslippet. Euroen hentet seg også noe inn mot dollaren.

Isolert steg PMI-indeksen for industrien i Tyskland fra 49,3 i juli til 49,8 poeng i august, blant annet på grunn av bedringer på tilbudssiden.

– Men med den pågående trusselen om en energikrise, er utsiktene fortsatt fulle av usikkerhet, skriver Smith.

Holder seg over 50

Det foreløpig sammenstilte PMI-tallet fra Storbritannia i august holder seg over 50-tallet, men viser likevel et fall på over 1 poeng.

Tallet i august landet på 50,9, ned fra 52,1 måneden før.

Ifølge Annabel Fiddes i S&P Global er privat sektor på vei inn i stagnasjon. Forbrukere på gjerdet som følge av dystre privatøkonomiske utsikter og mangel på ansatte førte til at flere innkjøpssjefer rapporterte om det raskeste fallet i produksjon siden mai 2020.

– Med unntak av den innledende fasen av pandemien tidlig i 2020, var nedgangen i produksjonen på det raskeste man har sett siden starten av 2009, skriver Fiddes i en kommentar.

På den positive siden melder innkjøpssjefene at oppgangen i innkjøpsprisene begynner å avta noe, som kan påvirke inflasjonspresset.

Det kan gi en liten pekepinn til den britiske sentralbanken, som for tiden prøver tøyle inn inflasjonen i landet, som ikke har vært på høyere nivåer på fire tiår.

Les også

Svakere forventninger i eurosonen: – Større risiko for at økonomien stopper opp

Fransk PMI faller

For første gang på et og et halvt år har også den franske PMI-indeksen falt ned under 50-tallet.

Den endte på 49,8 i august, ned fra 51,7 måneden før. På forhånd var det ventet at den skulle lande på 51, ifølge tall fra Bloomberg.

Seniorøkonom Joe Hayes i S&P Global kommenterer tallene som følger:

– Dette tyder på at økonomien nå har gått inn i sammentrekning for første gang på halvannet år ettersom en kraftig nedgang i produksjonen oppveier en marginal økning i aktiviteten i tjenestenæringene, skriver Hayes i en kommentar.

Les også

Lagarde: – Venter at inflasjonen fortsatt vil være uønsket høy

Dilemma for sentralbanken

Det dystre bildet som tegnes skaper hodebry for den europeiske sentralbanken (ECB).

Som de fleste andre sentralbanker jobber ECB oppover i renteterrenget for å prøve å få bukt med skyhøy inflasjon. I juli overrasket banken med et såkalt dobbelt rentehopp, på 0,5 prosentpoeng.

Undersøkelsen blant innkjøpssjefene i eurosonen gir noen små tegn på at prisveksten kanskje har nådd toppen, da de rapporterer om at den oppadgående kurven i innkjøpspriser og priser ut til markedet er i ferd med å avta.

ECBs neste rentemøte er om under tre uker.

Publisert:
Gå til e24.no