Internasjonal coronavaksinering går tregere enn planlagt

Historiens største vaksineutrulling er nå i full gang, men i flere land går det ikke så fort som ønskelig. Fortgang i sprøytestikkene er avgjørende både for liv og helse, og for gjenåpning av verdensøkonomien.

 • Camilla Knudsen
Publisert:

Vaksineringen som skal sørge for at det igjen blir sikkert å åpne opp igjen i det nye året, går ikke helt etter planen. Det er dårlige nyheter både med tanke på liv og helse, men også for utviklingen i den skadeskutte økonomien.

Så langt er det satt 10,8 millioner doser i 29 forskjellige land, ifølge Bloomberg.

USA bruker vaksinene fra Pfizer/Biontech og Moderna, som begge krever to doser. Disse vaksinene har blitt klarert for bruk i Nord-Amerika, Europa og i Midtøsten, og har vist rundt 95 prosent beskyttelse mot viruset.

Selv om USA startet raskt med vaksinering allerede i midten av desember, var de med 2,8 millioner vaksineringer i julemåneden langt unna målet på 20 millioner innen utgangen av 2020, skriver Financial Times (FT).

Årsaken til forsinkelsen i USA er blant annet at administrasjonen av vaksinen er overlatt til lokale myndigheter, i stedet for å styre det på føderalt nivå.

I amerikanske medier meldes det om lange køer, mangel på personell og utstyr og diverse andre logistikkproblemer. I tillegg melder amerikanske helsemyndigheter at ferietiden og vaksineskepsis har bidratt til å bremse utrullingen. Mye helsepersonell er også bundet opp til behandlingen av de mange coronasyke.

Selv om det har vært enkelte allergiske reaksjoner, har amerikanske smittevernmyndigheter (CDC) ikke funnet alvorlige bivirkninger.

Les på E24+

Et blikk på verdensøkonomien: Dystre realiteter demper håpene for 2021

Advarer om flaskehals

Uğur Şahin, sjefen for tyske BioNTech, som sto for den første godkjente vaksinen i Europa, kritiserer nå EU for å ha vært for trege til å sikre seg tilstrekkelige lagre av vaksinen. Han advarer også om mulige flaskehalser i leveringen, idet den globale etterspørselen nå tar seg kraftig opp.

– Det ser ikke så rosenrødt ut akkurat nå, det har oppstått et gap, fordi det er mangel på andre vaksiner som har blitt godkjent, og vi må fylle det gapet med våre vaksiner, sier han, ifølge FT.

USA med rundt 330 millioner innbyggere har bestilt 200 millioner doser med BioNTech/Pfizer-vaksinen, mens EU med sine 448 millioner innbyggere foreløpig har sikret seg 300 millioner.

Les også

Les også: Sanners advarsel for 2021: – Vi står fortsatt midt i krisen

Tyskland har allerede vaksinert titusenvis, mens Frankrike kun har satt noen få hundre sprøyter.

Frankrike betegnes som et av de mest vaksineskeptiske landene i verden, noe som også er grunnen til at den franske regjeringen har gått forsiktig frem. Men franske myndigheter får også kritikk for å være for dårlig forberedt på de logistiske utfordringene.

Frankrikes president Emmanuel Macron forsikret imidlertid i sin nyttårstale at han ikke vil la prosessen forsinkes unødig, og understreket at alle franske innbyggere som ønsker det skal få tilgang til vaksinen.

Storbritannia har på sin side vaksinert nesten en million mennesker siden 8. desember, men heller ikke her går det som smurt. Nå hersker det tvil om regjeringen klarer å oppfylle løftet om å vaksinere alle briter over 50 år, og yngre mennesker i risikosonen, innen utgangen av mars, skriver FT.

Britiske helsemyndigheter advarte denne uken om at vaksinemangel vil fortsette å være et problem i flere måneder.

Denne uken ble landets egen vaksine fra Oxford University/AstraZeneca godkjent, og håpet er at dette kan bli en «game changer». Men bare 530.000 doser være tilgjengelig på mandag, når den nye vaksinen er klar.

I USA er det blant annet satt opp «drive through»-vaksinering. Bildet er fra vaksinering utenfor en kjøpesenter i Florida.
Les på E24+

Les også: (+) Et blikk på verdensøkonomien: Dystre realiteter demper håpene for 2021

Ujevn fordeling

Resultatet av milliarder av dollar som er brukt for å utvikle og teste vaksiner på rekordtid, er så langt at syv ulike vaksiner er tilgjengelig for publikum, ifølge Bloomberg.

Ingen av vaksinene er i seg selv nok til å dekke hele verdens befolkning på rundt 7,8 milliarder mennesker. Men sammen kan de bidra til å få verden ut av pandemien, som så langt har krevd over 1,8 millioner menneskeliv.

Men det er også et problem at vaksinen er skjevt fordelt, for eksempel ved at de rikeste landene har sikret seg flest doser, i tillegg til at det i enkelte deler av verden kan være praktisk vanskelig å få vaksinene ut til folk.

Norge og Sverige som begge startet vaksinering i romjulen, har foreløpig ikke offentliggjort hvor mange doser som er gitt.

Følg E24 på sosiale medier:
Facebook
Instagram
LinkedIn

Les også

Les også: Unormal økonomi også neste år: – Kanskje kan vi leve som før fra 2022

Bloomberg: More Than 10.8 Million Shots Given: Covid-19 Vaccine TrackerFinancial Times: European leaders under pressure to speed up mass vaccinationVG: Coronaviruset: Status i verdenMarketWatch: Slow COVID-19 vaccine rollout in U.S. could portend more problems
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. EU
 4. USA
 5. Vaksine
 6. Coronaviruset internasjonalt
 7. Moderna

Flere artikler

 1. Pfizer-vaksine godkjent i Storbritannia – starter vaksinering neste uke

 2. USAs helseminister tror på vaksinering innen få uker

 3. Ruller ut vaksineutstyr til hele landet fra i dag – Nord-Norge får først

 4. Moderna-mål : 100 millioner vaksinedoser tidlig neste år

 5. Legemiddelselskapene Pfizer og Biontech vil hastegodkjenne coronavaksine i USA