Dette skjer denne uken: Inflasjon, sokkelåret og rettssaker

Det er mye på agendaen i den andre uken i januar. Både makrotall, utviklingen på norsk sokkel i 2022, oljekonferanse i Sandefjord og duoen Chen og Vedum som presenterer sine prognoser for året.

MAKRO-RUSH: Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, er mest spent på inflasjonstallene fra USA den kommende uken, og sier det har mye å si for landets sentralbank under neste rentemøte.
Publisert:

På torsdag kommer fasiten for den amerikanske prisveksten i desember. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener tallet blir viktig for rentesettingen fremover, men forventer ingen overraskelser.

– Det er bred forventning at kjerneinflasjonen holder seg uendret på 5,7 prosent, sier han.

Sjeføkonomen forklarer at månedsveksten i desember 2021 var særdeles høy, som betyr at en sterk månedsvekst i desember 2022 gjør at veksten på årsbasis mest trolig holder seg uendret.

Sjeføkonomen peker på at arbeidsmarkedstallene i desember var sterkere enn ventet, men at lønnsveksten var klart lavere en ventet på forhånd.

Hov tror at lavere lønnsvekst vil gjøre at den amerikanske sentralbanken går mer forsiktig frem i tiden som kommer.

– Forventningen er nedskrudd til en renteheving på 0,25 prosentpoeng på neste rentemøte, sier han.

Det er en lavere takt enn frem til nå. Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve hevet i fjor flere ganger renten i sprang på 0,5 prosentpoeng eller 0,75 prosentpoeng.

Inflasjon

På hjemmebane er det BNP- og inflasjonstall som står for tur.

– Her hjemme venter vi en kjerneinflasjon på 5,7 prosent, mens fastlands-BNP er estimert til null prosent, sier Sjeføkonomen .

Sjeføkonomen bemerker at inflasjonstallene er viktig for rentebanen til Norges Bank, altså hvordan sentralbanken forventer at rentene utvikler seg i de kommende årene.

– Inflasjonen er viktig, fordi inflasjon som er høyere enn ventet vil føre til en høyere rentebane. Alternativt hvis arbeidsledigheten stiger saktere enn ventet kan sentralbanken senke tempoet, sier Hov.

Sjeføkonomen antar det blir en renteheving i mars, men tror at det vil være slutten på rentehevingene i denne omgang.

– Vi tror Norges Bank stopper etter mars, men det er ikke hugget i stein og avhenger inflasjonsutviklingen og utviklingen i arbeidsledigheten, sier Hov.

Han forklarer at det er disse to nøkkeltallene Norges Bank legger mest vekt på når de setter renten.

Utlånsundersøkelsen og prognose-duo

Sjeføkonomen i Handelsbanken tror at bankene vil fortsette å rapportere om lavere etterspørsel i Norges Banks utlånsundersøkelse, og at utsiktene for boligmarkedet i nærmeste kvartal er på nedsiden.

– Boligprisveksten har kjølt seg veldig ned, men likevel har prisen kommet seg et stykke ned fra toppen, sier han.

– Boligprisene skal ned, som følge av renteøkningene.

Utlånsundersøkelsen utføres ved at Norges Bank hvert kvartal spør de største bankene i det norske markedet om endringer i etterspørsel og tilbudet av lån til privatpersoner og bedrifter.

Dagen før undersøkelsen får Oslos Handelsstands Forening besøk av duoen Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Der vil de se mot fremtiden og presentere sine prognoser for norsk økonomi i 2023.

Les også

Oljeministeren om krisepakke for olje og gass: – Har fremskyndet noen prosjekter

Energipolitisk seminar og Sokkelåret 2022

Sandefjord er som vanlig vertskap for årlige Olje- og energipolitisk seminar, hvor en rekke store profiler deltar.

Blant dem er energiminister Terje Aasland og Equinor-sjef Anders Opedal, som begge skal holde innlegg. I tillegg skal både Erna Solberg og Sylvi Listhaug delta i politisk paneldebatt.

Mandag presenterer oljedirektør Torgeir Stordal Sokkelåret 2022, en oppsummering av året som gikk i olje- og gassbransjen, samt investerings- og produksjonsprognoser for de neste fem årene.

– Det blir mest interessant i presentasjonen av Sokkelåret 2022 er investeringsanslagene på lengre sikt, og bildet på hvor oljebransjen skal investere, og på hvilket nivå de neste årene, sier Hov.

Les også

Oljedirektoratet: Rekordhøy eksportverdi av olje og gass

Les også

Ser krisepakkeeffekt: Oljedirektoratet venter mange oljeplaner i 2022

I en tidligere versjon av denne saken ble Marius Gonsholt Hov omtalt som seniorøkonom, men riktig tittel er sjeføkonom. Saken er rettet 8. januar 2022 kl. 21.56.

Publisert:
Gå til e24.no