Internasjonale renter

Sverige ventes å være ferdig med minusrente: – Helt på tampen

Nesten fem år med svensk minusrente er ventet å være er over etter torsdagens rentemøte. Økonomisk brems gjør at sjansene er små for flere hevinger med det første, tror DNB-økonom.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets følger utviklingen i den svenske økonomien tett. Her på meglerhusets kontorer i Bjørvika i Oslo.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

– Det har vært en bra utvikling i svensk økonomi en stund. Mange har stusset på hvorfor sentralbanken ikke har brukt den perioden på å heve renten, men de har ønsket å være sikker på at inflasjonen kommer opp, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Det er nå nær fem år siden Sveriges sentralbank, Riksbanken, satt ned styringsrenten nok til at den ble negativ, for å stimulere økonomien og sikre høyere inflasjon.

På rentemøtet torsdag venter imidlertid et samlet økonomkorps at renten settes opp 0,25 prosentpoeng til et nullnivå.

– Riksbanken signaliserte sterkt i oktober at renten skulle heves videre i desember, sier Aamdal.

Les også

Økonomer ser mindre sjanse for norsk rentehopp

– Hever helt på tampen

Han understreker at utviklingen siden forrige møte ikke entydig tilsier ny heving, blant annet på grunn av en inflasjon, eller prisvekst, som har vært «litt på den lave siden».

– Men endringene i de økonomiske variablene er ikke så store at de skal endre strategi nå, sier Aamdal.

DNB Markets forventer at den svenske styringsrenten vil ligge flat gjennom 2020, slik den nåværende rentebanen tilsier. Først etter 2022 venter meglerhuset ny heving, ifølge et notat.

– Jeg tror det er et realistisk anslag på hvordan renten kan utvikle seg. Det er vanskelig å sette opp renten når økonomien bremser, og vi ser tegn til at det går svakere i svensk økonomi, slik som det allerede gjør i europeisk økonomi og amerikansk økonomi.

– Nå hever de helt på tampen av oppgangsperioden og det er ikke sikkert at mulighetene blir så store på en stund, sier økonomen.

– De finansielle ubalansene har økt

For øyeblikket har også den Den europeiske sentralbanken (ESB), Danmark, Japan og Sveits minusrente.

– En heving fra Riksbanken i desember vil være et signal på at sentralbankene innrømmer at det er en nedside med for lave styringsrenter. Det blir interessant å se hvordan den sveitsiske sentralbanken og ESB kommuniserer og forholder seg til dette nye tankesettet, sier porteføljeforvalter Thomas Elofsson i svenske Catella til Bloomberg.

Aamdal i DNB Markets ser slik på det:

– Riksbanken har ikke uttalt eksplisitt at de negative rentene er feil. Samtidig påpekes det at negative renter over en lang tid har noen uheldige effekter og at tanken er at de kun skal være så lave for en periode.

Les på E24+

Derfor knuser de skandinaviske børsene Oslo Børs (+)

Seniorøkonomen mener at negativ rente «ikke har bidratt til noe særlig ekstra vekst i Sverige».

– Svenskene har også hatt en situasjon der boligprisene har økt kraftig og gjeldsoppbyggingen har vært sterk, så de finansielle ubalansene har økt i perioden hvor rentene har vært negative og svært lave.

– Negative renter påvirker banker negativt og det påvirker pensjonskasser og livsselskaper negativt. Så det blir en hemsko for viktige aktører i økonomien, sier Aamdal.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Internasjonale renter
 2. Riksbanken
 3. DNB Markets
 4. Sverige
 5. Rentemøte

Flere artikler

 1. Sverige kvitter seg med minusrente etter fem år

 2. Storbank mener «hauken» Olsen tar riktig rentegrep

 3. Den europeiske sentralbanken rører ikke renten

 4. Kalles «haukene i nord»: – Skiller seg fra resten av verden

 5. Islands sentralbank setter ned styringsrenten ned 0,5 prosentpoeng