Dobbelt rentehopp fra Bank of England

Den britiske sentralbanken hever renten med 0,5 prosentpoeng.

Bank of England
Publisert:

Torsdag hever den britiske sentralbanken renten med 0,50 prosentpoeng i et forsøk på å få kontroll på den høye prisveksten i landet. Styringsrenten ligger nå på 3,5 prosent, opp fra tidligere tre prosent.

6 av 9 medlemmer av rentekomiteen stemte for en renteøkning på 0,50 prosentpoeng. To medlemmer stemte for å holde renten uendret, og et medlem stemte for å øke renten med 0,75 prosentpoeng.

Ifølge Bloomberg var det på forhånd ventet en renteøkning på 0,50 prosentpoeng.

Venter flere rentehevinger

Sentralbanken skriver i sitt rentereferat at det kan bli behov for flere renteøkninger fremover, og viser til at det fortsatt er et stramt arbeidsmarked i landet.

Et stramt arbeidsmarked gjør det vanskelig for bedriftene å få tak i arbeidskraft. Det kan være med å drive lønningene og dermed prisveksten oppover.

– Arbeidsmarkedet er fortsatt stramt og det har vært bevis på inflasjonspress i innenlandske priser og lønninger som kan tyde på større utholdenhet og dermed rettferdiggjøre en ytterligere kraftfull pengepolitisk respons, skriver Bank Of England.

Resesjon

Sist gang Bank of England hevet renten var i starten av november. Da hevet sentralbanken renten med 0,75 prosentpoeng i et forsøk på kjøle ned økonomien for å få bukt med den høye prisveksten i landet. Det var det største rentehoppet siden 1989.

Samtidig varslet den britiske sentralbanken at veksten i økonomien (BNP) ville avta med 0,3 prosentpoeng i fjerde kvartal.

Bank of England forventer fortsatt resesjon i landet, men noe svakere enn først antatt. Veksten i økonomien er nå ventet å avta med 0,1 prosentpoeng, skriver banken.

Skyhøy prisvekst

Inflasjonen i Storbritannia ble redusert noe fra oktober til november, men ligger fortsatt på skyhøye nivåer. Den britiske sentralbanken forsøker å presse ned inflasjonen ved å sette opp styringsrenten i landet.

Prisveksten kom inn på 10,7 prosent i november, målt mot samme måned i fjor, viste tall fra det britiske statistikkbyrået onsdag. Kjerneinflasjonen endte samtidig på 6,3 prosent.

Inflasjonen i oktober var på 11,1 prosent.

Rentebonanza

Det er renteøkninger over hele fjøla denne uken.

Senest i dag hevet Norge styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 2,75 prosent.

Onsdag hevet også den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), renten med 0,5 prosentpoeng til et renteintervall på mellom 4,25 til 4,50 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om